ΔΕΘ: Υπογράφηκε συμφωνία για την κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων

Newsroom
Newsroom

Συμφωνία για την απόκτηση από το Ελληνικό Κράτος έξι μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών υπογράφηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ. Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο του έργου «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και επικεφαλής του EO Project Department Earth Observation Programmes Dominique Gillieron με τον Martin Langer, CEO και CTO της αεροδιαστημικής εταιρείας με έδρα το Μόναχο, Orora Tech και τον Rafal Modrzewski, CEO και συνιδρυτή της φιλανδικής εταιρείας κατασκευής μικροδορυφόρων, ICEYE παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Δημήτρη Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

«Είναι μία πολύ ωραία στιγμή σήμερα για όλους εμάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αμέσως μετά τις πλημμύρες στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μία πολύ σημαντική στροφή στη στρατηγική μας για το Διάστημα, να πάμε σε νέες προσεγγίσεις, οι οποίες θα δώσουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική κρίση και οι απειλές της», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τις εταιρείες OroraThech και ICEYE συνεργαζόμαστε για να αποκτήσουμε τη δική μας οντότητα στο Διάστημα, "να σπείρουμε το δικό μας οικόπεδο στο διάστημα", το οποίο σήμερα θα φέρει καρπούς και να αποκτήσουμε τα δικά μας δεδομένα, την ώρα που τα θέλουμε, προκειμένου να έχουμε εργαλεία να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις. Δημιουργούμε δικό μας δυναμικό στο Διάστημα, κατεβάζουμε τα δεδομένα σε έναν εθνικό κόμβο και από εκεί και πέρα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες, φωτογραφίες και να παρέχουν υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου. Ο ουρανός είναι μόνο η αρχή για να συνεχίσουμε προς τα πάνω, είπε χαρακτηριστικά.

«Αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στη Γη και αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι δημόσιοι φορείς, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό ή φορείς που έχουν πιο πρακτικές οργανωτικές ανάγκες, όπως το Κτηματολόγιο ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι πλέον μπορούμε να χαρτογραφούμε, να παρατηρούμε, να οργανωνόμαστε με βάση μάτια που θα έχουμε ψηλά στο διάστημα» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Κυρανάκης.

Τονίζοντας ότι στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική, πριν από λίγες εβδομάδες, το μοντέλο πρόβλεψης της OroraTech, το οποίο βασίζεται σε θερμικά δεδομένα τα οποία λαμβάνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στην έναρξη μιας φωτιάς ήταν ακριβές κατά 92%, επισήμανε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον δεδομένα που θα δίνουμε στην Πυροσβεστική, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ώστε στην επόμενη φωτιά να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να μπορούμε επιχειρησιακά και γνωμοδοτικά, η Πυροσβεστική που έχει τον πρώτο λόγο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να την περιορίσει».

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι δύο δορυφόροι θα χτιστούν από την ICEYE στην Ελλάδα, από Έλληνες μηχανικούς που ανήκουν στη γενιά του brain drain και επιστρέφουν με μία καλή θέση εργασίας, είπε ο κ. Κυρανάκης. Διευκρίνισε, δε, ότι οι συγκεκριμένοι δορυφόροι μπορούν να «δουν» μέσα από καπνό, μέσα από σύννεφα, μέσα από άλλα φυσικά εμπόδια και άρα σε συνθήκες μιας πολύ μεγάλης πλημμύρας, όπως η περσινή του Daniel, να μπορέσουν να βοηθήσουν την Πολιτική Προστασία πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο γρήγορα και να σώσει ζωές και περιουσίες.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, τόνισε ότι με τα προγράμματα για την ανάπτυξη Θερμικών και Ραντάρ Μικροδορυφόρων υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος, βελτιώνεται η ικανότητα παρακολούθησης του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος νύχτα και μέρα και ενδυναμώνεται ο ρόλος της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.

«Είχα την τύχη να ενημερωθώ για τις δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας και αντιλήφθηκα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα αυτόνομο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής», υπογράμμισε ο υφυπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης της Γερμανίας, Sören Bartol. τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιασμένος από έργο του υπουργείου. «Είναι μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εφαρμογές του Διαστήματος για να μπορέσουμε προστατεύσουμε τις κοινωνίες μας σε περιόδους κρίσεων και απειλών», τόνισε.

«Για να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, χρησιμοποιήσαμε τις κορυφαίες τεχνολογίες μικρών δορυφόρων. Οι δύο εταιρείες έχουν κάνει τη μετάβαση στον μικρό δορυφόρο, με μοναδική ικανότητα να μεταφέρει πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα από τον πολύ μεγάλο δορυφόρο με χαμηλό κόστος», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ESA, Dominique Gillieron. «Αξιοποιούμε ό,τι καλύτερο έχει η Ευρώπη όσον αφορά τη βιομηχανική ικανότητα και τις τεχνολογίες», είπε και πρόσθεσε ότι «τώρα αρχίζει ένας μαραθώνιος. Σε τρία χρόνια πρέπει να φέρουε σε πέρας όσα έχουμε υποσχεθεί».

«Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαστε εδώ σήμερα και υπογράφουμε τη συμφωνία με την οποία αρχίζει η προσπάθειά μας να φέρουμε τη θερμική απεικόνιση στην Ελλάδα, που είναι σημαντική για να κατανοούμε και να μετράμε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Martin Langer, CEO και CTO της Orora Tech. «Η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία, είναι μια δέσμευση να εξοπλίσουμε την Ελλάδα με προηγμένη τεχνολογία για τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των δασικών πυρκαγιών, που γίνονται ολοένα και πιο καταστροφικές. Η λύση μας στοχεύει να παρέχει στους πυροσβέστες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προστασίας, εργαλεία που αλλάζουν τα δεδομένα και μειώνουν την τις συνέπειες αυτών των φαινομένων. Μπορούμε ακόμη να παρακολουθούμε τον ωκεανό και να μετράμε τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που είναι κρίσιμο, ειδικά σε μια χώρα όπως η Μεσόγειος», είπε ο κ. Langer.

«Η ICEYE είναι υπερήφανη που συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαστημικού προγράμματος της Ελληνικής Κυβέρνησης και στην ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού τομέα. Από την πλευρά μας, θα παραδώσουμε δύο δορυφόρους SAR εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Eίναι δορυφόροι παρατήρησης της Γης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ICEYE, Rafal Modrzewski. «Αυτό σημαίνει ότι μας επιτρέπουν να τραβήξουμε φωτογραφίες του εδάφους και να μάθουμε για γεγονότα που συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Eπιτρέπoυν τη λήψη εικόνων εξαιρετικής ακρίβειας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ώρα της ημέρας -και νύχτα και μέσα από τα σύννεφα», εξήγησε.

«Οι δορυφόροι SAR της ICEYE και τα δεδομένα τους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να παρακολουθεί περιοχές ενδιαφέροντος και να βελτιώσει την εθνική της δυνατότητα παρατήρησης για την ασφάλεια και την προστασία, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης πλημμυρών και της θαλάσσιας επιτήρησης», σημείωσε.

Επισήμανε ακόμη ότι η μεταφορά δορυφόρων και δορυφορικών δεδομένων στην ελληνική βιομηχανία θα αυξήσει την τεχνολογική ωριμότητα και θα διασφαλίσει ότι η ελληνική βιομηχανία θα παραμείνει ανταγωνιστική στον σύγχρονο κόσμο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ