Το ταξίδι-ζωής στην Κρήτη και η συγκίνηση των Τούρκων στην εκκλησία της Ελιάς

Newsroom
Newsroom

Οι υπέροχοι άνθρωποι του τόπου μας «σκλάβωσαν» με την φιλοξενία τους - Δείτε βίντεο

Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, στην Ελιά, συγκίνησε  ο παπά-Μιχάλης, ο οποίος υποδέχτηκε με εγκαρδιότητα και σεβασμό  στο «σπίτι» του, Τούρκους, Ισπανούς και Ιταλούς. Ήταν όλοι φιλοξενούμενοι στην Κρήτη με το Erasmus και το πρόγραμμα Good Food, Good Mood. «Δεν μας ενδιαφέρουν τα προσωπικά του κάθε ενός, θρησκεία, γλώσσα… Αυτά συνθέτουν, δεν διαιρούν…”

Ο παπά-Μιχάλης  αφηγήθηκε και μία συγκινητική ιστορία που εκτυλίχθηκε αρκετά χρόνια μετά την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών. Ανέφερε λοιπόν ότι μία γυναίκα που ζούσε πλέον στην Ελιά αλλά είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Σμύρνη, εξέφρασε στον σύζυγο της την επιθυμία να επισκεφθεί ξανά την Σμύρνη και να δει για τελευταία φορά το σπίτι της. Η επιθυμία της έγινε πράξη, όμως ουδείς μπορούσε να  διανοηθεί το παιχνίδι  της μοίρας… Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού στην Σμύρνη είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελιά της Κρήτης και συμπτωματικά έμενε στο ίδιο σπίτι. Αγκαλιάστηκαν και άρχισαν να κλαίνε από συγκίνηση.  

εκκλησία

Όλοι μαζί αγκαλιασμένοι

Τούρκοι, Ιταλοί και Ισπανοί χαρακτήρισαν όσα έζησαν στην Κρήτη «ταξίδι ζωής». Ξετρελάθηκαν με τις ομορφιές της Κρήτης, την κουζίνα της αλλά κυρίως με τους ανθρώπους της.

Ήπιαν ρακή και χόρεψαν αγκαλιασμένοι κρητικούς χορούς


Δοκίμασαν αντικριστό και καλιτσούνια και αποθέωσαν το τζατζίκι. Διακαώς επιθυμούσαν  να επισκεφθούν τις αρχαιότητες της Κνωσού, ενώ εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το  έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Από την Επισκοπή, το Καινούργιο Χωριό και την Ελιά μέχρι το Μοχό και την Χερσόνησο, εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικοί σύλλογοι, υπό τον συντονισμό του ΚΟΙΠΟΔΙ Χερσονήσου,  έδωσαν και την ψυχή τους.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ