Τελευταίο "αντίο" στον Νίκο Καμαρίτη - Συγκίνηση στην κηδεία του

Newsroom
Newsroom

Με θερμό χειροκρότημα είπαν το "ύστατο χαίρε" στον Νίκο Καμαρίτη συγγενείς, φίλοι και γνωστοί

Το "ύστατο χαίρε" στον πολιτικό μηχανικό -εργολήπτη δημοσίων έργων Νίκο Καμαρίτη στην “ψυχή” του κέντρου της πόλης του Ηρακλειου, είπαν με συγκίνηση σήμερα το απόγευμα, η οικογένεια του, συγγενείς, φίλοι, θεσμικοί φορείς της πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του τεχνικού κλάδου, των μηχανικών και των εργοληπτών δημοσίων έργων.

kamaritis kideia2

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το απόγευμα στον ιερό ναό του Αγ Τίτου στο Ηράκλειο, όπου όλοι οι παριστάμενοι εκφράστηκαν με λόγια αγάπης προς τον αείμνηστο Νίκο Καμαρίτη, συλλυπούμενοι τα παιδιά και τα εγγόνια του.
 

kamaritis kideia3

Επίσης όλοι αποχαιρέτησαν τιμητικά με παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα κατά την έξοδο από το ναό της σορού του...

kamaritis kideia4

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κωστας Φασουλακης, ο οποίος μνημόνευσε το ήθος, τον φιλόξενο χαρακτήρα, την προσφορά του Νίκου Καμαριτη, όπως επίσης αναφέρθηκε στην κοινή καταγωγή τους από τον Κρουσώνα, αλλά και την ενασχόληση του εκλιπόντος με την ιστορία του τόπου και την λαϊκή παράδοση της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο Κωστας Φασουλάκης,ανεφερε:

“Με πολύ μεγάλη θλίψη και ειλικρινή συγκίνηση αποχαιρετούμε σήμερα τον Νίκο Καμαρίτη.

Αποχαιρετούμε τον ευπατρίδη, τον καλό Ηρακλειώτη, τον χρήσιμο πολίτη, της πόλης και του κόσμου. 

Ο αγαπητός Νίκος ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που ταυτίζονταν με την προσφορά. Μόνο να κερδίσει είχε όποιος ήταν σε επαφή μαζί του ή προσέτρεχε σ’ εκείνον για βοήθεια.

Επιτυχημένος πολιτικός μηχανικός, με σπουδαία προσφορά στη σχεδίαση και υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Έντιμος, ηθικός και αποτελεσματικός εργολήπτης και κατασκευαστής δημοσίων έργων, άφησε ανεξίτηλη της σφραγίδα του στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας και της κρητικής υπαίθρου. 

Με ευαισθησία στις ανάγκες του τόπου, τον πολιτισμό και την ιστορία. Συνέβαλε καθοριστικά στην διάσωση εμβληματικών μνημείων της Κρήτης και σπουδαίων ιστορικών τόπων. Στη διαμόρφωση και ανάδειξη ελεύθερων δημόσιων χώρων, που αποτελούν και σήμερα το καύχημα του τόπου μας.

Με πραγματική αγωνία για το μέλλον της Κρήτης και της πόλης μας. Με ουσιαστική συμμετοχή στα κοινωνικά, πολιτικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα της Κρήτης και του Ηρακλείου, και εποικοδομητικές προτάσεις που σημάδεψαν το Ηράκλειο και την ενδοχώρα του. 

Θα μείνει γνωστός ως ο ισόβιος πρόεδρος της Μικρής Βουλής του Ηρακλείου, όπως αυτοσαρκαστικά είχαν ονομάσει την τακτική συντροφιά τους στο κέντρο της πόλης, μια ομάδα δραστήριων Ηρακλειωτών, που κέντριζαν γόνιμα τις εξελίξεις στα δρώμενα του Ηρακλείου.

Σαν άνθρωπος υπήρξε σπουδαίος. Φιλάνθρωπος όσο λίγοι, ευεργέτησε σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες πολύ κόσμο που είχε ανάγκη. Και μολονότι υπήρξε επιτυχημένος στον επαγγελματικό στίβο δεν υπήρξε προτεραιότητά του η σώρευση πλούτου. 

Ως άνθρωπος νιώθω και προσωπικά την οδύνη της απώλειας του. Ο Νίκος Καμαρίτης υπήρξε συγχωριανός μου και φίλος. Άρεσε και στον ίδιο να συστήνεται ως Κρουσανιώτης, λόγω της εκ μητρός καταγωγής του από τον Κρουσώνα. Αγωνιούσε πραγματικά για τον μέλλον του τόπου καταγωγής μας και άλλο τόσο για το όνομα και τη φήμη του χωριού. Και την ανάδειξη της ιστορίας του.

Με μεγάλη προθυμία συμμετείχε, λοιπόν, στην παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης για το ντοκιμαντέρ με την ιστορία του Αντώνη Γρηγοράκη ή Σατανά, και της ομώνυμης Κρουσανιώτικης και Μαλεβιζιώτικης αντιστασιακής ομάδας με την τεράστια προσφορά στην Κρητική Αντίσταση. Και παρά τα οξυμένα προβλήματα της υγείας του, στη ντοκυμαντέρ αυτό, υπήρξε ευθύς, σαφής και συγκινητικός. 

Ο Νίκος Καμαρίτης στον μακρύ και γόνιμο βίο του, υπήρξε χρήσιμος σε ό,τι καταπιάστηκε.Άφησε πολλές παρακαταθήκες που αποτελούν διδάγματα για όλους εμάς, που τον αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη και θαυμασμό. Να είσαι καλοτάξιδος και αναπαυμένος Νίκο Καμαρίτη!»

Η ταφή του Νίκου Καμαρίτη έγινε στην γεννέτηρά του, τα Σταυράκια.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ