Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου

Συνεχίζονται και οι ανακοινώσεις

Με σειρά ανακοινώσεων απαντούν δημοτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις στα όσα υποστηρίζει η  δημοτική αρχή Ηρακλείου, με αφορμή τα κριτήρια πρόσληψης συμβασιούχων εργαζομένων.

Σε νέα ανακοίνωσή της η παράταξη "Ηράκλειο 3.7.5." αναφέρει:

"Με ύφος σαράντα καρδιναλίων, παραπέμποντας σε άλλες εποχές,  η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου έδωσε άλλο ένα δείγμα της αλαζονείας και της έλλειψης δημοκρατικής ευαισθησίας που δυστυχώς τη χαρακτηρίζει. Αμυνόμενη με τις απαντήσεις της και  με εναγώνια    προσπάθεια   να δικαιολογηθεί στο σοβαρό θέμα που έθεσε η παράταξη μας, «Ηράκλειο 3.7.5» για τους παράνομους και καταχρηστικούς όρους  στις πρόσφατες προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, αποκλείοντας  όσους ενδιαφερομένους  έχουν   υποκείμενα νοσήματα,  καταφεύγει σε πολιτικάντικες απαντήσεις, καταστρατηγώντας την αρχή του δικαίου και των  ίσων ευκαιριών των πολιτών! Αγνοώντας επιδεικτικά,  νόμιμα δημοκρατικά δικαιώματα,  θεμελιωμένα εδώ κι  έναν αιώνα! 

Παρά τη θύελλα διαμαρτυριών που προκαλούν οι απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις της, η Δημοτική Αρχή επιμένει με πείσμα στην αυθαιρεσία της, και συνεχίζει ακάθεκτη στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξε, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, επικαλούμενη αορίστως δήθεν παραδείγματα άλλων δημάρχων, και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του Ηρακλειώτικου λαού που αδυνατεί πλέον να την παρακολουθήσει. 

 Αναφέρθηκε επίσης   στην  προχειρότητα της παράταξής μας,  προφανώς, γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι,  ότι  η προχειρότητα είναι ίδιον  συστατικό   της πολιτικής της συμπεριφοράς  και λειτουργίας, ως Δημοτική Αρχή. 

 Ένα είναι  σίγουρο ότι δεν είμαστε  όλοι το ίδιο!      

Διαβεβαιώνουμε ότι η παράταξή μας θα επιμείνει μέχρι τέλους στην επικράτηση του δικαίου, προτείνοντας άμεσα  στη Δημοτική Αρχή,  να πάρει πίσω αυτές τις προκηρύξεις,  προστατεύοντας ως θεματοφύλακας τα όσα ο νομοθέτης έχει προβλέψει.  Δεν θα επιτρέψουμε στην επηρμένη Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου να ποδοπατήσει νόμους και ηθική τάξη, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Καιάδα στον οποίο θα πετάξει όσους πολίτες θεωρεί, με τα δικά της αυθαίρετα μέτρα και σταθμά, ανίκανους να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους στην εργασία"!


Για "προκλητικές δηλώσεις της δημοτικής αρχής" κάνει λόγο Δ. Βρύσαλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ειδικότερα αναφέρει:

«Συνεχίζει και προκαλεί η δημοτική αρχή, με την προσπάθεια της να δικαιολογηθεί για τους απαράδεκτους όρους σύμβασης για πρόσληψη εργαζομένων, συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη για δουλειά.
Αντί να πάρει πίσω τους κατάπτυστους όρους της σύμβασης, επικαλείται τους αντιλαϊκούς νόμους που έχει αποδεχτεί ως δημοτική αρχή (έλλειψη μόνιμου προσωπικού, το ότι δεν δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού οι συμβασιούχοι και το ότι σε μια σειρά άλλους δήμους εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι όροι)!

Είναι υποκρισία η δημοτική αρχή να επικαλείται την προστασία και την απουσία μόνιμων υπάλληλων που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας. Αν ενδιαφέρονταν για τους εργαζόμενους, θα διεκδικούσε να παρέμεναν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι που απέλυσε, θα διεκδικούσε να στελεχωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό! Αν ήθελε, θα διεκδικούσε να είχαν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα οι συμβασιούχοι. Είναι υποκρισία να αναγορεύεται σε προστάτη των ευπαθών ομάδων, όταν δεν παίρνει μέτρα προστασίας εργαζομένων και οφελούμενων σε κρίσιμες προνοιακές και κοινωνικές μονάδες!

Η επίκληση της εφαρμογής τέτοιων απαραδέκτων όρων και σε άλλους δήμους, όπου οι δημοτικές αρχές συγκροτούνται από στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ΝΔ  και ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει ότι ΠΕΔ και ΚΕΔΕ είναι απέναντι στους εργαζόμενους. Ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι εχθρικές στους εργαζόμενους, ως κομμάτι του κράτους, συμβάλλοντας ο καθένας στο κτύπημα των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί του εργαζομένους του δήμου να σηκώσουν ανάστημα, να βγάλουν συμπεράσματα για τον ρόλο του Δήμου ως όχημα εργασιακών ανατροπών, να οργανώσουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!

Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει, έστω και τώρα, είναι να πάρει η δημοτική αρχή πίσω αυτούς τους κατάπτυστους όρους όπως έχουμε ήδη ζητήσει.

Σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες».

 

Η παράταξη "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Ηρακλείου" αναφέρει:

Χθες 20/1/2021 κληθήκαμε ως Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου εκτάκτως σε συνάντηση από την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μ. Καναβάκη. Εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή, έθεσε δύο ζητήματα προς συζήτηση. Την ενημέρωση του Συλλόγου για την προμήθεια ειδών covid και το σάλο που έχουν σηκώσει πανελλαδικά οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο Δ.Η. όπου υπάρχει ο απαράδεκτος όρος οι αιτούντες να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα.

Προσχηματική χαρακτήρισε εξ΄ αρχής η ΔΑΣ ΟΤΑ τη θεματολογία και αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος καθώς αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα τα οποία έθεσε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η προμήθεια και η τοποθέτηση plexi glass στους εργασιακούς χώρους που είναι απαραίτητο, τις ενέργειες που κάνει η Δημοτική Αρχή για την αποσυμφόρηση εργασιακών χώρων, όπου εξακολουθούν οι συνάδελφοι να συνωστίζονται και για το ποιος είναι ο σχεδιασμός λειτουργίας των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εάν αυτά επιλεγούν ως εμβολιαστικά κέντρα, αφού υπάρχουν συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου που εργάζονται σε αυτές τις δομές. Η κ. Καναβάκη περιορίστηκε στο να εκθειάζει το έργο της δημοτικής αρχής για την προμήθεια ΜΑΠ, αλλά δεν είχε τίποτα να πει για όσα της θέσαμε. Φάνηκε καθαρά ότι στόχος της συνάντησης ήταν να αποπροσανατολίσει γύρω από τις προθέσεις της δημοτικής αρχής σε σχέση με τις νέες Προκηρύξεις που έβγαλε στη δημοσιότητα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό από τη διεκδίκηση θέσεων εργασίας στο Δ.Η. ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά ζητούσε εξηγήσεις από τη ΔΑΣ που τόλμησε να εκφράσει κάτι αντίθετο! Όταν μάλιστα η αντιδήμαρχος επικαλέστηκε νομοθεσία στην οποία στηρίχθηκαν οι Προκηρύξεις, οι δυνάμεις μας τη διέψευσαν και ζητήσαμε να μας παραδοθεί η σχετική νομοθεσία. Ούτε αυτό απαντήθηκε ποτέ! Συνοδοιπόρους στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών βρήκε η δημοτική αρχή τις πλειοψηφούσες παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ( Επικεφαλής Συντυχάκης) και ΑΚΕΔΗ (Επικεφαλής Στρατήγης) οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι κατανοούν απόλυτα τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει αυτούς τους όρους στις προκηρύξεις και πρότειναν τη δικαστική οδό στις ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι όχι μόνο δεν προασπίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά οδηγούν σε ανώδυνες για τη δημοτική αρχή διεξόδους, στηρίζοντας επί της ουσίας τις θέσεις της. Δε θα τους περάσει! Αυτό φοβούνται! Τη φωνή που πάει κόντρα στην πολιτική τους!

Η ΔΑΣ ΟΤΑ σταθερή στις απόψεις της δεν υποχώρησε ούτε βήμα μπροστά στις πιέσεις της Αντιδημάρχου. Αγνόησε το «δικαστήριο» που είχε στηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, απέναντι στη μόνη φωνή που εναντιώνεται στην πολιτική της και ξεκαθάρισε ότι «εμείς απολογούμαστε μονάχα στους εργαζόμενους». Επαναφέραμε την απαίτησή μας για άμεση απόσυρση των απαράδεκτων προϋποθέσεων που μπήκαν στις προκηρύξεις και ζητήσαμε να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν όρους υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ