Τα σχέδια ΓΕΚ Τέρνα – Γρύλου και Grimaldi για το Λιμάνι Ηρακλείου

Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Μέχρι 15 Ιουνίου η απόφαση για το Λιμάνι Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ

Εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου εκτιμάται ότι θα αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), στην οποία έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. 

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές έχουν υποβάλλει δύο επενδυτικά σχήματα, τα οποία ήδη προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα, εφόσον επιλεχθούν ως προτιμητέοι επενδυτές.

Η κοινοπραξία ΓΕΚ Τερνα ΑΕ – Aviareps Ελλας ΑΕ – Nectar Holdings Ltd 

Η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. 

ΓΕΚ Τέρνα

Συγκεκριμένα η πρώτη κοινοπραξία αποτελείται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, που δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ΑΠΕ, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), απασχολώντας συνολικά 4.400 εργαζομένους. H ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει σημαντική παρουσία στην Κρήτη έχοντας επενδύσει σε έργα στο Καστέλι, στον ΒΟΑΚ και στο Αμάρι και προσβλέπει στην διεύρυνση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στο Ηράκλειο μέσα από το έργο του ΟΛΗ. Το ενδιαφέρον του ομίλου συμφερόντων Περιστέρη εστιάζεται στην ανάληψη των έργων ανάπλασης του λιμανιού που θα ξεκινήσουν μακροπρόθεσμα. 

Aviareps Ελλάς

Η Aviareps Ελλάς, που ανήκει στον κρητικό επιχειρηματία Ιωάννη Γρύλο αποτελεί έναν επιχειρηματικό όμιλο, με δραστηριότητες που εκτείνονται από αεροπορικές υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling), τουρισμού, αεροπορίας, logistics και cargo, όπως η Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express.  Η ανάδειξη της κοινοπραξίας που συμμετέχει ως προτιμητέου επενδυτή για το λιμάνι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες δραστηριότητες του ομίλου και θα δώσει την Aviareps την δυνατότητα να ελέγχει όλες τις πύλες του νησιού.

Nectar Holdings Ltd

Τέλος η Nectar Holdings Ltd, ο διεθνής όμιλος εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, με ειδικότητα στη διαχείριση φορτίου και στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών, που κάθε χρόνο διαχειρίζεται πάνω από 10 εκατ. τόνους φορτίου και απασχολεί πάνω από 400 εργαζομένους. Από την ίδρυσή του το 1972, ο όμιλος Nectar Holdings έχει δραστηριοποιηθεί σε 165 διαφορετικές τοποθεσίες σε 75 χώρες και ο στόλος του αποτελείται πλέον από περισσότερες από 70 mobile bagging plants  (διαχείριση και ιδιοκτησία) μαζί με Grabs, Hoppers και βοηθητικό εξοπλισμό. Η Nectar Holdings Ltd αναμένεται να συνεχίσει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά, να διαχειρίζεται το cargo του λιμανιού.

Grimaldi

Στην δεύτερη κοινοπραξία συμμετέχουν η Grimaldi Euromed, που ανήκει στον όμιλο Grimaldi, έναν πολυεθνικό όμιλο εφοδιαστικής αλυσίδας που ειδικεύεται στη λειτουργία πλοίων roll-on / roll-off, μεταφορών αυτοκινήτων και πλοίων, με ισχυρότατη παρουσία σε Αδριατική και Αιγίαου Πέλαγος, που αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια βασικό χρήση του λιμένος Ηρακλείου

Μέσω των θαλάσσιων υπηρεσιών της, η εταιρεία μεταφέρει αυτοκίνητα, κάθε είδους τροχήλατο φορτίο, εμπορευματοκιβώτια, παλετοποιημένα / ενοποιημένα φορτία και επιβάτες. Επιπλέον, ο όμιλος Grimaldi λειτουργεί δίκτυο περίπου είκοσι τερματικών στην Ευρώπη, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, για το διαχείριση τροχήλατου και γενικού φορτίου, καθώς και εμπορευματοκιβωτίων.

Για τον ιταλικό όμιλο η απόκτηση του ΟΛΗ θα του δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το λιμάνι και για τις νέες του επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτές, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ αφορούν την εισαγωγή από την Κίνα μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που μέσω Ηρακλείου θα μπορούν να διατεθούν στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο όμιλος Grimaldi είχε αναδειχθεί επενδυτής για το 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έναντι τιμήματος €84,17 εκατ., 

Οι Μινωικές Γραμμές είναι επίσης εταιρεία του ομίλου Grimaldi με στόλο 6 πλοίων.

Τι να περιμένουμε μέχρι την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή

Όπως μαθαίνουμε οι προσφορές θα αποσφραγιστούν τις επόμενες ημέρες από τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια και θα πρέπει να αξιολογηθούν οι συνοδευτικοί φάκελοι με τα δικαιολογητικά. 

Δεδομένου ότι και οι δύο κοινοπραξίες αποτελούνται από εταιρείες με εμπειρία σε διαγωνισμούς, εκτιμάται ότι και οι δύο φάκελοι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι άρτιοι και θα προχωρήσει η διαδικασία στα επόμενα βήματα.

Εφόσον ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής μετά θα γίνει ο καθιερωμένος προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο και εφόσον ληφθεί και από εκεί το πράσινο φως για την διαδικασία τότε προχωρά η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή.

Στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει τις εταιρείες 

Deloitte Business Solutions – Ευρωσύμβουλοι Α.Ε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο Φορτσάκης – Δρακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία ως νομικό σύμβουλο

Γραφείο Δοξιάδη Σύμβουλοι για Ανάπτυξη και Οικιστική Α.Ε. ως τεχνικό σύμβουλο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ