Το τρίγωνο των ραντεβού και της... καθαριότητας στο κέντρο του Ηρακλείου

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Το τρίγωνο των ραντεβού και της... καθαριότητας στο κέντρο του Ηρακλείου

Ο “Σταυρός” ξόρκισε τον... διάβολο!

Του Αντώνη Παντινάκη
 
Ραντεβού με την... Καθαριότητα έχουν (και δίνουν) καθημερινά οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στο κέντρο του Ηρακλείου! Με σωστό προγραμματισμό και συντονισμό, η διαχείριση των απορριμμάτων μπαίνει σε μία τάξη και η εικόνα στην “καρδιά” της πόλης αλλάζει προς το καλύτερο.

 

Ο “Σταυρός” ξόρκισε τον... διάβολο!

 

“Σταυρός” - Μιλάτου – Μινωταύρου: Το (άλλοτε) τρίγωνο του... διαβόλου, εκεί όπου συγκεντρώνονταν σωροί σκουπιδιών και αναδύονταν δυσάρεστες και αποπνικτικές οσμές (ειδικά τους θερινούς μήνες), ξορκίστηκε με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Οι κάδοι απομακρύνθηκαν και πλέον η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας, πολύ συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, με τις οποίες καλούνται να εναρμονιστούν και οι δημότες.

Το πλακόστρωτο της οδού Μινωταύρου, εκεί όπου εφαρμόζεται από χθες ο εν λόγω κανόνας (μετά τον “Σταυρό” και την Μιλάτου), ανέπνευσε... για τα καλά.

 

"Δεν επαναπαυόμαστε"

 

“Δέκα μέρες κράτησε η ενημέρωση πόρτα – πόρτα και μαγαζί – μαγαζί” τονίζει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαρδαβάς. “Είναι το τρίτο μας ραντεβού, μετά τις αντίστοιχες πετυχημένες πρωτοβουλίες που πήραμε για τον “Σταυρό” της πόλης και την Μιλάτου”.

Ο κ. Βαρδαβάς νιώθει ικανοποιημένος, επειδή “το τρίγωνο των... ραντεβού βελτιώνει αισθητά το πρόσωπο της πόλης μας”. Εντοπίζει και επισημαίνει μάλιστα μία εμφανή διαφορά, “με την απομάκρυνση των κάδων και της χωματερής από τον Σταυρό της πόλης”.

Όμως, “δεν επαναπαυόμαστε. Δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε όλους τους κάδους από την πόλη και να κάνουμε ραντεβού. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, χωρίς να είμαστε ακόμα στο επίπεδο που θέλουμε και πρέπει να φτάσουμε. Είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να διαχειρίζεται σωστά τα απορρίμματά του”.

Ο εκτεταμένος οδοκαθαρισμός και τα πρωινά/απογευματινά πλυσίματα ενισχύουν τις προσπάθειες της Υπηρεσίας Καθαριότητας. “Οι προσπάθειές μας να αλλάξουμε το πρόσωπο της πόλης δεν γίνονται λόγω του κορωνοϊού. Είχαν ξεκινήσει και πριν από την πανδημία” ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

τ

 

Το βάρος στην... πρόληψη

 

Μεγάλη βαρύτητα δίδεται και στην πρόληψη. Για παράδειγμα, επόπτες ενημερώνουν εργολάβους, ότι υποχρεούνται να έχουν ιδιωτικούς κάδους όταν προχωρούν σε ανακαινίσεις ή άλλες οικοδομικές εργασίες.

Αλλεπάλληλες είναι επίσης οι επαφές του κ. Βαρδαβά και των συνεργατών του με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων το “ 80% έχουν συμμορφωθεί ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων τους”, προσθέτει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

 

Τα πρόστιμα ... δεν σβήνουν με τίποτα!

 

Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιβληθεί πάνω από 70 πρόστιμα σε όσους... παραστράτησαν.

“Κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται από τους επόπτες μας γίνεται μετά από πολλές προειδοποιήσεις για αυτούς που επαλειμμένα ρυπαίνουν, και πάντα με αποδεικτικά στοιχεία. Υπάρχει αρμόδια επιτροπή Υπηρεσιακών που επανεξετάζει κάθε ένσταση. Παρέμβαση πολιτικού προϊσταμένου για σβήσιμο προστίμου δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει!” δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Βαρδαβάς, που απευθύνεται σε κάθε δημότη ξεχωριστά: “Ακόμα κι εκεί που υπάρχουν κάδοι, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα άτυπο ραντεβού. Ποιο είναι αυτό; Να πηγαίνουμε τα σκουπίδια του όσο κοντινότερα γίνεται στην ώρα της αποκομιδής. Αυτό είναι το ραντεβού στον κάδο. Το ραντεβού στον κάδο ισχύει για όλους. Πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην ώρα αποκομιδής και να γίνεται με οργανωμένο τρόπο: Με κλειστή σακούλα και με τα σκουπίδια μέσα στον κάδο! Κι αν ο κάδος είναι γεμάτος, ο κάθε δημότης να παίρνει πίσω τα απορρίμματά του”.

 

Το μυαλό και οι ευχές στον Μιχάλη

 

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας στέλνει, τέλος, τις πιο θερμές ευχές του στον Μιχάλη Καρασάββα:

“Ένα σημαντικό στέλεχος της Υπηρεσίας μας δίνει μια μεγάλη μάχη. Ευχόμαστε και είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρει να την κερδίσει!”

ασδφβρθ

Δείτε το πρόγραμμα για το πλύσιμο των δρόμων

PROGRAMMA.pdf

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ