Τράπεζα Χανίων: Τι αλλάζει με την πανελλαδική επέκταση - Οι απαντήσεις για τον τοπικό χαρακτήρα και την ΕΤΑΝΑΠ
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, μιλά στο Cretalive για την πανελλαδική επέκταση, τις «κόκκινες γραμμές» για μετόχους και εργαζομένους και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ αποκαλύπτει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ΕΤΑΝΑΠ
Μια νέα εποχή ανοίγει για την Τράπεζα Χανίων μετά την απόκτηση πανελλαδικής άδειας και ενόψει της μετατροπής της σε Α.Ε.
Η προοπτική επέκτασης σε ολόκληρη την Ελλάδα φέρνει σημαντικές αλλαγές, μαζί όμως και με ανησυχίες για το μέλλον του τοπικού και κοινωνικού χαρακτήρα μιας τράπεζας που έχει συνδέσει την πορεία της με τα Χανιά και την Κρήτη.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, αναγνωρίζει ότι «κάποια πράγματα θα αλλάξουν», επιμένει όμως ότι στις διαπραγματεύσεις με τους μελλοντικούς επενδυτές υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές: η προστασία των θέσεων εργασίας, το συμφέρον των 29.000 μετόχων και η προσπάθεια διατήρησης του κοινωνικού και τοπικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, ανοίγει τα χαρτιά του για την ΕΤΑΝΑΠ, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την πώληση της συμμετοχής της τράπεζας, και διαβεβαιώνει ότι η εταιρεία θα παραμείνει στα Χανιά.
«Η Τράπεζα Χανίων θα μείνει στα Χανιά, η έδρα της θα είναι στα Χανιά και θα βάλουμε τις κόκκινες γραμμές για να προασπίσουμε το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και του τόπου μας».
«Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον χαρακτήρα της κοινωνικής οικονομίας»
Να ξεκινήσουμε από την επόμενη μέρα της Τράπεζας Χανίων. Η πανελλαδική άδεια ανοίγει, ουσιαστικά, ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα. Αυτή η εξέλιξη, στην πράξη, τι σημαίνει για την Κρήτη, για τις επιχειρήσεις που είναι στο νησί; Γιατί ξέρουμε ότι πολλοί εκφράζουν κάποιους φόβους ότι μπορεί να απομακρυνθεί από τον τοπικό της χαρακτήρα.
«Είναι αλήθεια ότι, όταν μια τράπεζα μεγαλώνει και γίνεται Α.Ε. -γιατί πήραμε την πανελλαδική άδεια γι’ αυτόν τον λόγο, για να επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα- ο συνεταιριστικός χαρακτήρας, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να διατηρηθεί απόλυτα.
Είμαστε, πράγματι, σε μια μεταβατική περίοδο. Πήραμε την πανελλαδική άδεια και είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή του νομικού προσώπου, να γίνουμε, δηλαδή, Α.Ε. Εμείς θα προσπαθήσουμε σίγουρα να κρατήσουμε τον χαρακτήρα της κοινωνικής οικονομίας στην τράπεζα. Δεν εξαρτάται, όμως, αποκλειστικά από εμάς. Εξαρτάται και από τους συνεργάτες, γιατί έτσι θέλω να βλέπω τους μελλοντικούς επενδυτές στην τράπεζα.
Για να επεκταθεί η τράπεζα σε παραγωγικό επίπεδο, για να κάνει την πιστωτική και γεωγραφική επέκταση, θα χρειαστεί και κεφάλαια. Και, όπως καταλαβαίνετε, αυτός που βάζει κεφάλαια έχει και λόγο.
Έχουμε, βέβαια, τη νοοτροπία της κοινωνικής οικονομίας, μιας συνεταιριστικής τράπεζας. Έτσι την είχαμε χτίσει και ιδιαίτερα η Τράπεζα Χανίων, που στα δύσκολα στάθηκε στον κόσμο εδώ πέρα, σε όλα τα κοινωνικά θέματα. Θα προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε και θα είναι ένα μέλημά μας. Αν θέλετε, ακόμα και στη διαπραγμάτευση βάζουμε το θέμα αυτό».
Οι «κόκκινες γραμμές» για εργαζόμενους και 29.000 μετόχους
Υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές που τίθενται από την πλευρά σας στους επενδυτές;
«Κοιτάξτε, σίγουρα, λόγω της ευαισθησίας που έχουμε, ένα κριτήριο είναι καταρχήν να παραμείνει, όσο είναι δυνατόν, ο κοινωνικός χαρακτήρας της τράπεζας. Βεβαίως, θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές και οι πιο σοβαρές είναι, πρώτον, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων μας και, δεύτερον, να μη ζημιωθούν από την αλλαγή αυτή οι μέτοχοί μας, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εκείνο που για εμάς είναι κόκκινη γραμμή είναι όχι απλώς να μη ζημιωθούν, αλλά να ωφεληθούν οι μέτοχοι, που είναι 29.000 σήμερα».
Οπότε, σε όσους τοποθετούνται με επιφύλαξη απέναντι στις αλλαγές που έρχονται, τι απαντάτε; Είστε καθησυχαστικός απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες που εκφράζονται;
«Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι θα υπάρχουν κάποιοι που έχουν συνηθίσει μια τράπεζα τοπική. Κάποια πράγματα θα αλλάξουν. Όμως, εγώ θέλω να πω ότι αυτό θα είναι προς όφελος όλων των μετόχων και όλων των συνεργαζόμενων πελατών μας, γιατί η τράπεζα, όταν θα μεγαλώσει, θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να τους βοηθήσει. Όχι μόνο να τους βοηθήσει επιχειρηματικά, αλλά θα είναι και σε μια καλύτερη θέση οι μέτοχοί μας, που έχουν εμπιστευτεί τόσα χρόνια τα λεφτά τους εδώ. Η τράπεζα θα ανοίξει έναν δρόμο για την ανάπτυξή της σε όλη την Ελλάδα και αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων. Οπότε, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις. Από την ανάπτυξη ωφελούνται όλοι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τους καθησυχάσουμε ότι θα είναι προς το συμφέρον τους και δεν θα πρέπει να έχουν αντιρρήσεις, κατά τη γνώμη μου».
Η Κρήτη μετά την κρίση και οι κλάδοι της επόμενης δεκαετίας
Έχετε μιλήσει και εσείς για την Κρήτη, για την οικονομία του νησιού που έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Σήμερα σε τι σημείο βρισκόμαστε; Πηγαίνουμε μπροστά ή υπάρχουν και κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε;
«Η Ελλάδα, γενικά, έχει βρεθεί σε μια δύσκολη θέση τη δεκαετία, ουσιαστικά, του ’10 με ’20. Μην γελιόμαστε, ήταν μια πτώχευση της χώρας, οπότε τα απόνερα αυτής της πτώχευσης τα πληρώνουμε και σήμερα και θα τα πληρώνουμε ακόμα για αρκετές γενιές. Όμως, υπάρχει η αισιοδοξία ότι είμαστε στην Κρήτη και η κρητική οικονομία διαφέρει από τις άλλες περιοχές.
Είμαι αισιόδοξος ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ καλύτερα και η ανάπτυξη της χώρας μας και ιδιαίτερα της Κρήτης μας θα είναι ακόμα καλύτερη και θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Βεβαίως, χρειάζεται και μια άλλη προοπτική για την οικονομία της Κρήτης, αλλά πολλές φορές οι πολιτικές που αποφασίζονται από τις κυβερνήσεις δεν είναι αυτό που θέλει ο κρητικός λαός και η περιφέρειά μας».
Ποιοι κλάδοι θεωρείτε ότι είναι αυτοί που θα επηρεάσουν την οικονομία στην Κρήτη για τα επόμενα δέκα χρόνια;
«Κοιτάξτε, εμείς ζούμε στο ωραιότερο μέρος του κόσμου, κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Κρήτη είναι ένας τόπος προορισμού και για μόνιμη εγκατάσταση, αλλά ουσιαστικά και για ξένους επισκέπτες, στον τουρισμό. Οπότε, αυτό το έχει δει και ο κρητικός λαός και έχει προσαρμόσει την πολιτική του, ακόμα και το μέλλον του, περισσότερο στον τουρισμό. Βεβαίως, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να δώσουμε βάρος και στον πρωτογενή τομέα, γιατί η Κρήτη έχει πράγματα που μπορεί να προσφέρει και ο τομέας αυτός έχει παραμεληθεί.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι δύο κομμάτια στην Κρήτη, όσον αφορά την οικονομία, θα πρέπει να δούμε: τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και τον δευτερογενή τομέα, βεβαίως, για να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου μας, της περιοχής μας, αλλά και προς όφελος των επιχειρηματιών».
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Οι τράπεζες οφείλουν να αγκαλιάσουν τις τοπικές κοινωνίες»
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κρητικής οικονομίας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση;
«Είναι αλήθεια ότι το τραπεζικό σύστημα είχε ταλαιπωρηθεί την περίοδο της κρίσης. Βεβαίως, με παρεμβάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων σώθηκε το τραπεζικό σύστημα, πληρώνοντας βέβαια πολύ ακριβά αυτή τη σωτηρία. Μέσω του ΤΧΣ καλύφθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες, γιατί θα έκλειναν όλες οι τράπεζες. Ευτυχώς, όμως, θεωρώ ότι σωστά πάρθηκε η απόφαση να σωθούν, αλλά βεβαίως έχουν και υποχρεώσεις τώρα οι τράπεζες.
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο τραπεζικό σύστημα. Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που έχει πολύ λίγες τράπεζες. Και βεβαίως, ακόμα, όπως είπα, τα απόνερα της κρίσης τα πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι πράγματι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η Κρήτη είχε δύο συνεταιριστικές τράπεζες. Βοήθησαν σημαντικά και οι δύο την περίοδο της κρίσης. Ήταν ανοιχτές οι τράπεζες, ενώ οι άλλες, οι συστημικές, τότε είχαν κλείσει τις πόρτες. Εμείς τότε βοηθήσαμε πραγματικά, γιατί είχαμε και ρευστότητα, βοηθήσαμε την τοπική οικονομία.
Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αγκαλιάσει τις τοπικές κοινωνίες, την επιχειρηματικότητα σε όλες τις φάσεις και να φτιάξει προϊόντα τέτοια που να βοηθήσουν στα προβλήματα του κόσμου. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοικία και όχι μόνο, και βεβαίως ο πρωτογενής τομέας, που δεν έχει βοηθηθεί όσο έπρεπε».
«Θα έχουμε ανθρώπους μέσα στην τράπεζα και όχι μόνο κομπιούτερ»
Με τον νέο ρόλο της Τράπεζας, σχεδιάζετε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ή προϊόντα για τις επιχειρήσεις της Κρήτης;
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός. Ακόμα, όμως, δεν μπορώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι, γιατί θα εξαρτηθεί και από το επιχειρηματικό πλάνο που κάνουμε για όλη την Ελλάδα.
Σίγουρα θα κοιτάξουμε περισσότερο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Και αυτή θα είναι μια επιδίωξη, όπως είπα και προηγουμένως, γιατί μέσα στις κόκκινες γραμμές είναι να κρατήσουμε τον κοινωνικό και τοπικό χαρακτήρα, όσο είναι δυνατόν.
Οπότε, οι πιο ωφελημένοι από μια μεγάλη τράπεζα θα είναι οι Κρητικοί και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όχι, βέβαια, πως δεν θα δούμε και μεγάλα project στον τουρισμό. Και αυτό θα μας απασχολήσει, φαντάζομαι, ιδιαίτερα, γιατί το 70% της οικονομίας της Κρήτης θα προσανατολιστεί στον τουρισμό.
Όμως, θα είναι κρίμα να μη δώσουμε μεγάλο βάρος στον πρωτογενή τομέα, γιατί έχουμε προϊόντα ξεχωριστά, όπως είναι το λάδι, όπως είναι το κρασί, όπως είναι τα οπωροκηπευτικά, αλλά και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο εμπόριο, ώστε να βοηθήσουν αυτές παράλληλα και τον τουρισμό. Γιατί οι καταναλωτές θα είναι οι επισκέπτες μας. Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι το μέλημά μας από εδώ και πέρα.
Βεβαίως, θα φτιάξουμε προϊόντα τέτοια που θα ανακουφίσουν τον κόσμο. Θα είναι εύκολα προσβάσιμη η τράπεζα σε όλους τους επιχειρηματίες.
«Θα επιδιώξουμε οι τράπεζες να έχουν ανθρώπους μέσα και όχι μόνο κομπιούτερ. Θέλουμε τον άνθρωπο δίπλα μας»
Εκείνο που δεν είπα προηγουμένως στις κόκκινες γραμμές είναι ότι, για αρκετό καιρό, θα επιδιώξουμε οι τράπεζες να έχουν ανθρώπους μέσα και όχι μόνο κομπιούτερ. Θέλουμε, δηλαδή, τον άνθρωπο δίπλα μας, γιατί ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί ο ηλικιωμένος να πηγαίνει στο ATM, να κάνει συναλλαγές, να φέρνει λεφτά, να παίρνει λεφτά ή να κάνει αίτηση δανείου.
Εμείς, σαν τράπεζα, θα διαφοροποιηθούμε από τις άλλες τράπεζες. Οι πόρτες μας θα είναι ανοιχτές και το ανθρώπινο δυναμικό μας θα εκπαιδευτεί για να συνεχίσει όπως ήταν μέχρι σήμερα».
ΕΤΑΝΑΠ: Σε διαπραγματεύσεις για την πώληση – «Δεν θέλουμε να ξεπουλήσουμε»
Στο παρελθόν έχετε δηλώσει ότι η παρέμβαση της Τράπεζας Χανίων ήταν καθοριστική ώστε η ΕΤΑΝΑΠ να παραμείνει στα Χανιά. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η αποεπένδυση; Τι θα πρέπει να περιμένει η τοπική κοινωνία;
«Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω και για την ΕΤΑΝΑΠ, αλλά γενικότερα και για τον όμιλο της τράπεζας. Η τράπεζα δεν είναι ένα απλό πιστωτικό ίδρυμα. Είναι ένας πολύ μεγάλος όμιλος σήμερα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα της Κρήτης.
Η ΕΤΑΝΑΠ είναι μια δική μας συμμετοχή σε μια τοπική εταιρεία, την οποία είχε δημιουργήσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου. Είναι μια ιστορική επιχείρηση, όπως είναι και άλλες ιστορικές επιχειρήσεις, και θα σας αναφέρω και γι’ αυτές.
Εμείς έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές και επενδύσεις στον τόπο. Εκτός από την ΕΤΑΝΑΠ, είναι η ΑΒΕΑ, είναι η ΒΙΟΧΥΜ. Η ΑΒΕΑ είναι η ιστορικότερη επιχείρηση της Ευρώπης εν λειτουργία. Είχαμε πάρει, μάλιστα, ένα βραβείο στο Λονδίνο πριν από έξι χρόνια.
Έχουμε, λοιπόν, εκτός από την ΑΒΕΑ, τη ΒΙΟΧΥΜ, μια εταιρεία που έγινε μετά τον πόλεμο και ασχολείτο με τους χυμούς. Η ΑΒΕΑ είναι το μεγαλύτερο πυρηνελαιουργείο της Κρήτης και ουσιαστικά μονοπώλιο στη Δυτική Κρήτη. Επεξεργαζόμαστε από 100 μέχρι 150 χιλιάδες τόνους πυρήνα τον χρόνο. Ασχολείται και με τη σαπωνοποιία.
Έχουμε κάνει ένα καινούριο εργοστάσιο ζύμης, κρητικής διατροφής και προϊόντων, το οποίο είναι μάλιστα 100% της τράπεζας. Έχουμε τα Κρητικά Ακίνητα, όπου έχουμε χιλιάδες στρέμματα στην Κρήτη. Έχουμε κάνει μια εταιρεία ΑΕΕΑΠ, που είναι η μοναδική στην Κρήτη λόγω φορολογικού καθεστώτος, και υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο να έρθουν, να μπουν κάτω από την ομπρέλα της ΑΕΕΑΠ. Μικρή είναι, περίπου 40 εκατομμυρίων, αλλά υποχρεούμαστε να τη βάλουμε στο χρηματιστήριο και αυτό θα γίνει.
Ασχολούμαστε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο, ουσιαστικά με εταιρείες με φωτοβολταϊκά, και πουλάμε ρεύμα στη ΔΕΗ. Έχουμε κάποιες συμμετοχές, γιατί είχαμε κάνει μια μεγάλη επένδυση στην Κύπρο, μια αφαλάτωση. Έχουμε μετοχές από αυτή την εταιρεία. Έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο και το έχουμε ολοκληρώσει. Είναι 100% τελειωμένο.
Έχουμε ένα επιχειρηματικό πάρκο, έναν υποδοχέα ο οποίος θα λύσει τα προβλήματα της Κρήτης και όχι μόνο. Θα έρθουν πάνω από 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες από όλη την Κρήτη, φαντάζομαι, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και όχι μόνο από την Κρήτη. Μιλάμε για 545 στρέμματα, φανταστείτε, με οδοποιία πάνω από 12,5 χιλιόμετρα, με βιολογικούς καθαρισμούς, με υψηλή τεχνολογία, με κτηριακές εγκαταστάσεις. Και ακόμα δεν το ξέρουν ούτε οι Χανιώτες, γιατί εμείς δεν μιλάμε.
Είμαστε, θέλω να πω, ένας όμιλος. Όλα αυτά. Πράγματι, η Τράπεζα της Ελλάδας λέει: “Ασχοληθείτε με την τράπεζα, αφού θέλετε να πάτε σε όλη την Ελλάδα”. Όμως, αυτά είναι asset πολύ δυνατά για την τράπεζα. Και πιστέψτε με ότι και αυτά είναι μέσα στις διαπραγματεύσεις με τους εν δυνάμει επενδυτές.
Γιατί εμείς επιθυμούμε η ιστορία του τόπου να μείνει εδώ, από τη μια μεριά. Από την άλλη, δεν θέλουμε να ξεπουλήσουμε. Δεν πουλάς μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους από τη μια μέρα στην άλλη. Όποιος ενδιαφερόμενος θέλει να κάνει μια αγορά, έρχεται, ψάχνει την εταιρεία που θέλει και θα την πληρώσει στην τιμή της.
Με την ΕΤΑΝΑΠ τώρα, επειδή με ρωτήσατε. Έχουμε μια συμμετοχή περίπου 28%-28,5%.
«Η ΕΤΑΝΑΠ δεν πρόκειται να φύγει από τα Χανιά»
Μας έδωσαν μια προσφορά κάποια στιγμή, πριν από δύο χρόνια, σε μια τιμή. Αποφασίσαμε να δούμε ποια είναι η εύλογη αξία. Βάλαμε μια αναγνωρισμένη εταιρεία, έκανε μια αξιολόγηση και μας είπε ότι αξίζει περίπου 70% πάνω από την τιμή που μας προσέφεραν και έτσι δεν έγινε αποδεκτή.
Σήμερα, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις τιμές αυτές που σας αναφέρω, 70% πάνω, που σημαίνει ότι για την τράπεζα η αγορά είναι πάνω από 13 εκατομμύρια. Είμαστε σήμερα σε διαπραγματεύσεις και θεωρώ ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση αυτή».
Καταλαβαίνετε πως και εδώ υπάρχουν ανησυχίες: αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μήπως αποδυναμωθεί η εταιρεία και η τοπική οικονομία;
«Όχι, αντίθετα. Όποιος και αν την πάρει, οι πηγές της εταιρείας αυτής είναι στα Χανιά και είναι πηγές. Δεν είναι γεωτρήσεις σε έναν υδροφόρο ορίζοντα οπουδήποτε. Είναι στα Λευκά Όρη και είναι πηγές που είναι κατοχυρωμένες σε εμάς. Μάλιστα, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα όλες. Από τις πέντε, οι 2,5.
Αντιλαμβάνεστε ότι και οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητο να εργάζονται και όχι μόνο αυτό, θα πολλαπλασιαστούν. Όπως είχαμε και εμείς σχέδιο για να μεγαλώσουμε και να πολλαπλασιάσουμε.
Έχουμε κάνει κινήσεις αυτή την περίοδο. Αγοράσαμε ένα ακίνητο στην Αθήνα για να αποθηκεύουμε, να δουλεύουμε όλο τον χειμώνα και να αποθηκεύουμε νερά για τα νησιά και για το εξωτερικό. Ένα πολύ μεγάλο ακίνητο στη Μάντρα Αττικής. Έχουμε εκσυγχρονίσει το εργοστάσιο και έχουμε βάλει μπροστά και άλλον εκσυγχρονισμό, με άλλα προϊόντα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εταιρεία δεν θα φύγει ποτέ από τα Χανιά. Θα είναι στα Χανιά και οι εργαζόμενοι θα έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και καλύτερο περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες.
Οπότε, δεν θέλω να ανησυχεί κανένας. Εκείνο που θέλω είναι να είναι ευχαριστημένοι ακόμα και οι μέτοχοι. Όσοι θέλουν να πουλήσουν, έχουμε εξασφαλίσει ότι στις τιμές που θα πουλήσει η τράπεζα τις μετοχές της, στις ίδιες τιμές θα πουλήσουν, αν ενδιαφέρονται, και οι μικρομέτοχοι. Και αυτό το έχουμε εξασφαλίσει, όπως και την εργασία των εργαζομένων. Και δεν πρόκειται να φύγει από τα Χανιά. Θα μείνει εδώ. Τώρα, αν τυχόν είναι ντόπιοι ή ξένοι, δεν σας κρύβω ότι η τελευταία επιλογή και αυτοί με τους οποίους μιλάμε σήμερα είναι Κρητικοί».
«Η εταιρεία δεν θα φύγει ποτέ από τα Χανιά. Θα είναι στα Χανιά και οι εργαζόμενοι θα έχουν εξασφαλίσει όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και καλύτερο περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες».
Νομίζω μας δώσατε ειδήσεις. Δεν ξέρω αν είναι ευρέως γνωστά αυτά που μας λέτε.
«Δεν έχουμε κάνει ούτε δηλώσεις ούτε έχουμε πει ιδιαίτερα πράγματα. Θεωρώ ότι τα γεγονότα θα επαληθεύσουν τη σημερινή επικοινωνία μας».
Κρήτη, το «Ντουμπάι της Μεσογείου» και ο κίνδυνος του υπερτουρισμού
Έχετε χαρακτηρίσει την Κρήτη ως το «Ντουμπάι της Μεσογείου». Τι πρέπει να γίνει ώστε αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και να μη χαθεί η ταυτότητα του νησιού;
«Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι σε λίγο καιρό θα είναι το Ντουμπάι. Οι μελέτες λένε ότι σε επτά χρόνια θα έχουμε πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες, από 7 εκατομμύρια που έχουμε σήμερα. Αυτό σημαίνει πραγματικά μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να μείνουμε στον Βόρειο Οδικό Άξονα και στο αεροδρόμιο Καστελίου. Θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες, η Περιφέρεια, οι δήμαρχοι, αλλά και η κεντρική εξουσία να δουν την Κρήτη σαν μια πολύ αναπτυσσόμενη περιοχή και να γίνουν και έργα υποδομών.
Δηλαδή, να μη φτάσουμε στο σημείο του υπερτουρισμού, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον και στους ανθρώπους και θα απογοητευτούν και οι επιχειρηματίες.
Χρειάζεται, λοιπόν, από σήμερα να ξεκινήσουν οι υποδομές, και δημόσιες και ιδιωτικές. Δηλαδή, δεν μπορεί να έρχονται 20 εκατομμύρια ξένοι, εκτός από τους Έλληνες επισκέπτες, και να μην ενισχύσουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς, γιατί θα βρομίσουμε τη θάλασσά μας, που την πουλάμε τώρα και γι’ αυτό έρχονται. Θα πρέπει να γίνουν από τώρα τα έργα αυτά. Και βεβαίως, και στο ξενοδοχειακό κομμάτι θα πρέπει οι ιδιώτες επενδυτές να κάνουν ό,τι καλύτερο, γιατί θα έρθει πολύς κόσμος και θα πρέπει οι συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες.
Και δεν είναι, βέβαια, μόνο τα αποχετευτικά δίκτυα, ο βιολογικός. Είναι και η οδοποιία, οι συγκοινωνίες, είναι τα πάρκινγκ. Δεν έχουμε πάρκινγκ για τους ανθρώπους σήμερα. Φανταστείτε να έρθει τόσος κόσμος, που όλοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητο.
Θέλει, λοιπόν, από τώρα να προγραμματίσουν και να προβληματιστούν οι τοπικοί άρχοντες και όποιος έχει εξουσία, για να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Να μην έχουμε υπερτουρισμό. Εγώ είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι τα μηνύματα αυτά θα τα έχουν πάρει αυτοί που κυβερνούν και θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες και άμεσα θα τρέξουν να φτιάξουν αυτές τις υποδομές».
Η Τράπεζα Χανίων σε πέντε χρόνια
Αν συναντιόμασταν ξανά σε πέντε χρόνια, τι θα θέλατε να έχει αλλάξει τόσο για την Τράπεζα Χανίων όσο και για την οικονομία της Κρήτης;
«Η Τράπεζα Χανίων θα είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς την Κρήτη -και είναι απαίτηση- γιατί η Κρήτη είναι μια πολύ μεγάλη αγορά. Να βοηθήσουμε πραγματικά στην ανάπτυξη αυτή του νησιού, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο. Αλλά ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να κάνουμε προϊόντα τέτοια που να είναι ελκυστικά, για να κερδίσουμε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς.
Παράλληλα, η τράπεζα είναι αναγκασμένη να χτίσει ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, σταδιακά όμως, με προτεραιότητα την Κρήτη. Στην Κρήτη έχουμε ένα καλό δίκτυο, έχουμε 22 καταστήματα σήμερα. Είναι αρκετά για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Μόνο σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε παρουσία, όπως στην πόλη της Σητείας, όπου θα πρέπει να πάμε ξανά.
Ξέρετε, οι τράπεζες είναι οικονομικές μονάδες και πάντα κοιτάζουν και το συμφέρον τους. Δεν είναι μόνο ο κοινωνικός χαρακτήρας. Είναι και ότι είναι οικονομικές μονάδες και πρέπει να έχουν και αποτελέσματα. Θεωρώ ότι με το μέγεθος, με το μεγάλωμα και με την αξιοπιστία που θα αποκτήσει, που θα είναι πολύ μεγάλη, βλέπω μετά από πέντε χρόνια μια τράπεζα στην Ελλάδα που θα λέγεται Τράπεζα Χανίων και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας μας πλέον και όχι μόνο στον τόπο μας».
Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στον κόσμο που μας διαβάζει;
«Θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Τράπεζα Χανίων θα μείνει στα Χανιά, η έδρα της θα είναι στα Χανιά και θα βάλουμε τις κόκκινες γραμμές για να προασπίσουμε το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και του τόπου μας».
- Κρήτη: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εξοχικά από ΗΠΑ και Καναδά
- Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Γιατί δημιουργούνται προβλήματα στο “Νίκος Καζαντζάκης” - Τί απαντούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι
- Ηράκλειο: Νεκρός 79χρονος τουρίστας στην παραλία του Κομού




