ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: Κραυγή αγωνίας για τα νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου

Οι ελλείψεις και οι 2.400 ασθενείς σε αναμονή

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου εκφράζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την 3η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του, στις 7 Οκτωβρίου 2026.

Το ΤΕΕ κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση, εξαντλημένο προσωπικό και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποτυπώνουν τις δυσκολίες στη λειτουργία των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

«Κανείς δεν σκέφτεται το νοσοκομείο μέχρι τη στιγμή που το χρειάζεται. Τότε όμως είναι αργά για να ρωτήσουμε αν θα βρούμε γιατρό στα επείγοντα, κρεβάτι στην Παθολογική ή χειρουργείο πριν επιδεινωθεί η κατάστασή μας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Στα όρια το Νοσοκομείο Χανίων – 2.400 ασθενείς σε αναμονή για χειρουργείο

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το ΤΕΕ για το Νοσοκομείο Χανίων, επικαλούμενο όσα παρουσίασαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με αυτά, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετούν μόλις δύο γιατροί, ενώ η Παθολογική Κλινική, που το 2021 διέθετε 12 παθολόγους, λειτουργεί πλέον με τέσσερις. Την ίδια στιγμή, η πληρότητά της ξεπερνά συχνά το 120%.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κενές 12 οργανικές θέσεις, ενώ περίπου 2.400 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, καθώς στην καθαριότητα εργάζονται 30 άτομα αντί για 70, ενώ, σύμφωνα με το ψήφισμα, το νοσοκομείο δεν διαθέτει φύλαξη.

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 64 γιατροί για 92 οργανικές θέσεις

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που περιγράφεται για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ που επικαλείται το ΤΕΕ, στο νοσοκομείο υπηρετούν 64 γιατροί, ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 92.

Παράλληλα, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι η ΜΕΘ λειτουργεί με τρεις ειδικευμένους γιατρούς αντί για επτά, ενώ οι κενές θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί εδώ και χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις συνθήκες εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών, οι οποίοι, σύμφωνα με το ψήφισμα, καλούνται να αναλαμβάνουν καθήκοντα που δεν συνάδουν με το θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, ορισμένες φορές χωρίς την παρουσία ειδικευμένου γιατρού.

Το ΤΕΕ ασκεί επίσης κριτική στην πρακτική μετακίνησης γιατρών μεταξύ των νοσοκομείων, υπενθυμίζοντας την απόφαση για μεταφορά προσωπικού από τη ΜΕΘ Χανίων στο Ρέθυμνο, η οποία ανεστάλη όταν 50 στελέχη απείλησαν με παραίτηση.

«Η μετακίνηση προσωπικού από ένα νοσοκομείο που υποφέρει σε ένα άλλο δεν είναι πολιτική υγείας. Είναι διαχείριση της υποστελέχωσης με διοικητικές εντολές», υπογραμμίζεται.

Τα χειρουργεία επί πληρωμή και τα αιτήματα του ΤΕΕ

Στο ψήφισμα εκφράζεται προβληματισμός και για τη διακοπή των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που χρηματοδοτούνταν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στις 30 Ιουνίου.

Όπως επισημαίνεται, έκτοτε συνεχίζονται μόνο τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, ενώ οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν.

«Ο πολίτης που πληρώνει φόρους και εισφορές χωρίς καθυστέρηση καλείται να πληρώσει ξανά για κάτι που έχει ήδη πληρώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΤΕΕ.

Η Αντιπροσωπεία του Τμήματος Δυτικής Κρήτης δηλώνει τη στήριξή της στους εργαζόμενους του δημόσιου συστήματος υγείας και τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις τους.

Μεταξύ άλλων, ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου, στα Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ, προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων γιατρών και τερματισμό των υποχρεωτικών μετακινήσεων προσωπικού.

Παράλληλα, διεκδικεί επαρκή επίβλεψη των ειδικευόμενων γιατρών, κατάργηση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών για υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και αποτροπή συγχωνεύσεων ή κλεισίματος υγειονομικών δομών.

Τέλος, ζητά ουσιαστική παρουσία της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

«Η Δυτική Κρήτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και το καλοκαίρι ο πληθυσμός της πολλαπλασιάζεται. Ένα σύστημα υγείας σε τέτοιο τόπο δεν μπορεί να στηρίζεται στην αντοχή των εργαζομένων του», καταλήγει το ψήφισμα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση