Ύμνος στην κρητική διατροφή και...ζωή!

Ως τον ιδανικό προορισμό για υγιεινές διακοπές παρουσιάζει την Κρήτη η Evening Standard - Βότανα και φυτά από τα «βάθη» των αιώνων οπλίζουν τους Κρητικούς ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιολογικές παθήσεις.


Το εγκώμιο της Κρήτης πλέκει με ένα εκτενές δημοσίευμα η ιστορική λονδρέζικη εφημερίδα Evening Standard , κάνοντας ουσιαστικά λόγο για έναν ονειρικό παράδεισο που συντίθεται από το ένα τοπίο αρμονικών αντιθέσεων και την «ασπίδα» που παρέχει η Μεσογειακή διατροφή.

Η συντάκτρια Kathryn Liston εμφανίζεται γοητευμένη από τις παραλίες και τα βουνά του νησιού , από την Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και το εύφορο έδαφος του τόπου που παράγει , όπως γράφει, « ζουμερές ελιές , σταφίδες και φρέσκα λαχανικά με γεμάτη γεύση».

Η Κρητική κουζίνα ωστόσο είναι εκείνο που «έκλεψε» τις εντυπώσεις καθώς σύμφωνα με μελέτη , που διεξήχθη από το 1958 έως το 1999 και στην οποία συμμετείχαν επτά χώρες αποκαλύφθηκε πως λίγοι είναι οι Κρητικοί που υποφέρουν από καρδιολογικές νόσους και καρκίνο ενώ το προσδόκιμο ζωής, στο νησί,  είναι υψηλό!

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει, χαρακτηριστικό είναι πως στην Κρήτη η ετήσια κατανάλωση ελαιόλαδου αγγίζει τα 35 λίτρα κατά κεφαλήν και αποτελεί την υψηλότερη στον κόσμο!

Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην ελαιοκαλλιέργεια στο νησί αλλά και στην ιστορία της , γράφοντας πως η  καλλιέργεια της ελιάς έχει τις «ρίζες» τη στα Μινωικά χρόνια καθώς ευρήματα αλλά και τοιχογραφίες αποδεικνύουν την κατανάλωση τους από τους Μινωίτες αλλά και την χρήση του λαδιού έως καθαριστικό, άρωμα ή και πρώτη ύλη θεραπείας.

Μάλιστα, πολλά άλλα βότανα και φυτά που καταναλώνονται σήμερα από τους Κρήτες εμφανίζονταν σε τοιχογραφίες στο παλάτι της Κνωσσού καθώς και αγγεία για την αποθήκευση του ελαιόλαδου, τονίζει.

«Αρωματικά άγρια βότανα και φυτά χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για να δώσουν γεύση στο γεύμα ενώ το μέλι και το πετιμέζι χρησιμοποιούνται ως φυσικά γλυκαντικά , χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη. Αγνά υλικά εποχής αποτελούν τη βάση εύκολων συνταγών. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά γευστικότατο αλλά αυξάνει την ποιότητα ζωής.», γράφει η συντάκτρια της Evening Standard.

Η ίδια ,γράφει πως τη εβδομάδα που βρέθηκε στην Κρήτη δείπνησε σαν Μινωίτισσα βασίλισσα και έμαθε μερικά μυστικά της τοπικής κουζίνας σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Επιπλέον, με τη βοήθεια του σεφ Γιώργου Χατζόπουλου ετοίμασε μελιτζανοσαλάτα και κρητική κριθαράδα ενώ είχε την ευκαιρία να καταλάβει τι σημαίνει κρητικό τραπέζι ,όπως λέει, καθώς «οι κρητικοί απολαμβάνουν το φαγητό με τις ώρες και συχνά το μεσημεριανό γεύμα γίνεται βραδινό!»

Από το άρθρο της ωστόσο δε θα μπορούσε να λείπει το «Πεσκέσι» το εστιατόριο -συνώνυμο της παραδοσιακής Κρητικής κουζίνας , που «γεννήθηκε» από το όραμα του ιδιοκτήτη Παναγιώτη Μαγγανά με σκοπό να προωθηθεί η κρητική διατροφή και τα οφέλη της.

«Η κουζίνα μας είναι αποκλειστικά βασισμένη σε παραδοσιακές συνταγές , με αγνά υλικά πάντα με τις αρχές της αυθεντικής κρητικής κουζίνας. Είναι μία κουζίνα με μεγάλη παράδοση στη γεύση, άρωμα και υλικά που εμφανίστηκαν την προϊστορική εποχή. Πολλοί νέοι στην Κρήτη καταναλώνουν αρκετό κρέας και όχι αρκετά λαχανικά. Έχουν ξεχάσει την Κρητική κουζίνα και εγώ προσπαθώ να αναβιώσω έναν θησαυρό», δηλώνει ο κ. Μαγγανάς στην Kathryn Liston.

Η συντάκτρια της λονδρέζικης εφημερίδας δε μπορεί να κρύψει το δέος της όταν μαθαίνει πως στο κτήμα του κ. Μαγγανά καλλιεργούνται λαχανικά που σχεδόν είχαν εξαφανιστεί από το νησί και συλλέγονται με το χέρι ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα.

Ο κ. Μαγγανάς μάλιστα της εκμυστηρεύτηκε πως επι δέκα χρόνια «όργωσε» το νησί προκειμένου να φέρει στο «φως» παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές μαγειρικής ,τις οποίες αναπαρήγαγε δημιουργικά, όπως σχολιάζει.

Η ίδια αφού δοκίμασε πολλές συνταγές ήπιε με ευχαρίστηση το καρτεράκι προκειμένου ,όπως γράφει, « να καταφέρει να χωνέψει μετά από τέτοια γιορτή»!

Πηγή: evening standard

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ