Η Ανώπολη Σφακίων τίμησε την επέτειο της «Επανάστασης Δασκαλογιάννη»
Παρουσία πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις για την επανάσταση του 1770
Με τιμές παρουσία πλήθους κόσμου, εορτάστηκε σήμερα στην Ανώπολη Σφακίων η επέτειος της Επανάστασης του 1770 στην Κρήτη, η οποία έχει αποτυπωθεί στην ιστορία ως η «Επανάσταση Δασκαλογιάννη».
Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου στην Ανώπολη Σφακίων, γενέτειρα και επαναστατική έδρα του ήρωα Δασκαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ανωπόλεως χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ιωακείμ, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα του επαναστάτη, παρουσία του δημάρχου Σφακίων Ιωάννη Ζερβού, της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σέβης Βολουδάκη η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση, της βουλευτού Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νικόλαου Καλογερή, εκπροσώπων της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, πολιτιστικών συλλόγων, της εκπαιδευτικής κοινότητας του δήμου Σφακίων.
Όλοι μαζί, με Σφακιανούς και μέλη οικογενειών -οι απόγονοι των οποίων πολέμησαν δίπλα στον Δασκαλογιάννη- τίμησαν τους ήρωες της επανάστασης, μνημονεύοντας παράλληλα το έργο και την αγωνιστική πορεία του Ιωάννη Βλάχου γνωστού ως Δασκαλογιάννη και των συναγωνιστών του.
Ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός στον χαιρετισμό του, επισήμανε πως ο Δασκαλογιάννης υπήρξε ένας οραματιστής, «…εμπνεύστηκε από τα μεγάλα κινήματα της εποχής του και πίστεψε ότι και η Κρήτη είχε δικαίωμα στην ελευθερία… Η μαρτυρική θυσία του Δασκαλογιάννη συγκλόνισε τον ελληνισμό και έγινε σύμβολο ανδρείας, αυταπάρνησης και ανυπότακτου φρονήματος... Τα Σφακιά υπήρξαν διαχρονικά προπύργιο ελευθερίας. Από τα βουνά και τα φαράγγια τους πέρασαν γενιές ανθρώπων που δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την υποδούλωση… Η ιστορία του τόπου μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αντίσταση, την αξιοπρέπεια, τη φιλοπατρία και την αλληλεγγύη... Σήμερα, μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, τα μηνύματα του Δασκαλογιάννη παραμένουν διαχρονικά… Ως Δήμος Σφακίων θεωρούμε χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή την ιστορική μνήμη, να αναδεικνύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να στηρίζουμε δράσεις που προβάλλουν την ιστορία του τόπου μας και να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τις αξίες που γέννησαν ανθρώπους όπως ο Δασκαλογιάννης».
Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής, ο οποίος εξύμνησε τον αδάμαστο χαρακτήρα των Σφακιανών και τη θυσία όσων οραματίστηκαν μια ελεύθερη Κρήτη, «Υπάρχει ανάγκη η ιστορία μας να μεταλαμπαδευτεί στις νεότερες γενιές και η επίσημη πολιτεία να θεσμοθετήσει στην τοπική εκπαίδευση την ιστορία της Κρήτης». Ανέφερε παράλληλα ότι: «…οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορία της Κρήτης και να μην επιτρέψουμε σε τίποτα να την αμαυρώσει. Την ιστορία της Κρήτης τη σεβόμαστε, την τιμούμε και την διαδίδουμε».
Τιμώντας την επέτειο της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη, η υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη εξέφρασε την πεποίθηση της πως: «Διακόσια πενήντα έξι χρόνια μετά, η θυσία του Δασκαλογιάννη και των Σφακιανών παραμένει φωτεινό σύμβολο της αγάπης για την ελευθερία. Η εξέγερσή τους, σε μια εποχή σκληρής δουλείας, προετοίμασε το έδαφος για τους μεγάλους αγώνες που ακολούθησαν και χάραξε βαθιά τη συνείδηση του κρητικού λαού. Στην Ανώπολη, στη γενέτειρα του ήρωα, τιμήσαμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία. Το χρέος μας απέναντί τους είναι να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη και να μεταδίδουμε στις νέες γενιές τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν».
Στη συνέχεια, ομιλία για τα γεγονότα της εποχής πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως ανέφερε η κα Μπακογιάννη «Ας κρατήσουμε τα ιδανικά του Δασκαλογιάννη ζωντανά στη μνήμη και στην καρδιά μας, σαν φλόγες που φωτίζουν τον δρόμο των επόμενων γενεών». Τόνισε δε στην ομιλία της, ότι: «Πολλές φορές η παγκόσμια ιστορία έσκυψε με ενδιαφέρον σε τρεις κατηγορίες επαναστατικών μορφών. Μαζί με την ιστορία και εγώ έμαθα να εκτιμώ, να σέβομαι - ακόμα και αν διαφωνώ- τους επαναστάτες εκείνους που συγκέντρωναν ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά. Πρώτον, αυτούς που δεν σήκωσαν τα όπλα μόνο για τον τόπο τους, αλλά για μια γενικότερη ιδέα ή μία ευρύτερη περιοχή και σαν διεθνές παράδειγμα αναφέρω τον Γκαριμπάλντι και τον Γκεβάρα και ως ελληνικό τους Μακεδονομάχους οι οποίοι απέτρεψαν την αλλοίωση των εθνοτικών χαρακτηριστικών της Μακεδονίας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ στους Ανωπολίτες αλλά και γενικότερα στους Σφακιανούς μαχητές και στον πετυχημένο αγώνα τους. Δεύτερον, αυτούς οι οποίοι σήκωσαν επαναστατικά λάβαρα ενώσω η ζωή τους μέχρι και τότε τους είχε χαρίσει τον επιούσιο απλόχερα και γενναιόδωρα. Δεν ανήκαν σε αυτούς που ο λαός λέει "Δεν είχανε να χάσουν πράμα". Είχαν πολλά αλλά μονομιάς τα έθεσαν στην διάθεση του ευγενούς σκοπού τους, και ως τέτοιοι μου έρχονται στο μυαλό οι Υδραίοι καραβοκύρηδες, ο Πετρόμπεης της Μάνης, η Μπουμπουλίνα και γιατί όχι ο λόρδος Βύρωνας αλλά και οι ευρωπαίοι φιλέλληνες. Τρίτον, εκείνους τους επαναστάτες που από χτυπήματα της μοίρας υπέμειναν βασανιστήρια φρικτά προτού μαρτυρήσουν, πληρώνοντας με τον πιο επώδυνο τρόπο τις πράξεις ή τις ιδέες τους. Τέτοιοι επαναστάτες ήταν ο Αθανάσιος Διάκος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου τα νεότερα χρόνια, ο Σπάρτακος και γιατί όχι ο ίδιος ο Χριστός... Πιθανότατα το παράδειγμα του Δασκαλογιάννη, ενέπνευσε τους πλούσιους Φαναριώτες έμπορους, πενήντα χρόνια μετά, να ιδρύσουν την Φιλική Εταιρεία με αποκλειστικό ζητούμενο την Ελευθερία του γένους των Ελλήνων. Αυτό όμως, που συγκλόνισε και δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο ανά τους αιώνες είναι ο τρόπος του θανάτου του. Τέτοιοι τρόποι δημόσιας εκτέλεσης σπάνιζαν ακόμα και κατά τον Μεσαίωνα, πόσο δε μάλλον το 1770, λίγα χρόνια πριν την Γαλλική επανάσταση. Τόσο μίσος για τον Δασκαλογιάννη και τους Σφακιανούς; Τόσο πολύ τους φόβισε η επανάσταση του; Ή η σπορά που έριξε φοβήθηκαν μην ριζώσει;».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικόλαο Καλογερή, τον δήμαρχο Σφακίων, Ιωάννη Ζερβό, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, από την υφυπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Σέβη Βολουδάκη, τους βουλευτές Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη, εκ μέρους του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη, στέφανο κατέθεσε η Φανή Μπουμπόναρη, οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ και πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Χανίων Στέλιος Σελληνιωτάκης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γεώργιος Κλάδος, εκπρόσωποι δήμων της Κρήτης, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων του νησιού, ο πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Ανώπολης Εμμανουήλ Κοπασάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Νομού Χανίων Ευτύχιος Κοπασάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αραδαινιωτών «ο Φάραγγας» Ελευθέριος Κουκουβιτάκης. Στέφανα κατέθεσαν επίσης, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ανώπολης καθώς επίσης εκπρόσωποι των οικογενειών, Βολουδάκη, Βουρβαχάκη, Πρωτόπαπα, Ορφανουδάκη.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη, ο δήμαρχος Σφακίων απένειμε στον Θεοχάρη Αθητάκη τιμητική πλακέτα για τη μαραθώνια διαδρομή μνήμης και τιμής στον ήρωα Δασκαλογιάννη, που πραγματοποίησε με ξεχωριστό τρόπο τιμώντας παράλληλα την επέτειο της μάχης στην Κράπη το 1770 ενάντια στους Τούρκους εισβολείς. Ο Σφακιανός Θεοχάρης Αθητάκης ξεκίνησε από τη γενέτειρα του, την Ανώπολη Σφακίων και διανύοντας με τα πόδια απόσταση 153 χιλιομέτρων κατέληξε στο άγαλμα του Δασκαλογιάννη, στην πλατεία Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου.
Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης. Παρουσία των φιλοξενουμένων αποδόθηκε ριζίτικο τραγούδι από τον Εμμανουήλ Παπασηφάκη, ενώ πεντοζάλι χόρεψαν τα μέλη του Παραδοσιακού Συλλόγου Ν. Χανίων «Τα Σφακιά». Ο δήμαρχος Σφακίων Ιωάννης Ζερβός και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής παρέθεσαν στους παρευρισκόμενους παραδοσιακό κέρασμα για τη σημερινή επέτειο.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά
- Σταυρούλα Λεβεντάκη: "Μίλησε" με το αίμα της και έδειξε τον δολοφόνο της
- Ηράκλειο: Από το σκάφος αναψυχής στο νοσοκομείο Αμερικανός τουρίστας
- Καιρός: Μελτέμια και 30αρια την Δευτέρα (22/06) στην Κρήτη







