«Θα έχετε γήπεδα , αλλά θα είναι σαν να μην έχετε»

Μια απόφαση του ΚΑΣ για την παραμονή των γηπέδων στην τάφρο που...ακυρώνει την ίδια την απόφαση- Τι συνέβη στο παρασκήνιο και τι ρόλο έπαιξαν οι υπηρεσίες του Δήμου

 

Τη δική του προφητεία έχει δώσει το ΚΑΣ για τα γήπεδα τένις του Ηρακλείου! «Θα έχετε γήπεδα , αλλά θα είναι σαν να μην έχετε» είναι σαν να λέει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δίδοντας κωμοκοτραγικές διαστάσεις στην  υπόθεση των γηπέδων τένις   ,στα ενετικά Τείχη,  την τάφρο Σαμπιονάρα ! Το ΚΑΣ   συμφώνησε-με την πρόταση του δήμου- για την παραμονή των γηπέδων αρκεί να μετακινηθούν για να αναδειχθεί και να προστατευθεί το μνημείο, αλλά τελικά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες! Η απόφαση έχει μια λεπτομέρεια που στρέφεται ουσιαστικά κατά του ομίλου αντισφαίρισης Ηρακλείου καθώς τα μεν γήπεδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά του…απαγορεύει την πρόσβαση που είχε από το 1928, αφού δεν θα έχει σκάλα προς αυτά!

Η υπόθεση έχει έντονο παρασκήνιο και εξελίσσεται σε casus belli για τον ΟΑΑΗ καθώς οι άνθρωποι, τα στελέχη, τα μέλη και οι αθλητές του ομίλου έμειναν άναυδοι βλέποντας την κατά τα λοιπά θετική απόφαση του ΚΑΣ. Πώς προέκυψε η απαγόρευση της σκάλας ενώ στο αρχικό σχέδιο είχαν συμφωνήσει άπαντες (Εφορία Αρχαιοτήτων, Δήμος και ΟΑΑΗ) για την κατασκευή μιας νέας σκάλας που θα θα εξυπηρετεί τον όμιλο συνδέοντας όλη τη διοίκηση, τη γραμματεία, τα ιατρεία κλπ με τα γήπεδα και ταυτόχρονα θα εναρμονίζεται με το μνημείο; Και σε ποια τροποποιητική έκθεση που εστάλη  στο ΚΑΣ υπήρξε τελικά η «σοφή» εισήγηση για την απομάκρυνση της σκάλας; Οι πληροφορίες μας λένε ότι μετά τα συμφωνηθέντα υπήρξε νέα εισηγητική έκθεση που εν κρυπτώ εστάλη στο ΚΑΣ για να φύγει η σκάλα! Τι σημαίνει αυτό; Πως κάποιοι -είτε στην τενική υπηρεσία του δήμου, είτε στην εφορία Αρχαιοτήτων, μεθόδευσαν την κατάσταση, και στην πραγματικότητα είχαν άλλες προθέσεις …

Θέλετε και σκάλα;

Και καλά θα πουν κάποιοι που δεν ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει: αφού μένουν τα γήπεδα για την σκάλα κάνετε έτσι; Να πηγαίνετε γύρω γύρω!

Ακούγεται εύκολο, δεν μοιάζει κάτι που δημιουργεί πρόβλημα! Ναι, εάν δεν υπήρχε ο όμιλος αντισφαίρισης! Εάν αναφερόμαστε μόνο στα γήπεδα ναι κανένα θέμα! Αλλά δεν είναι αυθύπαρκτα! Συνδέονται απολύτως με τον ΟΑΑΗ ο οποίος έχει την ευθύνη τη λειτουργίας τους, οργανώνει τουρνουά, έχει εκατοντάδες αθλητές και μέλη!

Πώς άραγε θα έχει πρόσβαση η γραμματεία, οι προπονητές, οι αθλητές, οι γιατροί, τόσος κόσμος που καθημερινά βρίσκεται εκεί; Για κάθε επαφή πρέπει κάποιος να φεύγει από τα γραφεία, τα αποδυτήρια του τέννις και να πηγαινει όλο τον κύκλο για να βρίσκει τα γήπεδα στην τάφρο; Πραγματικά το σκέφτηκαν σοβαρά όλο αυτό; Και καλά στο ΚΑΣ δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, δεν ξέρουν τις αποστάσεις…η τοπική εφορία, ο δήμος τι λέει; Δεν μοιάζει για…αβλεψία, για παράλογη σκέψη της στιγμής- εξ ου και η μεθόδευση με τη δεύτερη έκθεση… Προφανώς υπάρχει σκοπιμότητα , το θέμα είναι τι και ποιους εξυπηρετεί!

Η απόφαση

Στην απόφαση του ΚΑΣ για τα γήπεδα του τέννις αναφέρεται

 

«Αποφασίζουμε την έγκριση της πρότασης του Δήμου Ηρακλείου για την προσωρινή μετατόπιση γηπέδων αντισφαίρισης και τη σταδιακή απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του ΟΑΑΗ από το χώρο της τάφρου Sabbionara-Bembo - Αγ. Φραγκίσκου των ενετικών τειχών Ηρακλείου προκειμένου να απελευθερωθεί άμεσα ο αναγκαίος χώρος για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης του ανατολικού τείχους και του προμαχώνα Sabbionara, με τους ακόλουθους όρους:

  1. Να κατατεθεί άμεσα ο γενικός σχεδιασμός του ανατολικού πολεοδομικού συγκροτήματος Ηρακλείου.
  2. Να απομακρυνθεί η υφιστάμενη μεταλλική σκάλα που συνδέει την τάφρο με τον προμαχώνα, η κερκίδα και το τοιχίο έδρασής της. Στο σημείο αυτό να μη γίνει προς το παρόν καμία άλλη κατασκευή.
  3. Η πρόσβαση στα γήπεδα να γίνεται αποκλειστικά μέσω της τάφρου.
  4. Να υποβληθούν προς έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου αναλυτικά κατασκευαστικά σχέδια για τον λυόμενο οικίσκο του αποδυτηρίου, αφού προηγηθεί συνεννόηση με την Εφορεία για την ακριβή χωροθέτηση. Ο οικίσκος θα πρέπει να είναι προκατασκευασμένου τύπου, χωρίς θεμελίωση, και απλής μορφής, χωρίς πέργκολες και πρόσθετα στοιχεία και να εξυπηρετεί

αποκλειστικά τη συγκεκριμένη λειτουργία.

  1. Κατά τη διαμόρφωση της πορείας επίσκεψης περιμετρικά του προμαχώνα μετά

την μετακίνηση της περίφραξης του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου να κατασκευαστεί σύστημα απορροής των ομβρίων που να διασφαλίζει ότι τα όμβρια θα οδηγούνται στα φρεάτια ομβρίων της οδού Δ. Μποφώρ ώστε να προστατευτεί η λιθεπένδυση του τείχους.

  1. Η θέση των φυτεύσεων και των ζωνών πρασίνου στην ανατολική τάφρο να καθοριστεί στα πλαίσια της μελέτης ανάδειξης που θα εκπονηθεί με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του τείχους, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αρδευόμενες εκτάσεις σε επαφή με τον πόδα των τειχών, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω ο ήδη υψηλός υδροφόρος ορίζοντας στη θεμελίωσή του.

Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολυξένη Αδάμ Βελένη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ