Σε ποια περιοχή της Κρήτης ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου
Καταγράφηκε το Σάββατο η 8η υψηλότερη θερμοκρασία σε πανελλαδικό επίπεδο - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη την Κυριακή - Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
Τους 35,6 βαθμούς Κελσίου έφτασε ο υδράργυρος το Σάββατο στην περιοχή της Γόρτυνας, όπου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία σε επίπεδο Κρήτης, και η 8η υψηλότερη σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το μεσημέρι του Σαββάτου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 36 βαθμούς σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Η μέγιστη τιμή της καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό του Αγγελόκαστρου Αιτωλοακαρνανίας με 36.4°C και ακολουθούν οι σταθμοί Κομπότι Άρτας, Φοίνικας ΑΠΘ και Σίνδος με 36.1 °C.
Τις επόμενες ώρες και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η μέγιστη θερμοκρασία στην Κρήτη θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν θα ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιών.
Όπως έχει ήδη γράψει το Cretalive, η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026 η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).
Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις ανωτέρω περιοχές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, ενεργοποιώντας και αναπτύσσοντας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εν όψει του επαπειλούμενου κινδύνου.
Έκκληση για προσοχή
Η Πολιτική Προστασία, εξάλλου, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των καθαρών οικοπέδων στην αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το Σάββατο ανέδειξε εκ νέου τη σημασία της πρόληψης.
Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν αυξημένη προσοχή αύριο, καθώς προβλέπεται κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 σε αρκετές περιοχές της χώρας.
«Οι σημερινές πυρκαγιές απέδειξαν για ακόμη μία φορά ότι όταν η φωτιά εκδηλώνεται κοντά σε οικισμούς, η ύπαρξη καθαρών οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της και τη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών για τους κατοίκους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ένα καθαρό οικόπεδο μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς από ιδιοκτησία σε ιδιοκτησία και να δώσει πολύτιμο χρόνο στις δυνάμεις πυρόσβεσης».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
- Σκυλάκι έφαγε λαγοκέφαλο σε παραλία - Κατέληξε μέσα σε μισή ώρα
- Γρεβενά: Σύλληψη 88χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια εργασιών με τροχό
- Αίθριος ο καιρός την Κυριακή στην Κρήτη




