Ανοδικά κινούνται ομόλογα και ευρώ

Newsroom
Newsroom

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρω

Διατηρείται το καλό κλίμα στις αγορές ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα σε μία μικρή (0,5%) αύξηση των επιτοκίων της. Τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω ωστόσο πλησιάζουμε το επίπεδο του λεγόμενου «ουδέτερου» επιτοκίου, ανέφερε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Κωσταντίνος Ηροδότου.

Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια της κατά 2% από τον περασμένο Ιούλιο και οι αναλυτές εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση, κατά 0,5%, αυτή τη φορά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane ο οποίος σε συνέντευξη του εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει αναμφίβολα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, ωστόσο επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην κορύφωση του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα ήμουν αρκετά σίγουρος λέγοντας ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μίας πιο συγκρατημένης αύξησης των επιτοκίων, αποφεύγοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει να εννοεί συγκεκριμένα κατά 0,5%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 32 εκατ. ευρω οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% έναντι 1,80% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,01%. Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,049 δολ. από το επίπεδο των 1,0487 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0516 δολ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ