Δικαστής μπλοκάρει τη δημοπρασία του φορέματος της Ντόροθι στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ»

Δικαστής μπλοκάρει τη δημοπρασία του φορέματος της Ντόροθι στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ»
Newsroom
Newsroom

Η τιμή πώλησης του καρό φορέματος της Ντόροθι εκτιμήθηκε ότι θα ανερχόταν σε 800.000 έως 1,2 εκατ. δολάρια

Φόρεμα μπλε και λευκό που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία του 1939 «Ο Μάγος του Οζ» δεν θα πωληθεί σε δημοπρασία, καθώς δικαστής μπλόκαρε την πώληση του εμβληματικού ενδύματος.

Η τιμή πώλησης του καρό φορέματος της Ντόροθι εκτιμήθηκε ότι θα ανερχόταν σε 800.000 έως 1,2 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία αναμνηστικών του Χόλιγουντ του οίκου Bonham στο Λος Άντζελες.

Το φόρεμα βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Πολ Γκαντέρφ στη Νέα Υόρκη εξέδωσε προκαταρκτική εντολή να σταματήσει η πώληση, αφού συγγενής καθολικού ιερέα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα υπέβαλε μήνυση ισχυριζόμενη ότι το φόρεμα της ανήκει.

Ο ιερέας Γκίλμπερτ Χάρτκε, ο οποίος πέθανε το 1986, ήταν επικεφαλής του Τμήματος Θεάτρου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο και είχε λάβει το φόρεμα ως δώρο το 1973 από την ηθοποιό Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ, όπως αναφέρει η μήνυση. Ο Γκίλμπερτ Χάρτκε φωτογραφήθηκε κρατώντας το φόρεμα σε πολλές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

«Το πανεπιστήμιο δεν έχει κανένα ιδιοκτησιακό συμφέρον για το φόρεμα, καθώς... δεν υπάρχει τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι ο κληρικός δώρισε ποτέ επίσημα ή ανεπίσημα το φόρεμα στο Καθολικό Πανεπιστήμιο» υποστηρίζει η ανιψιά του Γκίλμπερτ Χάρτκε, Μπάρμπαρα Αν Χάρτκε στη μήνυση που κατατέθηκε κατά του πανεπιστημίου και του οίκου δημοπρασιών.

Ο ιερέας αποσύρθηκε το 1986 και άφησε το φόρεμα στους διαδόχους του που είναι επικεφαλής του θεατρικού τμήματος.

«Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τη θέση μας και τα συντριπτικά στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της κ. Χάρτκε, στο δικαστήριο» δήλωσαν οι δικηγόροι του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ