Τίμησαν εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά Μακάσι

Τίμησαν εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά Μακάσι

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση

Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Πρόδρομο, και κατατέθηκαν στεφάνια από τους:  Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων Βουλευτών, Περιφερειακών Συμβούλων, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων.

συριγωνάκης στοά μακάσι

O Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μνήμης ανέφερε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, βρισκόμαστε σε ένα μνημειακό χώρο με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Η στοά Μακάσι  είναι ένα «ζωντανό» μνημείο που θυμίζει σε όλους μας τον αγώνα των Κρητικών ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Εμείς οφείλουμε και έχουμε υποχρέωση να τιμούμε τους ήρωες μας όπως πράξαμε και σήμερα, όπως  επίσης έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους για ελεύθερη πατρίδα».

λαμπρινός στοά μακάσι

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την πλευρά του δήλωσε: «Η Στοά Μακάσι, κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, υπήρξε χώρος κράτησης πολλών συμπατριωτών μας, που αγωνίζονταν για την ελευθερία του τόπου μας.  Το σημείο αυτό στάθηκε, συνάμα, και αφετηρία τραγικότερων γεγονότων, καθώς, το 1943, αποφασίστηκε από τους κατακτητές να μεταφερθούν στα Ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, 300 συλληφθέντες. Την επομένη χρονιά, 400 όμηροι, ενώ κατευθύνονταν προς αυτούς τους τόπους των μαρτυρίων, έχασαν την ζωή τους στο ναυάγιο του Γερμανικού πλοίου «Δαναΐς». Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους, που με την αντιστασιακή τους δράση, και την θυσία τους, εκπλήρωσαν το ύψιστο καθήκον τους προς την πατρίδα και την ελευθερία. Η μνήμη τους παραμένει πάντα ζωντανή, συνδεδεμένη με τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αξιοπρέπειας και της Ειρήνης».

Στοά Μακάσι

Με αφορμή την εκδήλωση μνήμης για τους αιχμαλώτους της Στοάς Μακάσι, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Στοά Μακάσι. Ένας χώρος αγωνίας και μαρτυρίου, ένας χώρος τιμής και μνήμης, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του Ηρακλείου, όπου αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές εκατοντάδες συμπολίτες μας, πληρώνοντας με τη ζωή τους το τίμημα της ελευθερίας.

Θυμόμαστε την Ιστορία μας, παραδειγματιζόμαστε από το θάρρος των προγόνων μας, φροντίζουμε να μείνει ζωντανή η ιστορία του τόπου μας. Γιατί λαός που ξεχνάει την Ιστορία του, είναι αναγκασμένος να τη ξαναζήσει».

 

Στην εκδήλωση μνήμης στη στοά Μακάσι παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, απ΄ όπου δήλωσε:

«Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς αλλά και όσους μαρτύρησαν στο όνομα της ελευθερίας τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Καθήκον όλων μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας. Να τιμούμε τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για εθνική ανεξαρτησία.

Η στοά Μακάσι αποτελεί ζωντανό μνημείο ιδιαίτερου συμβολισμού και αποτυπώνει τις διαχρονικές αρχές και αξίες που παραλάβαμε από τους ήρωες προγόνους μας και τις οποίες έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε.

Η στρατιωτική στοά Μακάσι μετατράπηκε σε χώρο συγκέντρωσης και προσωρινού εγκλεισμού αμάχων και ομήρων αγωνιστών από ολόκληρο το νησί, την περίοδο 1941-1944. Ανάμεσα σε αυτούς οι 300 όμηροι από το «μεγάλο μπλόκο» της 15ης Ιουνίου 1943 που αφήνοντας τη στοά Μακάσι μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο».

 

Νίκος Ηγουμενίδης: "Η παρουσία μας εδώ είναι απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής"

Στη Στοά Μακάσι και στην τελετή μνήμης για τους αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της Κατοχής παρευρέθηκε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο Νίκος Ηγουμενίδης, μαζί με συναδέλφους του βουλευτές, παρευρέθηκε κατά την επιμνημόσυνη δέηση και κατά την τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην ομώνυμη στοά στην οδό Νικολάου Πλαστήρα, κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο. Από το χώρο μνήμης της Ενετικής Πύλης ο Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Τιμούμε σήμερα εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους με αίμα για την πατρίδα. Η θυσία όλων καθοδηγεί και πρέπει να καθοδηγεί  τη δράση μας. Η παρουσία μας εδώ είναι απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Το παράδειγμα τους ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους που ζούμε μπορεί και πρέπει να είναι οδηγός στις δράσεις μας».

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, ο Νίκος Ηγουμενίδης συνομίλησε με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, με εκπροσώπους της Περιφέρειας, αλλά και με πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στο Χώρο Μνήμης.

 

Στοά Μακάσι

Στοά Μακάσι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ