Λαχταριστή, γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο

Θα μοσχοβολήσει το σπίτι άρωμα κανέλας

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μπαίνουμε σιγά-σιγά σε πιο cozy mood. Ζεστά ροφήματα και φρέσκα, φουρνιστά γλυκά συνθέτουν τον γαστρονομικό χάρτη της εποχής.

Το φθινοπωρινά γλυκά κάνουν την εμφάνισή τους, με γεμάτη, πλούσια γεύση και αρώματα που κάνουν όλο το σπίτι να μοσχοβολά.

Η κίτρινη κολοκύθα είναι η πλέον εποχική τροφή, με την οποία μπορείς να φτιάξεις πολλά, λαχταριστά πιάτα, αλμυρά και γλυκά. Ωστόσο, η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι μια πεντανόστιμη επιλογή, που πάει τέλεια με τον απογευματινό καφέ σου.

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα με τραγανό φύλλο και κανέλα μοιάζει με μπουγάτσα, αλλά έχει πιο ιδιαίτερη, μεστή γεύση.

Δοκιμάσαμε την απίθανη συνταγή της Ντίνας Νικολάου και σας την παρουσιάζουμε:

ΥΛΙΚΑ

16 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βηρυτού

100 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

800 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη στον τρίφτη του τυριού

3 κ.σ. ρύζι καρολίνα

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη

100 γρ. ξανθές σταφίδες

2 κ.ς. σουσάμι, καβουρδισμένο

1 λοβό βανίλιας

½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

2 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα

50 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ σκεύος αναμιγνύουμε τα υλικά της γέμισης, σκεπάζουμε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε κατά μέρος για 20 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζουμε καλά το μείγμα της γέμισης και κρατάμε κατά μέρος το ζωμό.

Λαδώνουμε ένα ταψί 26×38 εκ., με ένα πινέλο και τα φύλλα κρούστας ένα ένα. Παίρνουμε ένα λαδωμένο φύλλο και απλώνουμε στη μία άκρη του, κατά μήκος, λίγη από τη γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το τοποθετούμε στο ταψί, σχηματίζοντας ένα σαλίγκαρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, ώσπου να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, περιχύνουμε την πίτα με το ζωμό που έχουμε κρατήσει από το στράγγισμα της γέμισης και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: dinanikolaou.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ