Μεσημεριανός ύπνος: Σε ποια ηλικία σταματούν κοιμούνται τα παιδιά

Μεσημεριανός ύπνος: Σε ποια ηλικία σταματούν κοιμούνται τα παιδιά

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Τα περισσότερα παιδιά κάτω από την ηλικία του ενός κοιμούνται δυο επιπλέον φορές μέσα στην ημέρα – συνήθως μία το πρωί και άλλη μία το απόγευμα. Όταν συμπληρώσουν τους 18 μήνες «παραιτούνται» από τον πρωινό υπνάκο, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται έναν απογευματινό. Αν μάλιστα για κάποιο λόγο τον παρακάμψουν το βράδυ είναι έτοιμα να «καταρρεύσουν.»

Ωστόσο, ακόμα κι αν «αποχαιρετίσετε» για τα καλά τον πρωινό ύπνο, το παιδί σας είναι πιθανό να χρειάζεται τον απογευματινό ύπνο για αρκετό καιρό. Στην ηλικία των 4, περισσότερα από το 50% των παιδιών εξακολουθούν να κοιμούνται για λίγο το απόγευμα. Και παρόλο που η πλειοψηφία των παιδιών (περίπου 70%) σταματούν τον ύπνο στην ηλικία των 5, 3 στα 10 παιδιά εξακολουθούν να τον χρειάζονται σε αυτή την ηλικία.

Αυτό σημαίνει πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Πολλά εξαρτώνται από το πόσες ώρες κοιμάται το παιδί τη νύχτα. Τα μικρά παιδιά χρειάζονται περίπου 12 με 14 ώρες ύπνου το 24ωρο. Έτσι, αν, για παράδειγμα, το παιδί σας πηγαίνει για ύπνο στις 20:00 το βράδυ και καταφέρνει να κοιμηθεί μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, τότε δεν υπάρχει λόγος να το βάλετε για ύπνο το απόγευμα. Αν όμως δεν τα καταφέρνει τότε πρέπει να αναπληρώσει κάποιες ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βέβαια η θεωρία απέχει από την πράξη αφού πολλές φορές τα παιδιά ακόμα κι αν είναι κουρασμένα αρνούνται να πάνε για ύπνο. Αυτό επειδή έχουν την διάθεση και την πρόθεση να ανακαλύπτουν τον κόσμο και αισθάνονται ότι χάνουν στιγμές ή ότι αποχωρίζονται τη μαμά, τον μπαμπά κι άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πηγή: baby.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ