Συναντήσεις της Μ. Κοζυράκη για τους δασικούς χάρτες

Συναντήσεις της Μ. Κοζυράκη για τους δασικούς χάρτες

Τι συζήτησε η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με Σωκράτη Βαρδάκη και Γιάννη Κουράκη

Συνάντηση με τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κα Μαρία Κοζυράκη, με θέμα την ανάρτηση των δασικών χαρτών, που έγινε πριν λίγες μέρες, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Ηρακλειώτη βουλευτή:

"Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τον Νομό Ηρακλείου, έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο 40 ετών, κατά την οποία η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της κύρωσης των δασικών χαρτών για όλη τη χώρα, έφτασε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο 55%, ενώ μέχρι το 2015 ήταν μόλις στο 1%. 

Σύμφωνα με την κα Κοζυράκη, οι δασικοί χάρτες για τον Νομό Ηρακλείου ήταν έτοιμοι για ανάρτηση από τον Μάρτιο του 2020, καθώς υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την ανάδοχο εταιρεία. Ωστόσο, υπήρξε ανάγκη για κάποιες περιορισμένες αναμορφώσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μερικούς μήνες η ανάρτησή τους.

Όπως ανέφερε η κα Κοζυράκη, υπάρχει ακόμα το περιθώριο, εφόσον υπάρχουν Διοικητικές Πράξεις αποχαρακτηρισμού εκτάσεων, να προσκομιστούν στις αρμόδιες Υπηρεσίες, με σκοπό την διόρθωση των όποιων λαθών και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση οικονομική για τους πολίτες. 

Από την πλευρά του ο κ. Βαρδάκης ζήτησε από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης: «να υπάρξει ενδελεχής και πλήρης ενημέρωση μέσω των Δήμων, προς τους πολίτες, ώστε όποιος έχει αντιρρήσεις, να μπορέσει έγκαιρα να τις επιλύσει. Η πρόθεση από την πλευρά της κας Κοζυράκη και των αρμόδιων Υπηρεσιών είναι δεδομένη, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες στις διαδικασίες που απαιτούνται και να μην χαρακτηριστεί άδικα καμία ιδιωτική περιουσία ως δασική. 

Είναι φανερό ότι στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών που αφορούν την Κρήτη, υπάρχουν λάθη και παραλείψεις που θα δημιουργήσουν ανασφάλεια και μεγάλη ταλαιπωρία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες και τον πρωτογενή τομέα. Επιτακτική ανάγκη είναι, η παράταση μέχρι τα τέλη του 2022 προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και η διασφάλιση ότι δεν θα θιγούν δικαιώματα και επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Οι δασικοί χάρτες ταλανίζουν τη χώρα μας εδώ και 40 περίπου χρόνια και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν στην τακτοποίηση των χρήσεων γης. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε την υλοποίησή του και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση της ΝΔ με νομοθετικές παρεμβάσεις να ακυρώνει ακόμα και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.»


Συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννη Κουράκη

Κοζυράκη Κουράκης

Εξάλλου ενημερωτική συνάντηση για τους δασικούς χάρτες οι οποίοι πλέον έχουν αναρτηθεί για το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης, πραγματοποίησε σήμερα η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και με τον Προέδρο της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη. 

Η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που θα γίνουν από τη Συντονίστρια της ΑΔΚ με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα, αφορούσε την ανησυχία που εξέφρασε, εκ μέρους του συνόλου των αυτοδιοικητικών της Κρήτης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γιάννης Κουράκης, για δημοτικές εκτάσεις και τον χαρακτήρα τους στους ανηρτημένους χάρτες.

Η Συντονίστρια αφού ενημέρωσε τον Πρόεδρο ΠΕΔ για θέματα διαδικασίας και εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας όσον αφορά το χαρακτηρισμό και την απόδειξη της κυριότητας σε εκτάσεις που προστατεύονται από τις νομοθετικές διατάξεις, διαβεβαίωσε τον κ. Κουράκη ότι έπειτα από συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού, θα αποτυπώσει την εικόνα των προβλημάτων προς επίλυση, την οποία και θα μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ από την πλευρά του, δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη την καλή συνεργασία των δασικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τους Δήμους , και προσκάλεσε τη Συντονίστρια να συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 2 Μαρτίου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ και την ολομέλεια των Δημάρχων για να συζητήσουν κρίσιμες παραμέτρους της διαδικασίας η οποία πρέπει να ακολουθηθεί σε συνέχεια της ανάρτησης των χαρτών και μέχρι την τελική τους κύρωση.
  

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ