ΔΝΤ: Οι φτωχότερες χώρες θα χρειαστούν 500 δισ. δολάρια επιπλέον χρηματοδοτήσεις

Newsroom
Newsroom

Η Κίνα έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο πιστωτή των φτωχότερων κρατών

Αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες θα έχουν την επόμενη τετραετία οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη, λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία. Ο επιπλέον λογαριασμός, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα φτάσει τα 500 δισ. δολάρια.

Το Ταμείο σε νέα έκθεση του υποστηρίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ενέτεινε το ράλι του πληθωρισμού και έφερε άλμα των τιμών στα τρόφιμα, την ενέργεια ακόμη και τα λιπάσματα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των φτωχότερων κρατών του πλανήτη, που είναι ήδη ευάλωτα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Αυτό θα διευρύνει την εισοδηματική ψαλίδα με τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ θα εντείνει την πίεση που δέχονται για νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες αυτές έχουν ήδη φουσκώσει φέτος και θα πλησιάσουν σε μη βιώσιμα επίπεδα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια σε επιπλέον χρηματοδότηση για το διάστημα έως και το 2026.

Σημειωτέον πως η Κίνα έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο πιστωτή των φτωχότερων κρατών πυροδοτώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική από τη Δύση και τους διεθνείς οργανισμούς για την απροθυμία της να συναινέσει σε τροποποιήσεις της αποπληρωμής των χρεών αυτών.  

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ