Τι να κάνουμε για να μη... διψάσουμε: Ο καθηγητής Γ. Τσακίρης μιλά στο Cretalive

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Γνώση και πρόληψη προτείνει ο Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του ΕΜΠ για να αποφύγουμε εφιαλτικά σενάρια λειψυδρίας στην Κρήτη

 

 

Ζούμε σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας στην Κρήτη; Πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια εάν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες; Ποια περιοχή του νησιού φαίνεται πως "κινδυνεύει" περισσότερο; Υπάρχει ελπίδα για αντιστροφή του κλίματος;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας στην Κρήτη, ο Ηρακλειώτης Ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης, μιλώντας στο Cretalive.

Και η επιστημονική του μαρτυρία είναι καθοριστική καθώς είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη  εμπειρία σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων και θέματα φυσικών κινδύνων όπως η ξηρασία. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και Συνέδρια για τα θέματα λειψυδρίας και Κλιματικής Αλλαγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και φυσικά διετέλεσε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνοντας και σ' αυτή τη θέση το αποτύπωμά του καθώς προσπάθησε, μεταξύ άλλων, να ανοίξει "δρόμους" ενημέρωσης για την ξηρασία και τα μέσα για την αντιμετώπιση της. Τέλος συμμετείχε στην υλοποίηση ενός Επιχειρησιακού προγράμματος με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που προτείνει και ιεραρχεί τα μέτρα και τις δράσεις που  πρέπει να πάρουν οι φορείς διαχείρισης των υδάτων στο νησί για την αντιμετώπιση των συνθηκών ξηρασίας.
 

tsa
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γ. Τσακίρης

Πάντως, ο πρώην υπηρεσιακός Υπουργός εμφανίζεται κάπως καθησυχαστικός για τις συνθήκες που επικρατούν στην Κρήτη, σε αυτή τη φάση,  καλεί όμως τις τοπικές αρχές, την Περιφερειακή Αρχή, τη Διοίκηση του ΟΑΚ, τις κατά τόπους ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ να υλοποιήσουν  το πρώτο μέτρο που προτείνεται σ' αυτές τις συνθήκες που είναι η συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο πλαίσιο μιας μεγάλης καμπάνιας, πριν να είναι αργά...

Ξεκαθαρίζει ότι η φετινή χρονιά δε χαρακτηρίζεται από ακραία ξηρασία -όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- και κάνει λόγο για  μέτρια έως έντονη ξηρασία (Κανονικοποιημένος Δείκτης Ξηρασίας SPI εμφανώς μικρότερος του -1 για όλη την Κρήτη).

"Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Σε καμία περίπτωση. Φέτος βιώνουμε τη δεύτερη χρονιά ξηρασίας. Εάν αυτές οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν για τρίτη χρονιά (δηλαδή του χρόνου) κι έχουν την ίδια ένταση, τότε ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ενδεχομένως να ζήσουμε δύσκολες στιγμές ". Εντούτοις οι επιπτώσεις τις ξηρασίας είναι ορατές στα επιφανειακά αλλά και στα υπόγεια νερά. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ξηρασία είναι η βασική αιτία για την έξαρση των δασικών πυρκαγιών.

Ερωτηθείς για την περιοχή εκείνη της Κρήτης που απειλείται σε μεγαλύτερο βαθμό, ο κ. Τσακίρης αναφέρει: "Κυρίως η περιοχή του Λασιθίου δοκιμάζεται περισσότερο και δη η Σητεία όπου η χρονιά είναι ιδιαίτερα ξηρή ή και ακραία (Κανονικοποιημένος Δείκτης Ξηρασίας SPI -2.4). Η δε ένταση της ξηρασίας (που χαρακτηρίζεται από τη σημαντική αρνητική απόκλιση από το μέσο βροχομετρικό ύψος) έχει δυσμενέστερα αποτελέσματα στις ελλειμματικές περιοχές όπως είναι η Ανατολική Κρήτη που δέχεται μικρότερα ύψη βροχής από τις άλλες περιοχές".

Είναι όμως πρωτοφανής η ξηρασία αυτή;

Ο καθηγητής απαντά με σαφήνεια ότι αυτές οι συνθήκες ξηρασίας που βιώνουμε  σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρωτοφανείς. Αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η παρατεταμένη διάρκεια της και όχι τόσο η ένταση. Δηλαδή οι συνθήκες της Κρήτης δεν μοιάζουν με τις συνθήκες της Ιβηρικής χερσονήσου όπου βιώνουν ακραίες εντάσεις ξηρασίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή και μεγάλες ελλείψεις νερού στις πόλεις και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες (πχ τουρισμός). 

"Η Αθήνα την περίοδο 1989 -1992 έζησε πράγματι πολύ δύσκολες καταστάσεις. Θα θυμάστε ότι φτάσαμε στο σημείο το νερό να επαρκεί για μόλις 30 ημέρες... Αυτή ήταν, πράγματι πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια ξηρασία... Και είναι γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από πρωτοφανούς διάρκειας ξηρασία, στην Ελλάδα έχουμε πάρει μία πικρή "γεύση" αλλά έχουμε μέλλον".

"Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει και τα επόμενα χρόνια τόσο την Κρήτη όσο και την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία καθώς παρατηρείται σημαντική συστηματική μείωση του μέσου όρου των βροχοπτώσεων", τονίζει και προτείνει μέσω του Cretalive να γίνει μία σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών ώστε να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τη λελογισμένη χρήση του νερού "ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις"!

Εδώ πρέπει κυρίως να επιδιωχθεί, όπως αναφέρει, η μείωση της κατανάλωσης στην αρδευόμενη γεωργία με διαμόρφωση προσεχτικών προγραμμάτων ελλειμματικών αρδεύσεων (deficit irrigation) με επιστημονική υποστήριξη.

Παράλληλα, καλεί την Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους Δήμους, να εξετάσουν μεσοπρόθεσμους τρόπους εξασφάλισης ποσοτήτων νερού, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το νερό του Αλμυρού ποταμού και άλλες λύσεις μερικής αξιοποίησης υδατικών πόρων που δεν 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ