Μαφία Χανίων: «Να τρως όλο σου το φαΐ, γιατί θα φας πολύ ξύλο» - Διάλογοι που «καίνε» αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.
Αύριο Δευτέρα απολογούνται ιατροδικαστής και καθηγητής τοξικολογίας
Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις από τη συνεχιζόμενη έρευνα των διωκτικών αρχών στην πολύκροτη υπόθεση της λεγόμενης «μαφίας των Χανίων», μετά και τη σύλληψη ιατροδικαστή και τοξικολόγου, που απολογούνται αύριο Δευτέρα.
Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία εμφανίζεται να συνομιλεί με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας ακόμη και εκφράσεις όπως «να είσαι καλό παιδί, γιατί θα φας πολύ ξύλο».
Όπως έγραψε το Cretalive, τρεις είναι οι αστυνομικοί που - όπως ανακοίνωσε ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Κ. Νικολάου- που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα και για τον ρόλο των οποίων είχε γίνει αναφορά από την πρώτη στιγμή που αυτό αποκαλύφθηκε, πριν από περίπου 10 μήνες. Εκτός από τον εν ενεργεία αξιωματικό, είναι ακόμα ένας αστυνομικός που υπηρετούσε σε νευραλγική υπηρεσία και μία πρώην αστυνομικός, η οποία έχει παραιτηθεί από το Σώμα.
Όπως γράψαμε, η υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που είχαν εμφανιστεί ποτέ στην Κρήτη.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονταν δεκάδες άτομα, με βασικούς πυρήνες δύο αδέλφια επιχειρηματίες, ενώ οι κατηγορίες αφορούσαν διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, εκβιάσεις, ξυλοδαρμούς, παράνομες αγοραπωλησίες γης και ένα εκτεταμένο δίκτυο προστασίας.
Οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι το κύκλωμα φέρεται να είχε αποκτήσει διασυνδέσεις πολύ πέρα από τον χώρο της παρανομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Σάββατο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά, ερευνώνται αστυνομικοί, δημόσιοι λειτουργοί, αλλά και άλλα πρόσωπα που εξετάζεται αν παρείχαν πληροφορίες, διευκολύνσεις ή ακόμη και κάλυψη στα μέλη της οργάνωσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη νέα δικογραφία. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αποτυπώνουν έναν τρόπο λειτουργίας, όπου απειλές, εκφοβισμοί και «διευθετήσεις» διαφορών αποτελούσαν καθημερινή πρακτική.
«Βασίζομαι πάνω σου»
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί μία από τις συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και φέρεται να αποτυπώνει τη στενή σχέση του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης με εν ενεργεία αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά.
Τον Ιούνιο του 2025, όταν ο κατηγορούμενος βρισκόταν ακόμη εκτός φυλακής, φέρεται να ζητά από τον αστυνομικό να κάνει «τα στραβά μάτια», προκειμένου οι «φουσκωτοί» του να ολοκληρώσουν τον εκβιασμό εργολάβου που είχε αναλάβει έργο κατασκευής αντλιοστασίου στην περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, απαιτούσε 20.000 ευρώ προκειμένου να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση εργατών και συνεργείων στο εργοτάξιο. Το περιεχόμενο της συνομιλίας, καθώς, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, αποτυπώνει σχέση εμπιστοσύνης. Χαρακτηριστική είναι η φράση με την οποία ολοκληρώνεται η επικοινωνία: «Βασίζομαι πάνω σου».
«Θα πάρω και τα δικά μου τα παιδιά, τους φουσκωτούς μου και θα πάω προς τα εκεί»
Αστυνομικός αξιωματικός διοικητής υπηρεσίας: Έλα ρε
ΑΜ: Έχω βρει τον μπελά μου
Αστυνομικός: Τι έπαθες
ΑΜ: Ίντα να πάθω με αυτόν τον καραγκιόζη. Αύριο θα σε πάρει και επειδή αύριο θα έρθουν κάποιοι εκεί θα πάρω και τα δικά μου τα παιδιά, τους φουσκωτούς μου και θα πάω προς τα εκεί.
Αστυνομικός: Χμ
ΑΜ: Κοίταξε οι δικοί σου να είναι ήρεμα, να κάνουμε εκεί μία αυτή λίγο λίγο, έτσι να, πως, μπορώ να το αποσύρω λίγο λίγο να μην γίνει κανένας σαματάς
Αστυνομικός: Ναι έτσι μου έχει πει κι εμένα αύριο τελειώνει
ΑΜ: Ναι μου είπε δηλαδή
Αστυνομικός: Αύριο ρίχνει τα μπετά και μετά θα πάει να βάλει τα μηχανήματα και τέλος
ΑΜ: Οπότε αύριο που θα πάω θα είμαι εγώ εκεί ρίξε σύρμα στους δικούς σου να μην έρθει κανείς και μου κάνει καμιά μαγκιά, κατάλαβες;
Αστυνομικός: Βασίζομαι πάνω σου
«Να τρως το φαΐ σου γιατί θα φας ξύλο»
Στη δεύτερη συνομιλία, ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης και ο Αστυνομικός αξιωματικός διοικητής υπηρεσίας Χανίων αναφέρονται στον Δήμαρχο Χανίων, για τον οποίο ο πρώτος δεν πραγματοποίησε επίθεση καθώς, όπως λέει, τον «έσωσε» η συγγενική σχέση με επιχειρηματία φίλο του.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία είναι ξεκάθαρη η αίσθηση που έχει ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης ότι η περιοχή του ανήκει, με τον αστυνομικό να αποκαλύπτει πως συνομίλησε με τον δήμαρχο και του είπε ότι «θα φάει ξύλο».
«Με πήρε 30 τηλέφωνα ο δήμαρχος»
ΑΜ: Έλα φίλε
Αστυνομικός: Τι κάνεις;
ΑΜ: Τι να κάνω, τσι γ@@ησα χθες όλους, συγγνώμη κιόλας έτσι όπως κράζουμε αλλά με πήρε 30 τηλέφωνα ο δήμαρχος χεσμένος, του λέω μη διανοηθείς ούτε την αστυνομία του λέω να πάρεις τηλέφωνο
Αστυνομικός: Ναι εντάξει δεν έρχεται
ΑΜ: Ούτε την αστυνομία του λέω μη διανοηθείς να πάρεις τηλέφωνο θα είμαι εγώ εκεί. Του λέω μη διανοηθείς για μερικές μέρες δεν θα στείλεις άνθρωπο στη δουλειά
Αστυνομικός: Ναι με πήρε τηλέφωνο και μου είπε για μερικές μέρες δεν κάνουν τίποτα
ΑΜ: Α σε πήρε
Αστυνομικός: Ναι με πήρε το βράδυ
ΑΜ: Ναι αφού το γ@@ησω εγώ, το γ@@ησα, και πήγαν σήμερα το πρωί οι εργολάβοι και πήραν τα λάστιχα. Άκου τώρα ρε συ. Ρε φίλε τώρα εντάξει, δηλαδή από μόνος σου θα έπρεπε να πας να τον συλλάβεις εσύ τον δήμαρχο όχι εγώ.
Αστυνομικός: Ξέρεις τι του είπα; Του λέω να είσαι καλό παιδί να τρως όλο σου το φαι γιατί θα φας πολύ ξύλο
ΑΜ: Του το πες;
Αστυνομικός: Ναι
Η υπόθεση έχει ήδη πάρει νέες διαστάσεις μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ιατροδικαστή και τοξικολόγου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εξέδιδαν ή επιχειρούσαν να εκδώσουν αλλοιωμένες ή επιστημονικά ατεκμηρίωτες γνωματεύσεις, με σκοπό να ευνοηθούν πρόσωπα που σχετίζονταν με το κύκλωμα. Οι Αρχές επανεξετάζουν πλέον εκατοντάδες παλαιότερες υποθέσεις, ενώ δεν αποκλείονται νέες διώξεις, καθώς η ογκώδης δικογραφία συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία.
Με πληροφορίες από protothema.gr
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά
- Ηράκλειο: Δέντρο έπεσε στο οδόστρωμα έξω από την Πυργού - Προσοχή στους οδηγούς
- Μεταναστευτικό - Πλεύρης: Στην τελική ευθεία η λειτουργία της δομής στις πρώην αποθήκες Σκουλούδη
- Χανιά: Εκτροπή οχήματος στις Βρύσες – Επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων




