Τουρισμός: Το πείραμα της Ρόδου και η σεζόν στην Κρήτη

Τουρισμός: Το πείραμα της Ρόδου και η σεζόν στην Κρήτη

Οι εκτιμήσεις για την έναρξη της τουριστικής σεζόν στο νησί

Η φούσκα της Ρόδου, ο εγκλεισμός 189 Ολλανδών τουριστών σε ξενοδοχειακή μονάδα, είναι το πρελούδιο της φετινής -ακόμη πιο απαιτητικής- τουριστικής σεζόν, της δεύτερης των κορωνο-διακοπών!

Ασφαλώς, και η μη επαφή με τον έξω κόσμο παραπέμπει περισσότερο σε ...ασκητισμό, που δεν εφάπτεται με το παραδοσιακό μοντέλο παραθερισμού στην χώρα μας, με την απόλαυση των υπέροχων και απαράμιλλης ομορφιάς φυσικών τοπίων μας.

Ωστόσο, εάν το (κρας) τεστ πετύχει και βγει προς τα έξω ότι η Ελλάδα ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες προσφέρει πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πάνω απ' όλα ασφάλεια στους δυνητικούς επισκέπτες της, τότε θα μιλάμε για την καλύτερη διαφήμιση για την πατρίδα μας, όπως συμφώνησαν οι κύριοι Γιώργος Πελεκανάκης,  πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, και Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, φιλοξενούμενοι στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Ομοφωνία (μεταξύ των δύο προέδρων) υπήρξε και σε άλλα πιο βασικά πράγματα, όπως στο ότι η πρεμιέρα της σεζόν θα καθυστερήσει! Ο υπουργικός πόθος, καθ' ομολογία του Χάρη Θεοχάρη, για άνοιγμα στα μέσα Μαΐου, θα πάει τουλάχιστον ένα μήνα πιο πέρα: Ο κ. Πελεκανάκης "βλέπει" να σπάει το... ρόδι κατά τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ενώ ο πιο (συγκρατημένα) αισιόδοξος κ. Χαλκιαδάκης αρχές ή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

Το τοπίο παραμένει θολό. "Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος" σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, εκτιμώντας ότι "πολλά ξενοδοχεία δεν θα έχουν τις πληρότητες που θα ήθελαν".

Οδηγούμαστε λοιπόν σε μία μετάθεση στα περσινά χρονικά πρότυπα. "Όταν θα ανοίξουμε θα πάμε καλά, αλλά να δούμε τη μέρα που θα ανοίξουμε" εξακολουθεί να αισιοδοξεί ο κ. Χαλκιαδάκης. "Η δίψα του κόσμου για να ταξιδέψει είναι περισσότερη (συγκριτικά με πέρυσι)".

Μένει να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Να δούμε την πορεία των εμβολιασμών, κατά συνέπεια και εκείνη του πανδημικού κύματος.

Ένα είναι σίγουρο στις τάξεις των φορέων του τουρισμού: Η 14η Μαΐου, όπως την φαντάζονταν και την οραματίζονταν στο αρμόδιο Υπουργείο, δεν ισχύει.

Το κάθε κακό σενάριο, για περαιτέρω παράταση του ανοίγματος, θα κοστίζει περισσότερο, με την αγορά να ματώνει κι άλλο όπως υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης.

Όταν με το καλό η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί, εν χορδαίς και οργάνοις, τουρίστες "τα πρωτόκολλα θα είναι πιο χαλαρά", εν συγκρίσει με πέρυσι, υπολογίζει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων.

Όσον αφορά τις κρατήσεις, αυτές θα είναι του τελευταίου... δευτερολέπτου, συμπλήρωσε ο ίδιος. Από τη στιγμή μάλιστα που επικρατεί... παγωμάρα, είναι απολύτως λογικό οι τιμές να... κρατούν, και να μην γίνονται εκπτώσεις - προσώρας τουλάχιστον!

 

Δείτε επίσης:

Σε... αναμονή ο τουρισμός στην Κρήτη - Πότε θα ανοίξει η σεζόν, οι προσδοκίες

Ρόδος: Ξεκίνησε το πείραμα για διακοπές εν μέσω κορωνοϊού

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού η Κρήτη - Δύο εκατ. τουρίστες αναμένουν φέτος οι ξενοδόχοι

Θεοχάρης: «Ο τουρισμός ανοίγει με ασφάλεια - Δεν υπάρχουν νησιά 'Covid-Free'»

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

 

 

Κεντρική φωτογραφία unsplash

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ