Τα φάρμακα ... 2ο εξαγώγιμο προϊόν από την Ελλάδα

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων ... καλά κρατούν - Με λίστα αναμονής το αντιγριπικό εμβόλιο

Της Κατερίνας Παντινάκη


Εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλά φάρμακα, ακόμη και κρίσιμα για την επιβίωση κάποιων ασθενών. Αιτία ... οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα που "ωθούν" στις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. "Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και σαν Σύλλογος Ηρακλείου αλλά και σαν Πανελλήνιος Σύλλογος δεν έχουμε πάψει να το θέτουμε και να πιέζουμε" - τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών του νομού Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση.

"Τα φάρμακα αποτελούν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν για τη χώρα, αν και ...δεν παράγουμε φάρμακα" - σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, περιγράφοντας γλαφυρά τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ο κ.Τσικανδηλάκης σημειώνει ότι η διατήρηση πολύ χαμηλών τιμών σε φάρμακα σε έλλειψη, καθιστά ορατό τον κίνδυνο να "εξαφανιστούν" και τελικά ο γιατρός να "αναγκαστεί" να επιλέξει για τον ασθενή του άλλο σκεύασμα, που ωστόσο διατίθεται σε πολλαπλάσια τιμή. Στο πλαίσιο αυτό και με προτεραιότητα το συμφέρον του ασθενούς τελικά, ο κ.Τσικανδηλάκης σημειώνει ότι "μια αύξηση της τάξης του 50% θα αυξήσει ένα φάρμακο, π.χ. της υπέρτασης, από τα στα 3 ευρώ, "γλιτώνοντας" τον ασθενή από έτερο σκεύασμα που κοστίσει περίπου 20 ευρώ"!

Αυτή τη στιγμή, ελλείψεις καταγράφονται σε κάποια εμβόλια - και το αντιγριπικό - ινσουλίνες, φάρμακα για την υπέρταση και άλλα, με τους ασθενείς να υφίστανται ταλαιπωρία, επισκεπτόμενοι ξανά και ξανά τα φαρμακεία, έως ότου τελικά προμηθευτούν το φάρμακό τους.

Αντιγριπικό εμβόλιο ... με λίστα αναμονής

Ελλείψεις καταγράφονται ήδη από τον Οκτώβριο και στα αντιγριπικά εμβόλια, καθώς και η κινητικότητα εκ μέρους των πολιτών έχει ενταθεί αλλά και ο αριθμός των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί, δεν έχουν ακόμη "έρθει" στη χώρα. Ήδη ο κόσμος παραδίδει τη συνταγή για το εμβόλιο στα φαρμακεία και ειδοποιείται σε δεύτερο χρόνο, για να το παραλάβει.

Την περασμένη Τρίτη είχαν έρθει στη χώρα 1.150.000 εμβόλια από το σύνολο των 2.850.000 που έχουν παραγγελθεί. Στην πορεία παραδόθηκαν ακόμη 350.000, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένεται η παράδοση και των υπόλοιπων.

"Ας μην ανησυχεί ο κόσμος, θα εμβολιαστεί" - σημειώνει ο κ.Τσικανδηλάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι προτεραιότητα πρέπει πάντα να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, για τις οποίες κρίνεται επιβεβλημένο να εμβολιαστούν.

Όσο για τον υγιή πληθυσμό που μπορεί να εμβολιαστεί αν το θέλει, ο ρόλος του γιατρού δε θα πρέπει να υποτιμάται, καθώς ο γιατρός είναι εκείνος που θα δώσει για κάθε άτομο την κατεύθυνση, συνεκτιμώντας όλες τις παραμέτρους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ