Τίμησαν την επέτειο του Σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο


Με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πετρογιάννης και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στα μνημεία «SAS και Black Watch» στο αεροδρόμιο Ηρακλείου τιμήθηκε σήμερα η μνήμη των ηρώων που συμμετείχαν στο μεγάλο σαμποτάζ κατά της γερμανικής κατοχής τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942.


σαμποτάζ
 

Στην τιμητική εκδήλωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στεφάνι κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. Στην τιμητική εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Ξυλούρης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Παττακός που εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ο Αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας, ο εγγονός του Έφεδρου Αντιστασιακού Ανθυπολοχαγού Κωστή Πετράκη ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Ρήγας Κωστής Πετράκης, εκπρόσωποι  των Στρατιωτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, κομμάτων και φορέων. 

Αναφορά στο ιστορικό του Σαμποτάζ έκανε ο διευθυντής του 5ου δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού Μανόλης Μανωλιτσάκης.

Σαμποτάζ Αεροδρόμιο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης σε δήλωση του ανέφερε: 

«Σήμερα τιμούμε την επέτειο του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.  Είναι μία ιστορική επέτειος όπου τιμούμε και υμνούμε τους ήρωες προγόνους μας που αντιστάθηκαν, πολέμησαν, θυσιάστηκαν, μένοντας πιστοί στις αξίες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Τιμούμε τα ηρωικά κατορθώματα τους, έχουμε ιερή υποχρέωση να προβαίνουμε σε τέτοιες εκδηλώσεις που και φόρο τιμής αποτίνουν στους ήρωες μας και ταυτόχρονα τονώνουν το φρόνημα το δικό μας και των παιδιών μας». 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε μήνυμα του αναφέρει: 

«Το σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε την νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 1942, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, από εξαμελή ομάδα στρατιωτικών του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, αποτελούμενη από τους: J. Mouhot, G. Berge, J. Sibard, P. Leostic, G. Jellicoe και τον συμπατριώτη μας Κωστή Πετράκη, υπήρξε γεγονός στρατηγικής σημασίας, για τις Δυνάμεις που αντιμετώπιζαν τα Ναζιστικά στρατεύματα.

Με την ανατίναξη αεροσκαφών και πολεμικού υλικού στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της πόλης μας, είχε πληγεί ένα από τα καίρια σημεία ανεφοδιασμού της υπό τον στρατηγό Ρόμελ  Γερμανικής επίθεσης στην Βόρεια Αφρική. Η αντιστασιακή αυτή πράξη, προκάλεσε άμεσα αντίποινα εκ μέρους των κατακτητών, καθώς, την επόμενη ημέρα, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα πενήντα πολίτες από το Ηράκλειο και από κοντινά χωριά, οι οποίοι, μαζί με τους άλλους δώδεκα εκτελεσθέντες, συμπληρώνουν τους 62 Εθνομάρτυρες εκείνου του Ιουνίου. 

   Τιμούμε σήμερα μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Η υπεράσπιση του υπέρτατου αγαθού της Ελευθερίας χρειάζεται, σε κάθε εποχή, αυταπάρνηση, πίστη σε ιδανικά, και διαρκή αγώνα».

Σαμποτάζ Αεροδρόμιο


Δήλωση Υφυπουργού Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη :

"Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε μια ηρωική πράξη. Έξι άνθρωποι τριών διαφορετικών εθνικοτήτων (Άγγλοι, Γάλλοι, Έλληνες) προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή στο βωμό της υπεράσπισης του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας. 

H καταστροφή των γερμανικών αεροπλάνων και εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 13-14 Ιουνίου 1942, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη των γερμανικών επιχειρήσεων στην Αφρική. Παράλληλα, το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν από τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα σε ολόκληρη τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη και μαζί με μια σειρά όμοιων επιτυχών επιχειρήσεων έδωσαν το σύνθημα στην σταδιακή αλλαγή του ρου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. 

Τιμούμε σήμερα, μια μνημειώδη πράξη ηρωισμού που μας τροφοδοτεί με δύναμη να δώσουμε ενωμένοι τη δική μας μάχη κατά της πανδημίας και των σημερινών προκλήσεων που βιώνει η πατρίδα μας. Οι πεσόντες ήρωες αξίζουν το διαχρονικό σεβασμό και θαυμασμό μας". 

Σαμποτάζ Αεροδρόμιο

 

Βαρδάκης: «Ειδικά σήμερα σε δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας,  είναι υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε, να παραδειγματιζόμαστε και να τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.»

Με αφορμή την εκδήλωση Μνήμης για την Επέτειο του Σαμποτάζ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, στην οποία και  παρευρέθηκε, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

 

«Σήμερα για άλλη μία φορά στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα ιδανικά μας και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ο αγώνας και οι θυσίες των προγόνων αποτελούν την κληρονομιά και την παρακαταθήκη για τους νέους ανθρώπους και τις μελλοντικές γενιές.

78 χρόνια έχουν περάσει από την ιστορική μέρα ενός από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα, της ανατίναξης του αεροδρομίου Ηρακλείου. Ημέρα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. 

Σήμερα από αυτόν τον τόπο τιμούμε τους ήρωες που απέδειξαν ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών.

Ξημέρωμα 13η προς 14η Ιουνίου 1942 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, γίνεται ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου εναντίον των δυνάμεων του Άξονα. Ομάδα έξι κομάντος της «Special Air Service» αποτελούμενη από τον G. Bergé, Lord Jellico, J. Mouhot, Jack Sibard, Pierre Léostic, καθώς και τον κρητικό ανθυπολοχαγό Κώστα Πετράκη, γράφουν ιστορία.

Τα σαμποτάζ που οργάνωσε το Συμμαχικό στρατηγείο Μέσης Ανατολής τον Ιούνιο του 1942 των αεροδρομίων του νομού μας έχουν μια μοναδικότητα και δίνουν πρωτιά στο Ηράκλειο. Ήταν τα πρώτα σαμποτάζ εναντίον του Άξονα επί Ελληνικού εδάφους, του αεροδρομίου Ηρακλείου δε καταγράφηκε σαν ένα από τα μεγαλύτερα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καταστράφηκαν 17 αεροπλάνα, κατ' άλλους ιστορικούς ερευνητές 21, και πολλές αποθήκες καυσίμων. Είχαν όμως και το τίμημά τους. Εκτελέστηκαν 50 πατριώτες στην θέση Ξηροπόταμος Ηρακλείου, όλοι τους επιφανείς Ηρακλειώτες.

Σήμερα από αυτόν τον τόπο τιμούμε το θάρρος και την ανδρεία των ηρωικών αυτών στρατιωτικών που απέδειξαν ότι η ισχυρή μηχανή του Ναζισμού μπορούσε να λυγίσει από την γενναιότητα και το ατρόμητο πνεύμα των αγωνιστών. Τιμούμε τον αγώνα για την ελευθερία που δεν υπολογίζει κανένα κόστος.»Χ. Μαμουλάκης: "Τιμούμε μια σπουδαία πράξη αντίστασης" 

Στην επέτειο του σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 14 Ιουνίου 1942 αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος σημειώνει χαρακτηριστικά: 

«Τιμούμε σήμερα μια σπουδαία πράξη αντί​στασης, το θρυλικό σαμποτάζ του αεροδρομίου του Ηρακλείου. Ένα σαμποτάζ με σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ειδικά στο μέτωπο της Αφρικής. Με τον απαιτούμενο σεβασμό, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των ηρωικών φυσιογνωμιών, των σπουδαίων προσωπικοτήτων που με αυταπάρνηση κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στους Γερμανούς κατακτητές. Μεταλαμπαδεύουμε την ιστορική μνήμη από γενιά σε γενιά, φροντίζουμε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το μήνυμα της πράξης τους, όπως και ο βαρύτατος φόρος αίματος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας για την Ελευθερία. Και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε έτσι ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά, τα δεινά του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του πολέμου».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ