Συντυχάκης: "Στάχτη" στα μάτια οι εξαγγελίες Αυγενάκη

Newsroom
Newsroom

Τι ανέφερε ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΚΚΕ

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης τονίζει, με αφορμή όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη τη συνάντηση με το νέο ΔΣ της ΕΑΣ Ηρακλείου, εκπροσώπους ΤΟΕΒ Κρήτης και θερμοκηπιακών καλλιεργειών, για τις μεγάλες μειώσεις που είδαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, την παράδοση των ΤΟΕΒ στην Ολλανδική εταιρείας HVA και για τον νέο ΕΛΓΑ με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών:

"Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσπαθεί να κοροϊδέψει τους αγρότες, να τους ρίξει στάχτη στα μάτια, για τις μεγάλες μειώσεις που είδαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις «αγκυλώσεις του παρελθόντος» και στις διάφορες διαχειριστικές ανεπάρκειες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, απλά μιλούν για κυβερνητικό φιάσκο. 

Όσο κι αν προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, ότι φταίνε οι κακές διοικήσεις, που στο κάτω κάτω είναι διορισμένες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι η ίδια η πολιτική τους, η ΕΕ και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, πέφτουν στο κενό.

Δεν έχει το θάρρος η κυβέρνηση διά του υπουργού της, να πει στους αγρότες ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 - 2027 που ισχύει, και ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο από κοινού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, πλήττει την πλειοψηφία γεωργών και κτηνοτρόφων. Πάγια τακτική των κυβερνήσεων, να σπέρνουν την αυταπάτη ότι με την λεγόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα ωφεληθούν οι φτωχοί αγρότες, όπως γνωστό το κόλπο του κοινωνικού αυτοματισμού, ότι οι αγρότες της Κρήτης αδικήθηκαν από τη μείωση των επιδοτήσεων επειδή ευνοήθηκαν οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας. 

Τα ήξεις – αφίξεις, «θα δει από του χρόνου… τις όποιες βελτιώσεις» από τη μία και «Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις…δεν θέλω να δημιουργήσω κλίμα αισιοδοξίας…» από την άλλη, δεν πείθουν κανένα παρά μόνο το ακροατήριο του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όσων πίνουν νερό στο όνομα της αντιλαϊκής ΕΕ.  Σε μια χρονική στιγμή που οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε μέσα και εφόδια με το κόστος της διαβίωσης συνολικά να παραμένει αβάσταχτο. 

Ως προς το μέλλον των 38 ΤΟΕΒ της Κρήτης. Οι βλέψεις της κυβέρνησης της ΝΔ, για παράδοση της διαχείρισης των υδατικών πόρων του νησιού, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στην Ολλανδική εταιρείας HVA, δεν έχει καμία σχέση με τη σύσταση Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων, με κρατικό σχεδιασμό, που θα παίρνει υπόψη τα επίγεια και υπόγεια αποθέματα, την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις σύγχρονες ανάγκες στην ύδρευση, την εξοικονόμηση και εξασφάλιση υδάτινων πόρων, την ποιότητά τους, την αποκατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων, τις ανάγκες άρδευσης με βάση τον σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών με εγχώρια, ποιοτικά και φθηνά αγροτικά προϊόντα.

Τα business plan της κυβέρνησης, προμηνύουν την είσοδο ιδιωτών επενδυτών ως manager και τη διαμόρφωση αντίστοιχων «σχεδίων ανάπτυξης». Από μια τέτοια εξέλιξη ωφελημένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα βάλουν στο χέρι το νερό άρδευσης, ενώ πολλαπλά ζημιωμένοι θα είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες, που θα δουν το κόστος του νερού να μεγαλώνει. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί κι άλλο το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, αφού η άρδευση αποτελεί σημαντικό μέρος του, με αντίκτυπο και στη λαϊκή κατανάλωση.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στην Οδηγία 2000/60, που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα, στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Το έδαφος έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με διάφορα κατά καιρούς μέτρα, όπως η μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των ΤΟΕΒ στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, το 2017, αφού προηγουμένως με τον «Καλλικράτη» είχαν καταργηθεί οι Διευθύνσεις Εγγείων Βελτιώσεων.

Ο δε στόχος της κυβέρνησης για έναν «σύγχρονο, ανταποδοτικό Οργανισμό που θα παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς», όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός για τον «νέο» ΕΛΓΑ, που «θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του» δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Κι εδώ ψεύδεται ο υπουργός για να καθησυχάσει τους Αγρότες.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι έκτρωμα, αντιαγροτικός και αναχρονιστικός, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Το κύριο χαρακτηριστικό του, είναι ότι χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Τα όποια ψίχουλα δίνει, τα δίνει με μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα!

«Σύγχρονος και ανταποδοτικός» ΕΛΓΑ, σημαίνει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, σχέδια που θα ενισχύσουν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του οργανισμού και αύξηση των ασφάλιστρων. Ο «νέος» ΕΛΓΑ που υπόσχεται η κυβέρνηση πάει πακέτο με την κυριαρχία των βιομήχανων και των μεγαλέμπορων στην αγορά, διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα, με κριτήριο το κέρδος τους, πολλές φορές μάλιστα «αρπάζουν» την παραγωγή σε τιμές και κάτω του κόστους.

Επειδή, το ΚΚΕ δεν «ζυγίζει» τις ανάγκες των αγροτών και όλου του λαού με τη ζυγαριά των «αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας, επειδή λέει ότι για να σωθούν οι αγρότες και ο λαός πρέπει να πληρώσουν οι «λίγοι», μπορεί και στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματά τους, που μπορούν να δώσουν μια παράταση επιβίωσής τους. Για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, για να δημιουργηθούν έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη. Για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους να γυρίζουν την πλάτη στις ψεύτικες κυβερνητικές υποσχέσεις, στην ΕΕ των μονοπωλίων και στους επίδοξους «σωτήρες» που μοιράζουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία και στην αβεβαιότητά τους για το μέλλον. Ό,τι κατέκτησαν ήταν αποτέλεσμα της δικής τους δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση".


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ