Αδειάζει η κλεψύδρα για τα τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι τα γλιτώνουν

Newsroom
Newsroom

Άλλοι, εφόσον το επιθυμούν, την τρέχουσα χρονιά μπορούν να κινήσουν τα οχήματά τους καταβάλλοντας το αντίτιμο με την μήνα.

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας: Η προθεσμία λήγει οριστικά στις 29 Φεβρουαρίου και όσοι δεν τακτοποιήσουν έως τότε τις υποχρεώσεις τους, απειλούνται με … «καμπάνα». Κάποιοι, βεβαίως μπορούν να απαλλαγούν από την πληρωμή τους, όταν άλλοι εφόσον το επιθυμούν την τρέχουσα χρονιά μπορούν να κινήσουν τα οχήματά τους καταβάλλοντας το αντίτιμο με την μήνα. Μάλιστα, για όσους έχουν το δικαίωμα στην απαλλαγή δόθηκε παράταση στην προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας 2024 λόγω αναπηρίας. Η νέα καταληκτική προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας έτους 2024, σε ιδιοκτήτες αναπηρικών οχημάτων, ορίζεται σε νεότερη εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

 Η διαδικασία για την κατάθεση των δικαιολογητικών

Ειδικότερα, παρέχεται νέα προθεσμία να υποβάλουν δικαιολογητικά, ιδιοκτήτες με εκκρεμότητες για τα αναπηρικά οχήματα:

α) που εμφανίζονται απαλλασσόμενα από τέλη κυκλοφορίας χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγής από τη ΔΟΥ κατά το χρόνο της ταξινόμησής τους και για τα οποία δεν έχει διορθωθεί έωςσήμερα η εικόνα τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων (ΠΣΟ),

β) των οποίων η απόφαση απαλλαγής λόγω αναπηρίας έληξε στις 31/12/2023, και δε θα καταστεί δυνατό να προσκομίσουν νέα δικαιολογητικά, (γνωμάτευση ΚΕΠΑ με σχετική ιατρική βεβαίωση
αντιστοίχισης) έως τις 29/2/2024. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Τα Αιτήματά μου / Νέο Αίτημα / Φορολογία / Αυτοκίνητα / Χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ειδικότερα μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Για τις κατηγορίες των ιδιοκτητών οχημάτων που απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας δεν προβλέπεται κάποια
«αυτόματη» διαδικασία και θα πρέπει να μην ξεχάσουν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση. Αντίστοιχα και εκείνοι που θα επιλέξουν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, πρώτα επιβάλλεται να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Ποιοι απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας

Εκείνοι που απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας είναι Άτομα με αναπηρία, όπως και γονείς ΑμεΑ. Η απαλλαγή αφορά ένα όχημα ανά οικογένεια. Στην περίπτωση αυτή δεν προβλέπεται επί του παρόντος αυτόματη διαδικασία, ώστε να μηδενίζονται τα τέλη σε όσους εμφανίζει το σύστημα (βάσει των στοχείων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ) πως έχουν τη σχετική πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ και είναι δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Ακόμη και εκείνοι που έχουν βγάλει τη σχετική κάρτα για στάθμευση σε θέσεις αναπήρων και απαλλαγή από διόδια, εμφανίζονται κανονικά στο σύστημα ως υπόχρεοι καταβολής τελών κυκλοφορίας, αν δεν προχωρήσουν την διαδικασία που απαιτείται με δήλωση στην εφορία ότι αιτούνται τη απαλλαγή. Θα πρέπει λοιπόν, οι δικαιούχοι της απαλλαγής να φροντίσουν μόνοι τους να κάνουν τους απαιτούμενους χειρισμούς και να φροντίσουν να κάνουν τη σχετική αίτηση, με την οποία θα ζητήσουν από τη ΔΟΥ την απαλλαγή τους.

 Η διαδικασία για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, μέσω του myCAR οι ενδιαφερόμενοι μπορούν -αφού πρώτα καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους- να κάνουν άρση της ακινησίας. Για έναν μήνα, καταβάλλεται το 1/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12 του ποσού κτλ. Το ποσό δηλαδή διαμορφώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης του οχήματος.

Ο μήνας μέσα στον οποίο θα δηλωθεί άρση ακινησίας μετράει ολόκληρος, ανεξάρτητα από το ποια μέρα έγινε η διαδικασία. Αν είχε δηλωθεί το αυτοκίνητο σε ακινησία και την περασμένη χρονιά και στη συνέχεια έγινε άρση ακινησίας μόνο για έναν μήνα, πχ τον Δεκέμβριο του 2023, ο οποίος και πληρώθηκε, θα έπρεπε ως τις 31/12 να τεθεί εκ νέου σε ακινησία το όχημα, εφόσον δεν υπήρχε η διάθεση να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός το σύνολο του 2024 ή έστω οι δύο πρώτοι μήνες του έτους. Αν το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία και δεν πληρωθούν τα τέλη του 2024, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου


Πηγή: enikonomia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ