Ο λόγος που ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Βασιλιάς

Ο λόγος που ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει Βασιλιάς

Με βάση το πρωτόκολλο ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο

Αν και ήταν παντρεμένος με την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Φίλιππος δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει τον τίτλο του Βασιλιά. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος μπορεί να πέρασε σχεδόν όλη του τη ζωή δίπλα στη Βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο ποτέ του δεν κατάφερε να γίνει Βασιλιάς. Κάτι που έχει να κάνει με το πρωτόκολλο, καθώς ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο.

Ο σύζυγος του βασιλιά ή της βασίλισσας λέγεται «consort» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η γυναίκα σύζυγος λέγεται «queen consort», αλλά ο σύζυγος της βασίλισσας λέγεται «prince consort» (πρίγκιπας).

Για να την παντρευτεί, ο πρίγκιπας Φίλιππος έπρεπε να χάσει τους τίτλους που κατείχε ως απόγονος των βασιλικών οικογενειών της Ελλάδας και της Δανίας και έλαβε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου, γνωρίζοντας ότι τον τίτλο του βασιλιά δεν θα τον αποκτούσε ποτέ.

Ο λόγος που το βρετανικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη έχει να κάνει με τις παλαιότερες αντιλήψεις περί πατριαρχίας. Ο τίτλος του βασιλιά ήταν ανώτερος από τη βασίλισσα, κάτι που δεν επιτρέπεται, αφού ο Φίλιππος παντρεύτηκε μέλος της βασιλικής οικογένειας και δεν γεννήθηκε σε αυτή.

Σύμφωνα με το παλιό πατριαρχικό σύστημα, ο βασιλιάς ξεπερνά τις βασίλισσες, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα ήταν σε υψηλότερη θέση από τη βασίλισσα - κάτι που δεν επιτρέπεται καθώς παντρεύτηκε τη βασιλική οικογένεια αντί να γεννηθεί σε αυτήν.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1957, το Παλάτι είχε εκδώσει δήλωση για το ζήτημα. Η Βασίλισσα ανακοίνωσε ότι απονέμει στην Αυτού Βασιλική Εξοχότητα του Δούκα του Εδιμβούργου τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ερωτεύτηκε την «Λίλιμπετ», στήριξε όσο κανείς την Ελισάβετ

Βρετανία: Απεβίωσε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πώς θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία - Το πρωτόκολλο

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο έρωτας με την Ελισάβετ, το παράτολμο χιούμορ, πώς επιθυμούσε να ταφεί

Πηγή: gazzetta.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ