LIFESTYLE

Η Κωνσταντίνα από τους Κουνάβους συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με την ραπ!

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ!

Κωνσταντίνα ΑΕΟΝ
Photo Credits: @Facebook / Konstantina Aeon

Hσχέση της Κωνσταντίνας με τη μουσική είναι σχέση ζωής. Στα 25 της μετράει πάνω από είκοσι χρόνια ενασχόλησης με τα έγχορδα, από το βιολί μέχρι την κρητική λύρα, στα εννιά της άρχισε να ασχολείται με τα παραδοσιακά κρουστά, ενώ στην αρχή της εφηβείας της έμαθε λύρα με συμπαθητικές χορδές δίπλα στον Ross Daly και στην Κέλυ Θωμά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής, τουρκικού τραγουδιού και βουλγαρικής μουσικής, έχει σπουδάσει παραδοσιακή βαλκανική μουσική και σολιστικό γκαντούλκα (βουλγαρική λύρα) στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, και κρητική λύρα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η σχέση της με την παραδοσιακή μουσική και το οικογενειακό background τη βοήθησαν σημαντικά στη δημιουργία του πρωτότυπου ηχητικού χαρμανιού που παρουσίασε πρόσφατα στο νέο άλμπουμ της «Χαϊμαλίνα», ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πετυχημένα «παντρέματα» των τελευταίων χρόνων στην ελληνική μουσική. Η Κωνσταντίνα, όμως, είναι και ράπερ, και ως AEON κάνει ραπ από τα 15 της, ζώντας παράλληλα σε δύο μουσικούς κόσμους που, επιτέλους, αποφάσισε να συνδυάσει σε ένα εξαιρετικό άλμπουμ με συναίσθημα, μελωδία αλλά και με το καταιγιστικό της ραπ που έχει δυνατούς ρυθμούς, έμπνευση και πειραματική διάθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ραπ συνδυάζεται με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής, αλλά μιλάμε για ένα άλμπουμ που είναι εντελώς σημερινό και ανέλπιστα σέξι, έχει χαρά, αυθεντικότητα και έναν δυναμισμό στον ήχο – στον οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Θανάσιμος, στις μείξεις και στο mastering.

Εκτός από το κρητικό στοιχείο που διαπερνά έντονα τον δίσκο, τα τραγούδια του «Χαϊμαλίνα» εμπνέονται από το δημοτικό τραγούδι, τη βουλγαρική παραδοσιακή μουσική και την πολυφωνία, με τις μελωδίες των Βαλκανίων και την μπουκόλυρα (το κρητικό «beatbox») να μπλέκονται σε έντεκα συνθέσεις που μπορούν να την κάνουν την «ντίβα από την Κρήτη» για την οποία μιλάει σαρκαστικά στο «Miss Kriti». Στο «Χαϊμαλίνα» που κυκλοφορεί από τη Leap Records συμμετέχουν καλλιτέχνες που προσθέτουν το δικό τους στίγμα: Θανάσιμος, Dolly Vara, Th Mark, Marina Kastrinou, Aria και DJ Silence.

«Μεγάλωσα σε ένα χωριό εφτακοσίων κατοίκων, δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο Κρήτης», λέει αρκετά συγκρατημένα. «Το λένε Κουνάβοι – οι Κουνάβοι. Είχα μια πολύ ήρεμη παιδική ηλικία. Οι γονείς μου δεν ήταν από αυτό το χωριό. Αποφάσισαν να μετακομίσουμε εκεί και να γίνουν αγρότες· ήταν πολύ δραστήριοι άνθρωποι που πολιτικά ανήκαν στον αναρχικό χώρο, αλλά η μητέρα μου ήταν μουσικός και από μικρή έμαθα τις παραστατικές τέχνες, θέατρο, μουσική. Από δύο χρονών με ξεκίνησε στο σύστημα Orff και παρότι όταν με ρωτάνε λέω ότι άρχισα μεγαλύτερη, ουσιαστικά παίζω βιολί από 4 χρονών. Η μάνα μου είναι η Κάλλια Σπυριδάκη, η πρώτη τραγουδίστρια των Χαΐνηδων και από τα ιδρυτικά μέλη τους, η οποία έπαιζε και κιθάρα και κρουστά και φλογέρες, οπότε με έβαλε από πολύ μικρή στη διαδικασία να μάθω να παίζω και να αντιλαμβάνομαι τη μουσική. Μπορεί να έφυγε από το σχήμα όταν γεννήθηκα, αλλά γνώρισα από παιδάκι πολλούς μουσικούς και μπήκα στη διαδικασία να ακούω και να μαθαίνω, επειδή αρκετοί από αυτούς ήταν δάσκαλοί μου. 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη LiFO

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση