Τη δημιουργία ενός δημόσιου ΚΔΑΠ ΑμΕΑ προτείνει ο Δ.Ανθούσης

Newsroom
Newsroom

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για τρίτη φορά προτείνουν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τη δημιουργία ΚΔΑΠ Αμέα στο δήμο Πλατανιά. Ο Δημήτρης Ανθούσης επισημαίνει ότι η δομή, που προς το παρόν λείπει από το Δήμο, πρέπει να είναι δημόσια και σημειώνει πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε, τέσσερα χρόνια μετά, στην πρόταση που είχαμε καταθέσει δημόσια το 2019 για τη δημιουργία, στον Δήμο μας, ενός δημόσιου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ. Κρίνουμε σκόπιμο να προσθέσουμε ότι απαιτείται παράλληλα ένα πρόγραμμα πρωινής απασχόλησης παιδιών την καλοκαιρινή περίοδο, το κόστος του οποίου δεν  θα επιβαρύνει τους γονείς.

Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή, παρά το γεγονός ότι έχει την ευθύνη του Δήμου Πλατανιά από τον Γενάρη του 2011 έως και σήμερα, δεν έχει δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα σε κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, που αφορούν πρωτίστως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Απουσιάζει από το δήμο μας μια δημόσια τέτοια δομή. Έτσι παραμένει  ένα πολύ μεγάλο κενό στον Δήμο μας στον συγκεκριμένο ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, το οποίο οφείλαμε να έχουμε καλύψει εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Επαναφέρουμε λοιπόν την πρότασή μας ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί στις αντίστοιχες δομές της χώρας, όπου οι ελαστικές και ευκαιριακές σχέσεις εργασίας αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς, με αρνητικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για τις ανάγκες των παιδιών, την παιδαγωγική σχέση και συνέχεια που πρέπει να αναπτύσσεται με το προσωπικό, τους εκπαιδευτικούς των ΚΔΑΠ.   Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρύψει τις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν για την ίδρυση ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον Πλατανιά αλλά και τις ανάγκες των παιδιών της περιοχής μας. Δε χρειάζεται καν να αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά. Καθένας από εμάς μπορεί να κατανοήσει με ευκολία τη σημασία της καθημερινής επαφής των παιδιών με τον πολιτισμό, με τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από ατομικές και συλλογικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τη φαντασία, την κίνηση, τη μουσική και το τραγούδι, την ενασχόληση με τα χρώματα, τα σχήματα και άλλα στοιχεία των εικαστικών τεχνών. Μέσα από όλα αυτά, αναπτύσσεται η πολιτισμική συνείδηση των παιδιών, καλλιεργείται το αισθητικό τους κριτήριο και τους προσφέρεται η χαρά της προσωπικής και συλλογικής δημιουργίας.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά με αναπηρίες η αναγκαιότητα αυτή είναι επιτακτική, καθώς συντρέχουν  απαιτητικότερες, σύνθετες, διεπιστημονικές ανάγκες, που αδυνατεί η οικογένεια να παρέχει, άρα πρέπει να υπάρξει η αντίστοιχη στήριξη και στελέχωση από κάθε αναγκαία επιστημονική ειδικότητα.

Η απογευματινές δραστηριότητες, η δημιουργική απασχόληση των παιδιών δεν αποτελούν «παρκάρισμα» αλλά ουσιαστική ανάγκη για την ολόπλευρη ανάπτυξη του και πόσο μάλλον σήμερα που το νοικοκυριό τσακίζεται από το κυνήγι του μεροκάματου, τα εξαντλητικά και απάνθρωπα ωράρια που έχουν επιβάλει διαχρονικά εργοδοσία και κυβερνήσεις.

 Επομένως είναι ζήτημα ζωτικής ανάγκης να προσφερθεί, με ευθύνη του Δήμου, η δυνατότητα στα παιδιά της περιοχής μας να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, με τις οποίες θα αναδειχθούν τα ενδιαφέροντά τους, μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, για ορισμένες ώρες την ημέρα, σε οικείους χώρους σχολείων ή άλλων ασφαλών εγκαταστάσεων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δραστηριοτήτων υπάρχουν στον Δήμο μας ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπως είναι σχολεία και γήπεδα ποδόσφαιρου, το Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη, το Πολύκεντρο Βουκολιών, το παλιό σχολείο και η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολεμαρχίου και άλλοι. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

 Η συμμετοχή να είναι δωρεάν και ανοιχτή για  όλα τα  παιδιά .

Κύριε Δήμαρχε, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έστω και με καθυστέρηση ετών ωστόσο, οφείλετε να δείτε το συγκεκριμένο ζήτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία και να αναλάβετε, τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα οδηγήσουν, χωρίς χρονοτριβές, σε αυτονόητες δράσεις κοινωνικής πολιτικής για παιδιά. 

Αναγκαζόμαστε λοιπόν να σας προτείνουμε για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα  χρόνια τα αυτονόητα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα δείτε τα ζητήματα αυτά με την απαιτούμενη ευαισθησία.

 

Με εκτίμηση

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ