Ζητούν λύση από τον υπουργό για τις αυτοσχέδιες χωματερές

Ζητούν λύση από τον υπουργό για τις αυτοσχέδιες χωματερές

Στον Υπουργό Εσωτερικών απευθύνονται οι "Πολίτες για ένα καθαρό Ηράκλειο", για το θέμα των αυτοσχέδιων χωματερών που "ξεφυτρώνουν" ανά το δήμο Ηρακλείου, κάνοντας το πρόβλημα να θυμίζει ... λερναία ύδρα.

Η ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Εσωτερικών,

Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε σε εσάς για ένα ζήτημα που δεν τιμά καθόλου τον τόπο μας, έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα και απαιτεί άμεση λύση, για την οποία ζητάμε τη βοήθεια σας.

Τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν συνεχώς χωματερές στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, ένα Δήμο που διαθέτει ένα από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη (την Κνωσό), το Μουσείο Ηρακλείου (το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά το Μουσείο Ακρόπολης), και ασφαλώς, αποτελεί τη μεγάλη πύλη εισόδου επισκεπτών στη χώρα μας και τη βιτρίνα του τουρισμού μας προς τα έξω.

Παρόλα αυτά, οι χωματερές, εδώ και εκεί, εξελίσσονται σε μόνιμο αποκρουστικό φαινόμενο, το οποίο ως δημότες και πολίτες δεν μπορούμε να ανεχθούμε. Ο δρόμος που συνδέει την Κνωσό με τη Φαιστό που θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα επιμελημένος και δενδροφυτεμένος ένθεν και ένθεν λόγω της ιστορίας που κουβαλάει και των χιλιάδων διερχομένων καθημερινά, ντόπιων και ξένων επισκεπτών, αποτελεί τόπο αποκομιδής σκουπιδιών, τόσο καθόλο του το μήκος όσο και σημειακά αλλά και λίγο έξω από αυτόν.

Η κίνηση «Πολιτών για ένα Καθαρό Ηράκλειο» απευθύνθηκε επανειλημμένως στο Δήμο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο αλλά και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όμως λύση στο πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει. Παρά τις δεκάδες προτάσεις που καταθέσαμε, η απάντηση ήταν πάντα αρνητική. «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, και το μόνο που πρέπει να γίνει είναι, εμείς οι πολίτες να την αποδεχθούμε ως αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο».

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει! Μας προσβάλλει όλους. Δεν υπάρχει πολιτισμός, δεν υπάρχει τίποτε παρά μόνο βαρβαρότητα όταν τα σκουπίδια και οι ακαθαρσίες κυκλοφορούν εδώ και εκεί και τα στροβιλίζει ο άνεμος. Ακόμη και το απλούστερο απουσιάζει: ο αριθμός των κάδων είναι υποπολλαπλάσιος των απαιτούμενων και δίπλα σε κάθε κάδο υπάρχει τουλάχιστο ισοδύναμη ποσότητα σκουπιδιών που την παίρνει ο αέρας και βεβηλώνει ολόκληρο τον τόπο.

Η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη διατήρηση στοιχειώδους καθαριότητας στους δημόσιους χώρους ακόμη και με κατασταλτικά μέτρα (πρόστιμα κλπ), ζήτημα για το οποίο εμείς οι πολίτες καταβάλουμε σημαντικούς φόρους.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, παρακαλούμε τη συνδρομή σας για την επίλυση του θέματος. Αυτό που συμβαίνει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν το υπάρχον μοντέλο καθαριότητας, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι το κατάλληλο, αλλάξτε το, ώστε οι πολίτες να απολαύσουν επιτέλους στοιχειώδη καθαριότητα. Ελπίζουμε ότι με την παρέμβαση σας και τις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες (νομοθετικές και διοικητικές), η κατάσταση θα αλλάξει και δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούμε υψηλότερα, και σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν μπορεί, με κανένα τρόπο, να συνεχιστεί η ίδια επιδεινούμενη κατάσταση.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία.

σκουπίδια

Με εκτίμηση,

 

Αδάμης Φρογάκης

Μανώλης Θαλασσινάκης

 

Κίνηση Πολιτών για ένα καθαρό Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ