"Θύελλα" αντιδράσεων για την κλούβα των ΜΑΤ στο ΠΑΓΝΗ

Newsroom
Newsroom

Την παρουσία της κλούβας κατήγγειλαν η ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αλλά και το Συνδικάτο Οικοδόμων, μεταξύ άλλων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία κλούβας των ΜΑΤ έξω από το ΠΑΓΝΗ, ενόψει της επίσκεψης της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα και της προγραμματισμένης κινητοποίησης του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

κινητοποίηση ΠΑΓΝΗ Μίνα Γκάγκα

Τη σχετική απόφαση κατήγγειλε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, καταγγέλλοντας "την προκλητική παρουσία μίας κλούβας ΜΑΤ μέσα στο ΠΑΓΝΗ την ίδια στιγμή που το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ πραγματοποιούσε κινητοποίηση, ενόψει επίσκεψης της αναπληρωτή  Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα,  ενάντια στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας".  Και σημειώνει ο βουλευτής: "Μετά την καταγγελία του σωματείου και την τηλεφωνική παρέμβαση οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο".

Παρέμβαση έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο για το ίδιο θέμα.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, σε ανακοίνωσή της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει:

"Μετά τα χειροκροτήματα στους υγειονομικούς τώρα κλούβες των ΜΑΤ! Τελικά η Κυβέρνηση των «αρίστων», έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ολισθαίνει σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Κάθε επίσκεψη Υπουργού της, σε εργασιακούς χώρους, συνοδεύεται από προκλητικές κινήσεις.  Σήμερα ενόψει της  επίσκεψης της αναπληρωτή  Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα στο ΠΑΓΝΗ, στάλθηκε κλούβα των ΜΑΤ, και γέμισε  με αστυνομία όλο το νοσοκομείο, υπενθυμίζοντας σε όλους μας το δόγμα «Νόμος και τάξη».  Ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων στο χώρο της υγείας για υπεράσπιση κι ενίσχυση του ΕΣΥ, βρίσκει μπροστά του το αποτρόπαιο πρόσωπο μιας Κυβέρνησης, που αδιαφορεί και στοχεύει στο ξεπούλημά του.  Υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις, σκάνδαλα επί σκανδάλων συνθέτουν μια πολιτική που πρέπει να τελειώσει. Όσες υποσχέσεις και αν δώσει στην προεκλογική του φιέστα, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, όσα προχειροφτιαγμένα σκηνικά «έργων» κι αν επισκεφτεί στη συνείδηση του λαού μας, είναι πλέον καταδικασμένος. 

Την ίδια ώρα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει "την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να στείλει προκλητικά μία κλούβα των ΜΑΤ στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ και να γεμίσει με αστυνομία όλο το νοσοκομείο ενόψει της επίσκεψης της αναπλ. Υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα και της προγραμματισμένης κινητοποίησης του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου για να καταγγελθεί η πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Αποτελεί ένα λόγο παραπάνω να δυναμώσει η αυριανή κινητοποίηση, Πέμπτη 26/1 στις 9.30 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας".

κινητοποίηση ΠΑΓΝΗ Μίνα Γκάγκα

Και σε νέα ανακοίνωση αναφέρει:

"Κάτω από την μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων αποχώρησε η κλούβα των ΜΑΤ. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού στη συγκέντρωση που καλεί το σωματείου του ΠΑΓΝΗ στην πλατεία Ελευθερίας, αύριο Πέμπτη 26/1 στις 9:30 πμ. Για να δώσουμε μία αγωνιστική απάντηση στις κυβερνητικές φιέστες που επιχειρούν να εξωραΐσουν την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία που εξοντώνει τους υγειονομικούς και ξεζουμίζει τους ασθενείς. Την περίοδο που οι μαχόμενοι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, τις μετακινήσεις, την υποστελέχωση, τις χιλιάδες μέρες ρεπό και άδειας που οφείλονται, την αναστολή λειτουργίας μοναδικών κλινικών, που επιδιώκει να μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους ασθενείς σε πελάτες. Την ίδια περίοδο που εντείνει τον αυταρχισμό μέσω της ανανέωσης των διοικήσεων, όπως του ΠΑΓΝΗ, αποτελεί πρόκληση και κοροϊδία η παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας στην πόλη μας για την παρουσία δράσεων για τον καρκίνο. Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη για αποκλειστικά σύγχρονο και δημόσιο σύστημα υγείας για όλους! Ο αγώνας των μαχόμενων υγειονομικών μας αφορά όλους, είναι και δικός μας αγώνας"

Και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, καταγγέλλει και καταδικάζει την παρουσία ΜΑΤ έξω από το ΠΑΓΝΗ. 

Και σημειώνεται: "Η κυβέρνηση, σε μία ακόμη επίδειξη αυταρχισμού, ενόψει της επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο ΠΑΓΝΗ και της προγραμματισμένης κινητοποίησης του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου προκειμένου να καταγγελθεί η πολιτική υποχρηματοδότησης – υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, προκλητικά έχει στείλει ΜΑΤ και έχει γεμίσει το χώρο του νοσοκομείου με αστυνομικούς. Στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων, υγειονομικών για προστασία της ζωής και της υγείας του λαού και των παιδιών του, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση απαντά με αυταρχισμό και τρομοκρατία και προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Οι εργαζόμενοι όμως δεν καταλαβαίνουν από τέτοιες τακτικές. Κατόπιν από την πίεση και τη μαζική κινητοποίηση των υγειονομικών υπαλλήλων, η κλούβα των ΜΑΤ αποχώρησε". 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΕΠ για την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μ. Γκάγκα στα νοσοκομεία της Κρήτης

Η προσπάθεια της αναπληρώτριας υπουργού υγείας να αποκρύψει την υποστελέχωση και υποβάθμιση των νοσοκομείων της Κρήτης αλλά και την επιδείνωση των παροχών υγείας στο νησί απέτυχε!

Οι μαζικές αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών και του λαού κατήγγειλαν τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, την εμπορευματοποίησης της υγείας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον κλάδο.

Με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά ελπιδοφόρα διέξοδο!

 

Σε ανακοίνωσή του για την κινητοποίηση, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αναφέρει τα εξής:

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ κατά την επίσκεψη  της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας αντάξιο των σύγχρονων αναγκών. 

Η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία -περιστοιχισμένη από δεκάδες ένστολους αστυνομικούς, της ασφάλειας και κλούβας των ΜΑΤ, εντός και εκτός του νοσοκομείου-, για να αποφύγει τη συνάντηση με τους εργαζομένους και το σωματείο που διαμαρτύρονταν στο σαλόνι, επέλεξε να μπει από άλλη είσοδο. 

Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων φτάσαμε μέχρι τα γραφεία της διοίκησης  όπου πραγματοποιούνταν σύσκεψη με την παρουσία της αναπλ. Υπουργού. Ενώ είχε ζητήσει η ίδια συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, με την στάση της και την κωλυσιεργία της δεν κατέστη δυνατή. Εκεί καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την προσπάθεια να αποτρέψουν να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων μέσα και έξω από τη σύσκεψη. 

Δεκάδες αστυνομικοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους "ήρωες" της πρώτης γραμμής που διαμαρτυρήθηκαν γιατί κυβέρνηση, υπουργείο και διοίκηση επιλέγουν να μην κάνουν μόνιμες προσλήψεις αλλά να ανοίγουν τμήματα μετακινώντας ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και συρρικνώνοντας άλλα τμήματα ή κλινικές.  Η προσπάθεια φίμωσης των δίκαιων διεκδικήσεών μας έπεσε στο κενό. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη μία φορά, υπήρχε εντολή στην πύλη του νοσοκομείου, για απαγόρευση εισόδου σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο και κάμερα με σκοπό να καλύψει την κινητοποίηση μας.

Τους λέμε ότι ξέρουμε καλά ότι οι υποσχέσεις και η φιέστα της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου φαίνεται προπέτασμα καπνού για την επίθεση που εξελίσσεται και πρόκειται να ακολουθήσει.

Θα μας βρουν απέναντί τους! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!! 

Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας στις 26 Ιανουαρίου από τις 7πμ έως τις 3μμ! Συγκέντρωση στην πλ. Ελευθερίας στις 9:30πμ και στη συνέχεια στις 12:30μ στην ΔΥΠΕ! 

Απαιτούμε:

  • Να στελεχωθεί πλήρως εδώ και τώρα το ΠΑΓΝΗ με μόνιμο προσωπικό, με επείγουσες προκηρύξεις του συνόλου των κενών θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση τον ξεπερασμένο οργανισμό
  • Άμεση επαναφορά της λειτουργίας των κλινικών που συγχωνεύτηκαν 
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Γενναία μισθολογική αύξηση στο προσωπικό του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών) για τα περιφερειακά νοσοκομεία
  • Να δοθούν όλες οι χρωστούμενες άδειες στο προσωπικό.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις και στο κλείσιμο τμημάτων-νοσοκομείων 
  • Επιστροφή των συμβασιούχων που απολύθηκαν όσο ήταν σε αναστολή εργασίας 
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ