Συνάντηση Σ. Βαρδάκη με εκπροσώπους του Συλλόγου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

Για τα ζητήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Θέματα που αφορούν την λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη και εκπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος».

Εκ μέρους του Συλλόγου παρέστησαν, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Μακράκης, η γραμματέας κα Αναστασία Αράπογλου, η αντιπρόεδρος κα Ρένα Τερζάκη, ο οργανωτικός γραμματέας κ. Βαγγέλης Παπουτσάκης, η ειδική γραμματέας κα Μπεμπέ Δήμητρα και το μέλος κ. Γιώργος Μαζίτσος.

Στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που απασχολούν διαχρονικά τον εκπαιδευτικό κλάδο, όπως το πάγιο αίτημα για μόνιμες προσλήψεις γενικής εκπαίδευσης, καθώς κάθε χρόνο καλύπτονται από το Υπουργείο Παιδείας έγκαιρα μεν αλλά ακόμα και λειτουργικά κενά με διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Κοινός τόπος και των δύο πλευρών αποτέλεσε η ανάγκη στήριξης των παιδιών που χρήζουν ειδική αγωγή, καθώς κάθε χρόνο προκύπτουν αυξανόμενες ανάγκες εκπαιδευτικών, οι οποίες καλύπτονται στο 100% με έκτακτο προσωπικό και υπάρχει ανάγκη διορισμού μόνιμου προσωπικού και σε αυτή τη κατηγορία εκπαίδευσης.

Επίσης, ο Σύλλογος ενημέρωσε τον κ. Βαρδάκη σχετικά με το ζήτημα χαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων σχολείων και την αναμοριοδότησή τους, καθώς μετά και την κοινοβουλευτική παρέμβασή του, το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο οριστικοποίησης.

Τέλος, συζητήθηκε το πρόβλημα της σχολικής στέγης, καθώς όπως τονίστηκε από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό του Ηρακλείου, το πρόβλημα είναι εντονότερο, με πολλά μισθωμένα κτήρια τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι λειτουργικά και χρηστικά για το διδακτικό και μαθητικό δυναμικό.

            Ο κ. Βαρδάκης από την πλευρά του, συμφώνησε για την αναγκαιότητα επίλυσης των χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο και θα προσπαθήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να δημιουργηθούν προοπτικές  για την εξεύρεση λύσεων, ώστε να ξεκινήσει η ερχόμενη εκπαιδευτική χρονιά με ακόμα καλύτερες συνθήκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έθιξε όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν συνολικά το Δημόσιο Σχολείο.

Συγκεκριμένα, τόνισαν:

  • Την εκπαιδευτική και κοινωνική αναγκαιότητα των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες τις ανάγκες που υπάρχουν στη Δημόσια Εκπαίδευση. Να υπάρχει επιτέλους ένα σαφές χρονικό και θεσμικό πλαίσιο, ώστε να πραγματοποιηθούν οι Μόνιμοι Διορισμοί στη Γενική και Ειδική Αγωγή (για πρώτη φορά!) μετά από οχτώ χρόνια αδιοριστίας.
  • Την έγκαιρη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν και για όλες τις ειδικότητες για το σχολικό έτος 2018-9, εφόσον δεν θα έχουμε μόνιμους διορισμούς για το τρέχον σχολικό έτος.
  • Την εξίσωση των δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Θίξαμε συγκεκριμένα παραδείγματα με θέματα υγείας, εγκυμοσύνης κ.ά.
  • Την αύξηση των προσλήψεων για την εξατομικευμένη υποστήριξη μαθητών με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες (Παράλληλη Στήριξη), καθώς ο αριθμός των προσλήψεων των προηγούμενων ετών δεν κάλυπτε τα εκπαιδευτικά κενά που υπήρχαν.
  • Το μεγάλο ζήτημα της σχολικής στέγης αλλά και της συντήρησης των σχολικών μονάδων. Ειδικότερα, υπογραμμίσαμε τις ελλιπείς υποδομές που υπάρχουν στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Ηρακλείου, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
  • Τη γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που απαιτείται προκειμένου να υπάρχει εθνικό σχέδιο και πλάνο για τη Δημόσια Εκπαίδευση, καθώς οι ανάγκες του Δημόσιου Σχολείου δεν μπορούν να βασίζονται μονάχα στα προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Την ανάγκη να προχωρήσει και να εφαρμοστεί από το νέο σχολικό έτος η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση