Τουρισμός: "Σταγόνα στον ωκεανό" των ελλείψεων οι... «εισαγωγές» εργαζομένων

Newsroom
Newsroom

Το παράθυρο που "άνοιξε" νομοθετικά για έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες δεν δείχνει να λυνει το πρόβλημα στην Κρήτη, την ώρα που εγείρονται και άλλα ζητήματα...

Ρεπορτάζ Μάνος Μπανασάκης

Μπορεί να εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ που ανοίγει τον  δρόμο για τη μετάκληση εργαζομένων από  τρίτες χώρες για εργασία στην Ελλάδα και την έκδοση των νόμιμων εγγράφων για την παραμονή τους στην χώρα κατά την διάρκεια της εργασίας τους, όμως το πρόβλημα στην τουριστική αγορά, ειδικά για την Κρήτη δείχνει να παραμένει μεγάλο. 

Για το 2023 σε όλο τον κλάδο του τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία αλλά και ενοικιάσεις αυτοκινήτων οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τις 100.000.

"Η κρητική φιλοξενία και κουλτούρα προς τον τουρίστα"

Στην Κρήτη, όπου λειτουργούν περισσότερα από 1600 ξενοδοχεία την θερινή περίοδο, η έλλειψη προσωπικού παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» και αυτή την χρόνια. 
"Από τους 14.000 εργαζόμενους από τρίτες χώρες που θα φτάσουν στην Κρήτη μόλις 250 άτομα θα διατεθούν στα ξενοδοχεία" σημειώνει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Κυριάκος Κώτσογλου, μιλώντας στο cretalive. 
Την ίδια ώρα, οι ανάγκες μόνο για τον ξενοδοχειακό τομέα αγγίζουν τις 6000 . 

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιπλέον άτομα, το 10% των εργαζομένων που θα φτάσουν στο νησί αλλά και πάλι ο αριθμός θα είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που χρειάζεται ο κλάδος για να λειτουργήσει κανονικά» συμπληρώνει ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Πέρα όμως από τον μικρό αριθμό των εργαζομένων, τίθεται και το θέμα της κουλτούρας.
«Η ποσόστωση σε κάθε ειδικότητα στον τουρισμό των εργαζομένων αυτών πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να μην "αλλοιωθεί" η εικόνα της Κρήτης. Αυτό που μέχρι σήμερα κερδίζει τον επισκέπτη είναι η αμέριστη διάθεση των Κρητικών να προσφέρουν φιλοξενία» 

Επίσης, δεν είναι εύκολο ένας εργαζόμενος προερχόμενος από τρίτες χώρες να εργαστεί στην κουζίνα ενός ξενοδοχείου που το μενού στηρίζεται αποκλειστικά στην μεσογειακή διατροφή. 
Ακόμη και για την υποδοχή που είναι η πρώτη εικόνα του επισκέπτη στον χώρο του ξενοδοχείου, χρειάζεται να υπάρχει ελληνική κουλτούρα πέρα από τις γνώσεις . 

Πρόβλημα αποτελεί και η εκπαίδευση των εργαζομένων που θα φτάσουν στην Κρήτη και θα απασχοληθούν στον τουρισμό . 
Όπως χαρακτηριστικά λέει στο cretalive ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Ν. Κοκολάκης «εργαζόμενοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή άλλες τρίτες χώρες έχουν τα προσόντα , έστω τα τυπικά, να εργαστούν στα ξενοδοχεία; Έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση; Γνωρίζουν ξένες γλώσσες;» 

Καταγγελίες με το «καλημέρα»

Το πρόβλημα με τα κενά που δημιουργούνται και δείχνουν συνεχώς να αυξάνουν, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Κοκολάκη, οφείλονται κυρίως στο ότι η συλλογική σύμβαση, αν και έχει υπογράφει, παραμένει στο συρτάρι του υπουργού εργασίας. 
Άρα δεν έχει καταστεί υποχρεωτική . 
«Μόλις ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και έχουμε ήδη καταγγελίες για μαύρη εργασία, χαμηλά ημερομίσθια και κακές συνθήκες. Το αποτέλεσμα θα είναι να αναγκαστούν οι επαγγελματίες του τουρισμού να καλύπτουν διπλές και τριπλές βάρδιες και να καταλήγουν στο νοσοκομείο», προειδοποιεί ο κ. Κοκολάκης




 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ