Ακρίβεια στα τρόφιμα: Νέες αυξήσεις-φωτιά δείχνουν τα στοιχεία - Ερχεται νέος ανοδικός κύκλος

Newsroom
Newsroom

Εντονη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους καταναλωτές η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών στα τρόφιμα που πλέον, με βάση τα στοχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζουν νέα δυναμική

Μπορεί ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή να βρίσκεται πλέον μέσα στα αποδεκτά όρια, δηλαδή κάτω από το 2%, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά η πορεία των τιμών στα τρόφιμα είναι εκτός ελέγχου.

Μετά από τέσσερις μήνες, όπου ο δείκτης των τροφίμων υποχωρούσε, έστω και με αργούς ρυθμούς, η τάση αναστράφηκε και αυτό προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό. Μάλιστα, ένα στοιχείο που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι ο δείκτης τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 2,1%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για τρόφιμα.

Επίσης, σε 12μηνη βάση ο εν λόγω δείκτης τρέχει με ρυθμό 12,2%, έναντι 11,4% που ήταν πριν. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι χάθηκε πλέον το momentum και εισήλθαμε ξανά σε ένα ανοδικό κύκλο και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

τρόφιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

  • Ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής αυξήθηκε 12,2%, ενώ νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν και σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. ένδυση- υπόδηση, είδη νοικοκυριού, αυτοκίνητα- μοτοσυκλέτες κ.λπ.), οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στον «πληθωρισμό απληστίας», όπως τον χαρακτηρίζουν στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος.
  • Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Φυσικό αέριο (54,7%), Ηλεκτρισμό (21,7%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (20,7%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,7%) και Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (0,8%).
  • Επίσης, οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά σε: Ηλεκτρισμό (2,5%), Φυσικό αέριο (16,8%), Αλλαντικά (3%), Γάλα νωπό πλήρες (2,2%), άλλα βρώσιμα έλαια (4,8%), Λαχανικά νωπά (1,7%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,4%) και άλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,6%).

Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιουνίου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2022 προέκυψε αύξηση 1,8% έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως βλέποντας αυτή την κατάσταση προχωρούν στην λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη ακρίβεια.

Παράταση για τρεις μήνες το Market Pass

Μερικά εξ αυτών είναι η επέκταση κατά τρεις μήνες επιπλέον του Market Pass. Συγκεκριμένα με την ακρίβεια να είναι εδώ και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ με τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν δείχνει να ελέγχεται αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίζει την παράταση για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, της επιδότησης στα τρόφιμα.

Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του market pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσονται και οι επικείμενες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από την αρχή του έτους, όπως και μία σειρά άλλων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.

 

Πηγή: imerisia.gr /Φωτογραφία από ElasticComputeFarm από το Pixabay

 

Δείτε επίσης

Απλησίαστες τιμές σε λάδι και τυροκομικά - "Συστάσεις" για έξυπνες αγορές

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ