Λογοτεχνικό Διήμερο στη Σητεία - Δύο ημέρες αφιερωμένες στη γραφή, τη μνήμη και τη δημιουργία
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς στο Λογοτεχνικό Διήμερο που θα πραγματοποιηθεί στη Σητεία, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας.
Πρόκειται για μια σημαντική πολιτιστική και εκπαιδευτική συνάντηση, που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης δέκα χρόνων δημιουργικής παρουσίας τους, με τη στήριξη του Συλλόγου μας και υπό την αιγίδα του Δήμου Σητείας και της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Το διήμερο αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία συνάντησης της λογοτεχνίας με την εκπαίδευση, την τέχνη, την ιστορία και τη σύγχρονη ανθρώπινη εμπειρία. Συγγραφείς, εκπαιδευτικοί, άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης συναντούν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, δημιουργώντας έναν χώρο διαλόγου, έκφρασης και δημιουργίας.
Για εμάς, τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, η σχέση του παιδιού με το βιβλίο, τη λογοτεχνία, την αφήγηση και τη δημιουργική έκφραση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το βιβλίο μπορεί να γίνει αφορμή για να καλλιεργηθεί η φαντασία, η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η έκφραση συναισθημάτων και η επικοινωνία.
Γι’ αυτό και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Σητείας στις δράσεις του διημέρου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
10.30–13.30 | «Όσα ζητούν να ειπωθούν»
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας
Βίωμα, μνήμη και δημιουργική γραφή. Η προσωπική εμπειρία ως αφετηρία δημιουργικής έκφρασης και μετασχηματισμού.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται κράτηση θέσης.
Δηλώσεις συμμετοχής: ekd.radamanthys@gmail.com
6983 091 058
18.30 | «Όταν η απώλεια γίνεται λόγος»
Πένθος, μνήμη και δημιουργικός μετασχηματισμός.
Συνομιλούν η ψυχίατρος Φωτεινή Δήμου και οι συγγραφείς Κατερίνα Σταματελάτου και Άννα Τακάκη.
Συντονίζει η Μαρία Κατσικανδαράκη, νηπιαγωγός.
20.00 «Λέξεις στο φως»
Μουσικοποιητική συνάντηση
Μια συνάντηση ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής με αφορμή τα βιβλία «Ο φάρος είναι φίλος μου» και «Εξομολόγηση».
Συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί – συγγραφείς Σπύρος Μπαλαμάτσης και Μαρία Φουρουντζόγλου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
«Από το παραμύθι στις περιπέτειες του σχολείου»
Διαδραστικές συναντήσεις για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς
Τον πρωινό κύκλο των δράσεων θα χαιρετίσει ο Αλέξανδρος Αλεξάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου.
10.30 | «Ο πρίγκιπας Γαλάτιος»
Με τη Μαρία Κατσικανδαράκη, νηπιαγωγό, με αφορμή το βιβλίο της «Ο πρίγκιπας Γαλάτιος».
11.30 | «Οι 12 άθλοι ενός μαθητή»
Με τη Δήμητρα Μαραγκουδάκη, εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, με αφορμή το βιβλίο της «Οι 12 άθλοι ενός μαθητή».
18.00 | «Από το βίωμα στη γραφή»
Μνήμη, εμπειρία και μεταμόρφωση της ζωής σε λογοτεχνία και ποίηση.
Συνομιλούν οι Γιάννης Γαβράς, Μιχάλης Γιαννακάκης, Κατερίνα Σταματελάτου και Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης.
Συντονίζει ο Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας – συγγραφέας.
19.30 | «Νίκος Καζαντζάκης: κοιτάζοντας την Άβυσσο»
Η σκέψη του, η λογοτεχνία και οι σύγχρονες αναγνώσεις του.
Μια συζήτηση για το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και για τους τρόπους με τους οποίους το έργο του εξακολουθεί να συνομιλεί με το παρόν.
Συνομιλούν οι Γιώργος Αγγελάκης, Μιχάλης Γιαννακάκης, Χαράλαμπος Μαγουλάς και Χρήστος Τσαντής.
Συντονίζει ο Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Ραδάμανθυς».
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, στον χώρο του Πολύκεντρου Σητείας, θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου των Εκδόσεων Ραδάμανθυς από το βιβλιοπωλείο «Αερόστατο».
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου είναι ελεύθερη.
Η συμμετοχή στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Αυτογνωσίας είναι δωρεάν, με απαραίτητη την κράτηση θέσης.
ekd.radamanthys@gmail.com 6983 091 058
Για όλες τις υπόλοιπες δράσεις δεν απαιτείται προκράτηση.
- Προβολές ταινιών στο Κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο
- Άγιος Νικόλαος: Στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ η θεατρική παρασταση "ΔΕΚΑΟΧΤΩ ΕΝΑΤΟΥ"
- Δωρεάν δράσεις για σχολεία στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων




