"Ζεστό" χρήμα σε παραγωγούς πριν το Πάσχα - Τι θα γίνει με τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Τι είπε από το Ηράκλειο ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λ. Ζερβός για παλιές εκκρεμότητες και για το "καυτό" θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αν και αυτό που 'καίει" τους δικαιούχους παραγωγούς, και δη τους κτηνοτρόφους, είναι το μεγάλο θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εντούτοις στην παγκρήτια σύσκεψη της περασμένης Κυριακής στο Ηράκλειο και τα γραφεία της ΕΑΣΗ, παρουσία του Αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρη Ζερβού, επιβεβαιώθηκαν όσα εδώ και καιρό είχε γράψει το Cretalive για μία σειρά από πληρωμές που αναμένονται μέχρι το Πάσχα, δηλαδή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αναλυτικά, ο κ. Ζερβός έκανε γνωστό ότι τα περσινά 88 εκ. ευρώ που δεν καταβλήθηκαν στους δικαιούχους παραγωγούς από τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα, όπως και το ποσό των 425 εκ ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα. Μεγάλη ανακούφιση, δηλαδή, για τους παραγωγούς, κυρίως τους κτηνοτρόφους, αλλά και πολλούς αγρότες που περίμεναν τα χρήματα αυτά ως μάννα εξ ουρανού!

Ο κ. Ζερβός όμως έκανε γνωστό ότι θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες και τα χρήματα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις με το ποσό των 230 εκ. 

Για τα περίπου 16.000 ΑΦΜ, που ως γνωστόν είχαν μπλοκαριστεί, ο κ. Ζερβός επισήμανε ότι από αυτά έχουν ήδη ξεμπλοκάρει τα περισσότερα  ενώ ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, σε αυτά προστέθηκαν άλλα 2500 ΑΦΜ, τα οποία είχε διαχειριστεί η προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και, σχεδόν αποκλειστικά αφορούν στην Κρήτη, και συγκεκριμένα σε δικαιούχους επιδοτήσεων. Όπως είπε, και για αυτά θα υπάρξει μέριμνα από τον Οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, στα παλιά ποσά που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2014 έως και σήμερα με ενστάσεις και άλλα "βάρη", ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive ότι μέχρι τον Αύγουστο οι περιπτώσεις των παραγωγών που δικαιώθηκαν θα πληρωθούν κι αυτές.

Για το "καυτό" θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, πάντως, υπήρξε η ρητή εντολή εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων ότι από εδώ και πέρα, οι όποιες αιτήσεις υποβληθούν θα πρέπει να συνοδεύονται από πλήθος παραστατικών. Κοινώς, ό,τι έγινε μέχρι τώρα, έγινε, στο εξής όμως τα περιθώρια στενεύουν!

Θυμίζουμε ότι οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι είχαν, προ ημερών, στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου:

episto

epist

eas

Στην παγκρήτια σύσκεψη έδωσαν ακόμη το "παρών", βουλευτές , ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Στ. Τζεδάκης, η Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής, Ειρ. Χουδετσανάκη, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης, ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς κι εκπρόσωποι των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων.

 

Δείτε επίσης:

Δεσμεύσεις Αυγενάκη από το Ηράκλειο αλλά και σοβαρά προβλήματα εκτός ατζέντας

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ