Ξεκινούν κατεδαφίσεις στον Καρτερό- Σε εκκρεμότητα πάνω από 400 πρωτόκολλα

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Παρελθόν από σήμερα πολεοδομικές παραβάσεις στον αιγιαλό- Από πού βάζουν αρχή τα συνεργεία

Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε παραλίες όπως στον Καρτερό και το Τομπρούκ και όσο προχωρούν τα συνεργεία θα κατευθύνονται ανατολικότερα, καθώς η ανατολική Κρήτη είναι πρωταθλήτρια στις παραβάσεις στον αιγιαλό.

Εκατοντάδες, περισσότερα από 400, είναι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στον αιγιαλό τα οποία παραμένουν εκκρεμή εδώ και χρόνια αφού τον Μάρτιο του 2021 εκδόθηκε ΦΕΚ αναστολής εκτέλεσης εργασιών.

Μάλιστα είχε δοθεί πίστωση ύψους 1.200.000 ευρώ από το 2019 ώστε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα (αιγιαλός, παραλίες και δάση) ωστόσο δόθηκε αναστολή δύο ετών στην εκτέλεση των εργασιών.

Η τελευταία αναστολή έληξε στις 31 Μαρτίου 2023 και έπειτα από τις διαδικασίες που "έτρεξε" η Αποκεντρωμένη τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που έμεναν για χρόνια στα συρτάρια μένει πλέον να εκτελεστούν κανονικά.

Σήμερα ξεκινούν κατεδαφίσεις που αφορούν σε σκαλοπάτια, τοιχία, πέργκολες τα οποία παράνομα έχουν κτίσει οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε παραλίες και αιγιαλό.

«Ενήμεροι οι ιδιοκτήτες- Χρεώνονται τα πρωτόκολλα εφόσον δεν προχωρήσουν οι ίδιοι στις κατεδαφίσεις»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Cretalive η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη «κατανοούμε ότι είναι σοβαρό πρόβλημα στο να μπουν μπουλντόζες σε περιοχές που βρίσκονται στην αιχμή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας κατά τη θερινή σεζόν ωστόσο οι ιδιοκτήτες έχουν ειδοποιηθεί έγκαιρα για τις κατεδαφίσεις».

«Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που ξεκινούν σήμερα είναι της τάξης των 30.000 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το να εκτελέσει κάθε ιδιοκτήτης μεμονομένα εργασίες κατεδάφισης εφόσον γνωρίζει ότι έχει προβεί σε πολεοδομικές παραβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την Κτηματική Υπηρεσία η οποία με αυτοψία βεβαιώνει ότι δεν υφίσταται πλέον το αντικείμενο για την απόφαση κατεδάφισης» αναφέρει η ίδια.

«Οι κατεδαφίσεις γίνονται με τη συνδρομή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Σώματος Επιθεωρητών Δόμησης ενώ εργολάβος εκτελεί τις εργασίες και πληρώνεται γι’ αυτό αλλά τα πρωτόκολλα χρεώνονται στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που κατεδαφίζονται» εξηγεί η ίδια.

Ουσιαστικά τα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι ειδοποιητήρια που κοινοποιούνται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου είτε να προχωρήσουν οι ίδιοι στην κατεδάφιση των παραβάσεων είτε να είναι έτοιμοι για το γεγονός ότι εργολάβος θα μεταβεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία στο σημείο ώστε να ξεκινήσει την απομάκρυνση των πολεοδομικών παραβάσεων.

«Συνεχώς έρχονται στην Αποκεντρωμένη από την Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών νέες αποφάσεις κατεδάφισης προς εκτέλεση και συσσωρεύονται. Σημειώστε ότι οι αποφάσεις έρχονται σ’ εμάς όταν είναι αμετάκλητες. Τότε το Υπουργείο παραπέμπει το πρωτόκολλο κατεδάφισης στην εκάστοτε Αποκεντρωμένη Διοίκηση» τονίζει αναφορικά με την διαδικασία κατεδάφισης η Γραμματέας.

Τι ισχύει για κατεδαφίσεις στα αστικά ακίνητα

Αναφορικά με την αντίστοιχη διαδικασία κατεδαφίσεων στον πολεοδομικό ιστό η κ. Κοζυράκη σημειώνει ότι το "ξήλωμα" απαιτεί απόφαση της Πολεοδομίας όμως δεν υπάρχει πίστωση στην Αποκεντρωμένη για να διεξάγει διαγωνισμό από τον οποίο θα αναδειχθεί ανάδοχος εργολάβος ούτε διαθέτει οργανικές θέσεις για εργατοτεχνικό προσωπικό ώστε να προχωρήσει η ίδια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε εκτέλεση για πρωτόκολλα κατεδαφίσεων.

Έτσι, τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων που αφορούν σε ακίνητα εντός του πολεοδομικού ιστού (και υπάρχει σχετική απόφαση της Πολεοδομίας) περιμένουν... στην ουρά καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να προχωρήσει στις κατεδαφίσεις, παρότι έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα πρωτόκολλα!

Σε αυτή την περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης πρέπει να συνεργάζεται με τους εκάστοτε δήμους καθώς εκτελεί αμετάκλητες αποφάσεις των Πολεοδομιών του εκάστοτε δήμου.

Για τους παραπάνω λόγους η ίδια υπογραμμίζει ότι «είναι άγνωστος ο αριθμός για τα πολεοδομικά αυθαίρετα, είναι πάρα πολλά και αφορούν όλους τους αστικούς δήμους της Κρήτης».

«Σκοπός του δημόσιου χώρου είναι η κοινοχρησία σύμφωνα με το Σύνταγμα»

«Το κυρίαρχο και πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι αυθαιρεσίες αυτές και στον πολεοδομικό ιστό αλλά κυρίως στον αιγιαλό και στην παραλία είναι καταπατήσεις/ αυθαιρεσίες οι οποίες δεν νομιμοποιούνται/ τακτοποιούνται. Είναι ευθύνη του κράτους και της Αυτοδιοίκησης να εκτελέσει τις αποφάσεις κατεδάφισης για να επανακτήσει τον δημόσιο χώρο και να τον προσφέρει στους πολίτες ως κοινόχρηστο αγαθό καθώς σκοπός του δημόσιου χώρου είναι η κοινοχρησία σύμφωνα με το Σύνταγμα. Στην Ελλάδα έχουμε τη στρεβλή νοοτροπία ότι σε κάποιον ανήκει ο δημόσιος χώρος» καταλήγει η ίδια.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Πηγή φωτογραφίας: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ