ΔΥΠΑ: Από Απρίλιο τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους σε πράσινες δεξιότητες

Newsroom
Newsroom

Τα προγράμματα προβλέπουν εκπαίδευση από 80 έως 120 ώρες με voucher θα κυμαίνεται από 600 έως 1000 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ώρες κατάρτισης

Εντός του ερχόμενου τριμήνου θα ξεκινήσουν τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ με αιχμή τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους. Στόχος, σύμφωνα με το διοικητή του φορέα Σπύρο Πρωτοψάλτη είναι έως το 2025 να έχουν πιστοποιηθεί 500.000 άνεργοι και εργαζόμενοι - εκ των οποίων το 68% γυναίκες σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες-  ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν αγγίζουν το 1 δισ. € μόνο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης  ενώ συνολικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετεύσει στην Ελλάδα πόρους ύψους 3,5 δις. ευρώ για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων  θέτοντας ως στόχο το 60% των ενηλίκων να μπει σε πρόγραμμα δια βίου μάθησης μέχρι το 2030.

Η πρώτη δράση  θα «ανοίξει» εντός του επόμενου μήνα και θα αφορά στην κατάρτιση 25.000 ανέργων και εργαζόμενων σε πανεπιστήμια με αντικείμενο τις πράσινες δεξιότητες.

Τα νέα προγράμματα

Θα ακολουθήσουν:

  1. η κατάρτιση 30.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες (digital and green certificates)
  2. 10.000 ανέργων και εργαζόμενων με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη (AI training )
  3. Η επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους,
  4. Η κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους
  5. Καθώς και η κατάρτιση 1.000 ανέργων σε ψηφιακές  δεξιότητες (advance digital skills) ενώ μετά το τέλος της κατάρτισης προβλέπεται η τοποθέτηση τους σε θέση εργασίας.

Οι ώρες κατάρτισης

Τα προγράμματα προβλέπουν εκπαίδευση από  80 έως 120 ώρες με voucher θα κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ώρες κατάρτισης.  

Ήδη 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει πιστοποιήσεις. Από αυτούς το 68% ήταν γυναίκες, 69% επέλεξαν προγράμματα που αφορούσαν σε ψηφιακές δεξιότητες, το 50% ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 42% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 58% των καταρτιζόμενων ζουν εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Επίσης 36.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΥΠΑ, Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google.

Η ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με δήμους, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, όπως επίσης σε συνεργασίες με εταιρείες και σε δράσεις Open Day των επαγγελματικών σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται έχουν ιδρυθεί το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, η ψηφιακή πύλη δεξιοτήτων και το Εθνικό μητρώο παρόχων συνεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρει παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Διαθέτει 143 εκατομμύρια ευρώ για κτιριακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει επτά πειραματικές σχολές στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ για εκπαίδευση των μαθητών σε εργασία σε ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου.

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ