Συντυχάκης: Ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Συντυχάκης: Ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Επίκαιρη ερώτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με θέμα: "Ολοκληρωτική κάλυψη των αναγκών για την εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΑμεΑ".

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Λόγω της διαχρονικής υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης από όλες τις κυβερνήσεις, το δίκτυο συνολικά των δημόσιων/δημοτικών παιδικών και βρεφικών σταθμών είναι διαπιστωμένο ότι υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των νέων νοικοκυριών και του αριθμού των παιδιών που πρέπει να καλύψουν. Το δε Πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”, που έρχεται υποτίθεται συμπληρωματικά να καλύψει τις διαπιστωμένες ανάγκες, καλύπτει μόνο ένα μέρος τους. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξυνόμενο για τις βρεφικές ηλικίες, αφού αυτό το κομμάτι της παιδικής μέριμνας παραμένει διαχρονικά πλήρως ανεπαρκές και στην ευθύνη της οικογένειας. Εξίσου εκρηκτική είναι η κατάσταση όσον αφορά τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών στις δομές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ- ΑμεΑ, όπως επιβεβαιώνεται και από τα χιλιάδες παιδιά που απορρίφθηκαν, τη περσινή χρονιά, από το πρόγραμμα.

Η κατάσταση, από τότε που η ευθύνη αυτών των καίριων δομών για το παιδί και την οικογένεια πέρασε από το κράτος στους Δήμους, χειροτερεύει. Οι δομές συρρικνώνονται και οι ιδιώτες παίρνουν κεφάλι με τη συνδρομή και χρηματοδότηση του κράτους, όπως την εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα περίφημα voucher. Απότοκο αυτής της πολιτικής το ποσοστό των εργαζομένων με το καθέτως των ελαστικών και ευκαιριακών σχέσεων εργασίας, που σήμερα ήδη υπερβαίνει το 50% για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ στις δομές των ΚΔΑΠ είναι κυρίαρχο.
Πλάι σε αυτή την πολιτική απαξίωσης, ανθίζουν και οι “ρηξικέλευθες” προτάσεις της Κυβέρνησης όπως το περίφημο Πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”, παρουσιάζοντάς το τάχα ως πρωτοποριακό και ότι έρχεται να ενισχύσει τις άνεργες γυναίκες. Κυβέρνηση και Ευρωενωσιακό κεφάλαιο αξιολογούν ως δαπανηρό έργο για το κράτος, το σύγχρονο και το πυκνό δίκτυο παιδικών δομών, με το αναγκαίο επιστημονικό και παιδαγωγικά προσωπικό και προκρίνουν λύσεις, που υποβιβάζουν παντελώς την επιστημονική, παιδαγωγική διάσταση της ανάπτυξής του παιδιού. 

Η επιστήμη τεκμηριώνει ότι η προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού. Μάλιστα η έγκαιρη, πρώιμη διάγνωση σε αυτή την ηλικία και εφόσον συνοδευτεί από διεπιστημονική παρέμβαση μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα. Εδώ εδράζεται και η αναγκαιότητα η φροντίδα του παιδιού να είναι επιστημονική και στην ευθύνη του κράτους, να προσφέρεται σε όλα τα παιδιά, με το όλο το αναγκαίο μόνιμο διεπιστημονικό προσωπικό και σε κατάλληλα κτίρια που να υπηρετούν την παιδαγωγική λειτουργία. Στην ίδια κατεύθυνση οι απογευματινές δραστηριότητές για τα μεγαλύτερα παιδιά αποτελούν ουσιαστική ανάγκη για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Για τα παιδιά δε με αναπηρία η αναγκαιότητα αυτή είναι πιο επιτακτική, καθώς συντρέχουν απαιτητικότερες, σύνθετες, διεπιστημονικές ανάγκες, που αδυνατεί η οικογένεια να τις παρέχει. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση ώστε οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί στους δήμους της χώρας να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και με ποια μέτρα θα στηρίξει τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ – ΑμεΑ στους δήμους ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους. 
Πότε επιτελούς θα μονιμοποιήσει το σύνολο των εργαζόμενων στις αντίστοιχες δομές που χρόνια τώρα είναι όμηροι των ληξιπροθέσμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και συχνά-πυκνά εκβιάζονται με την απειλή της απόλυσης από σειρά δημάρχων".
 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ