Βουτιά 4% για το αργό

Newsroom
Newsroom

Μετά την απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Ισχυρή πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο την Τετάρτη, μετά την απροσδόκητη αύξηση που εμφάνισαν τα αποθέματα αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ, εξέλιξη που "έσβησε” τα αρχικά κέρδη που ακολούθησαν τη "σφιχτή” αύξηση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο OPEC+ για τον Σεπτέμβριο.

Ο OPEC και οι σύμμαχοι του (OPEC+) συμφώνησαν σε αύξηση της παραγωγής τους μόλις κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο, επιβραδύνοντας το ρυθμό αύξησης της παραγωγής που εφάρμοσαν το προηγούμενο διάστημα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το καρτέλ είχε δεσμευτεί να προσθέσει πάνω από 600.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά.

Η απόφαση του OPEC+ αντέστρεψε το κλίμα που επικρατούσε στην αγορά πετρελαίου, οδηγώντας σε θετικό έδαφος τα συμβόλαια του αργού, κάτι όμως που δεν κράτησε πολύ καθώς η εικόνα άλλαξε και πάλι μετά την ανακοίνωσε των αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουλίου, την ώρα μάλιστα που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση της τάξεως των 600.000 βαρελιών.

Μεταξύ άλλων, τα αποθέματα αργού στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, κόμβο παράδοσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 926.000 βαρέλια την εβδομάδα, σύμφωνα με την EIA.

Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα στα 225,3 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μεγάλη να μειωθούν έντονα κατά 1,6 εκατ. βαρέλια.​

Η απρόσμενη αυτή άνοδος των αμερικανικών αποθεμάτων διέγραψε τα όποια κέρδη κατέγραφαν μέχρι εκείνη την ώρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τα οποία μάλιστα ολοκλήρωσαν την ημέρα με ισχυρές απώλειες.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε "βουτιά” 3,76 δολαρίων ή 4% και έκλεισε στα 90,66 δολάρια το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent υποχώρησε κατά 3,76 δολάρια ή 3,7 και τερμάτισε την ημέρα στα 96,78 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ