Ο κόσμος μας αλλάζει πολύ γρήγορα και απρόβλεπτα και μαζί του και τα επαγγέλματα. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχουν δύο ομάδες στα επαγγέλματα του μέλλοντος: Αυτά που θα δημιουργηθούν στο μέλλον και αυτά που ήδη υπάρχουν αλλά θα έχουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον.
«Τι δουλειά θα κάνουν τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια;»
Στο παραπάνω ερώτημα κλήθηκε από το cretalive να απαντήσει ο κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου με αφορμή εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, στις 18:30 στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
«Πριν από μόλις 2 εβδομάδες, ένα αλγόριθμος έγινε το πρώτο λογισμικό που πέρασε τις εξετάσεις του Ιατρικού Συλλόγου των ΗΠΑ και πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ως γιατρός και μάλιστα με άριστα! Πριν από μόλις 4 ημέρες, μια τεχνητή νοημοσύνη πέρασε το test της Google για να προσληφθεί ως προγραμματιστής 3ης βαθμίδας στην εταιρία», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.
«Το δεδομένο είναι ότι η γρήγορη ενσωμάτωση της τεχνολογίας φέρνει τεράστιες αλλαγές στα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως γιατρός ή δικηγόρος, τα οποία θα περάσουν κρίση στο μέλλον με το ρυθμό που τους παράγουν σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια» εξηγεί ο κ. Μάνος Ψαράκης, διαχειριστής περιουσίας και παρουσιαστής της εκδήλωσης.
«Επίσης σε μια εποχή, στον 21ο αιώνα, όπου εκτιμώνται ιδιαίτερα τα soft skills (οι δεξιότητες) το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει μείνει στη δεκαετία του 1950» συμπληρώνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Τι θα πρέπει να σπουδάσουν οι σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έχει μείνει στα μισά του περασμένου αιώνα; Ο κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου δίνει τις δικές του προτάσεις:
- Ένα επάγγελμα του μέλλοντος είναι η Διοίκηση Επιχειρήσεων σε συνδυασμό με μεταπτυχιακό στο digital marketing ή στην ψυχολογία (της αγοράς).
- Με τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία οι ψυχολόγοι θα έχουν θέση, όχι μόνο σε εργασίες ψυχολόγων, αλλά κυρίως μέσα σε μεγάλες εταιρείες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τι ανάγκη έχει ο πελάτης.
- Επιπλέον, πρέπει πλέον να καταλαβαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος από κώδικα ακόμα κι αν δε χρειαστεί να γράψει ποτέ του. Με τον ίδιο τρόπο που σήμερα γνωρίζουμε αγγλικά για να μπορούμε να κινηθούμε στον πλανήτη με τον ίδιο τρόπο η γνώση κώδικα θα μπορούσε να ανοίξει πόρτες σε διαφορετικές δουλειές.
Καταλήγοντας τονίζει ότι «οι δουλειές του μέλλοντος δεν είναι αυτές που ξέρουμε απόλυτα σήμερα. Θα υπάρξουν εναλλακτικές, θα υπάρξουν αλλαγές που θα τις ζητήσει η αγορά επειδή θα το επιβάλλει η τεχνολογία».
Για αυτά και άλλα πολλά θα μιλήσει ο Λευτέρης Παπαγεωργίου, CEO της Entranet και συγγραφέας των best sellers: «Startups» & «Startups. Οι πωλήσεις», την ερχόμενη Κυριακή, 12/2, στις 18:30, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, στον 1ο όροφο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δείτε επίσης:
Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Οι απαντήσεις... την Κυριακή!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο