Απόφαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ενάντια στο «πολλαπλό βιβλίο»

"Επιτείνει τις ταξικές ανισότητες, ακυρώνει τη θεμελιώδη μορφωτική κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος"

Το "αντιδραστικό", όπως το χαρακτηρίζει, "μέτρο της... επιλογής του πολλαπλού βιβλίου", καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, καλώντας την κυβέρνηση "να πάρει πίσω την απόφαση για τη σύγκληση των Συλλόγων Διδασκόντων".

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, το πολλαπλό βιβλίο "επιτείνει τις ταξικές ανισότητες στη γνώση" και "ακυρώνει τη θεμελιώδη μορφωτική κατάκτηση του εκπαιδευτικού κινήματος για ενιαίο πρόγραμμα σπουδών σε όλα τα σχολεία".

Συγχρόνως, όμως, "πέρα από το θέμα της ουσιαστικής κριτικής των νέων σχολικών εγχειριδίων, της λογικής κατάταξης και κατηγοριοποίησης που υποκρύπτει η κατά σχολική μονάδα δυνατότητα διαφοροποίησης επιλογής, υπάρχει το αντιεπιστημονικό σε πολλές περιπτώσεις περιεχόμενό τους, η απαράδεκτη διαδικασία συγγραφής χωρίς καμία πειραματική και επιστημονική προϋπόθεση, οι αναθέσεις με όρους εμπορίου και κερδοσκοπίας σε ιδιώτες κ.α. Η ίδια αγοραία λογική ακολουθείται και κατά τη διαδικασία επιλογής των σχολικών βιβλίων".

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου έχει ως εξής:

     "Η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ, με υπουργική απόφαση, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς απογειώνει, την «πολλαπλή» προσπάθεια εξαπάτησης εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, με αφορμή και την διαδικασία επιλογής από τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών εγχειριδίων της μεθεπόμενης χρονιάς. Καλεί τα σχολεία της της Βθμιας έως τις 29/6/2026, να επιλέξουν τα βιβλία για το σχολικό έτος 2027-2028, δηλαδή καλεί τους εκπαιδευτικούς να επιλέξουν το βιβλίο που θα κάνουν σε δύο χρόνια από σήμερα, ενώ μόλις τον Απρίλιο δημοσιοποιήθηκαν 230 βιβλία.

Ως ΕΛΜΕ Ηρακλείου καταδικάζουμε το αντιδραστικό μέτρο της .. επιλογής του πολλαπλού  βιβλίου:

Ø  ΕΠΙΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ  ΣΤΗ  ΓΝΩΣΗ

Ø  ΑΚΥΡΩΝΕΙ  ΤΗ  ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ   ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ   ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΜΕ ΣΤΌΧΟ ΤΗΝ ..,ΕΠΙΛΟΓΗ(!) ΤΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

      Πέρα από το θέμα της ουσιαστικής κριτικής των νέων σχολικών εγχειριδίων, της λογικής κατάταξης και κατηγοριοποίησης που υποκρύπτει η κατά σχολική μονάδα δυνατότητα διαφοροποίησης επιλογής, υπάρχει το αντιεπιστημονικό σε πολλές περιπτώσεις περιεχόμενό τους, η απαράδεκτη διαδικασία συγγραφής χωρίς καμία πειραματική και επιστημονική προϋπόθεση, οι αναθέσεις με όρους εμπορίου και κερδοσκοπίας σε ιδιώτες κ.α. Η ίδια αγοραία λογική ακολουθείται και κατά τη διαδικασία επιλογής των σχολικών βιβλίων.

Η αντίσταση στην πολιτική της Κατηγοριοποίησης των Σχολείων και η υπεράσπιση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών  αποτελούν καθήκον των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους.

 

       Το Δ.Σ της ΕΛ.Μ.Ε Ηρακλείου καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, την αντιδραστική Υπουργική Απόφαση(«Επιλογή Διδακτικών Βιβλίων – Διδακτικών Πακέτων από το Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων (Μ.Δ.Β.) του άρθρου 84 του ν. 4823/2021 (Α’ 136) για το Σχολικό Έτος 2027 – 2028»), βάσει της οποίας καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων μέχρι τις 29/6 να συνεδριάσουν και να προχωρήσουν στην επιλογή  «διδακτικών βιβλίων και πακέτων», ουσιαστικά,  δηλ να ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ μια από τις βασικότερες  μορφωτικές κατακτήσεις του εκπαιδευτικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος που αφορά στο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών  σε όλα τα σχολεία.

        Η κυβέρνηση της ΝΔ -που εφαρμόζει μια στυγνά αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης, Αδιοριστίας, Συγχωνεύσεων, Μισθών Πείνας, Ακρίβειας και Λαϊκής εξαθλίωσης-επιδιώκει στο τέλος της σχολικής χρονιάς, με ένα αιφνιδιαστικό τρόπο να επιβάλει το αντιδραστικό μέτρο των  πολλών και διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών στο όνομα μάλιστα της  «ελεύθερης επιλογής» (!)  από τους συλλόγους.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ-με την εν λόγω αντιδημοκρατική  Υπουργική Απόφαση- έχει στόχο να καταστήσει τους εκπαιδευτικούς συνενόχους  στην επιβολή μιας βαθιά  αντιδραστικής πολιτικής  που :

·       Επιτείνει τη Μορφωτική και Ταξική  Κατηγοριοποίηση των Σχολείων

·       Αποτελεί  Υλοποίηση των Επιταγών του Ο.Ο.Σ. Α για Πολυκατηροριοποίηση των σχολείων

·       Εφαρμόζει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ για την "Αποκεντρωμένη"-Ιδιωτικοποιημένη και Κατηγοριοποιημένη Σχολική Μονάδα»

·       Οδηγεί στην ...προσαρμογή του προγράμματος σπουδών στις"τοπικές παραγωγικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες", ανοίγοντας  έτσι ακόμη μεγαλύτερα  περιθώρια παρέμβασης στο πρόγραμμα σπουδών από το  επιχειρηματικό κεφάλαιο 

·       Προσφέρει νέες ευκαιρίες κερδοφορίας στους επιχειρηματίες της γνώσης (εκδοτικούς οίκους, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κλπ) , υπονομεύοντας τα θεμελιώδη μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών

 

Καλούμε για ακόμη μία φορά το Υπουργείο να πάρει πίσω την απαράδεκτη και αυταρχική Υπουργική Απόφαση για επιλογή των σχολικών εγχειριδίων από τους εκπαιδευτικούς έως τις 29/6. .

 

   Καλούμε τους συλλόγους να δηλώσουν αδυναμία επιλογής βιβλίων σ’ αυτό το πλαίσιο και καλούμε την ΟΛΜΕ να πάρει όλες εκείνες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ώστε ενιαία, μαζί με τα σωματεία μας να γίνει αυτό πράξη".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση