ΕΕ: Πρόταση για κοινή αγορά φυσικού αερίου ως απάντηση στις υψηλές τιμές της ενέργειας

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση θα δημοσιευθεί αύριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα σύστημα για τις χώρες της ΕΕ ώστε να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο προκειμένου να δημιουργήσουν στρατηγικά αποθέματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το μέτρο αυτό εκπονήθηκε ως απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν τον Οκτώβριο εν μέσω περιορισμένων προμηθειών και υψηλής ζήτησης από τις παγκόσμιες οικονομίες, που ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει αλλά ανέβηκαν ξανά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του κρύου καιρού αλλά και των μειωμένων από το αναμενόμενο, εισαγωγών από τη Ρωσία.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει κάνει τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τους υψηλούς λογαριασμούς ενώ οδήγησε ορισμένες χώρες να κάνουν έκκληση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Ένα τέτοιο σύστημα θα περιλαμβάνει η πρόταση για επικαιροποίηση των κανόνων της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου, την οποία η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει την Τετάρτη.

«Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την από κοινού προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από ρυθμιζόμενες οντότητες σε εθελοντική βάση», ανέφερε η Επιτροπή σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το σύστημα θα «συμβάλει στα συντονισμένα μέτρα της ΕΕ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ένωση», ανέφερε.

Το έγγραφο δεν επιβεβαιώνει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα κοινών προμηθειών, αλλά αναφέρει ότι είναι μέρος της πίεσης των Βρυξελλών για ενίσχυση των συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη, μέσω της κοινής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στην αποθήκευση σε άλλες χώρες σε περίπτωση ανάγκης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η αποθήκευση θα αποτελέσει μεταξύ άλλων, μέρος των αξιολογήσεων των χωρών της ΕΕ, σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, όπως αναφέρει το έγγραφο.

Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο, εισαγωγή από τη Ρωσία οδήγησε ορισμένες χώρες της ΕΕ να ζητήσουν διερεύνηση εάν η Gazprom διέκοψε την προμήθεια για να αυξήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες. 

Από την πλευρά της η εταιρεία, δήλωσε πως εκπληρώνει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για προμήθειες, ενώ οι μεγάλοι πελάτες της είπαν ότι δεν έχουν ζητήσει πρόσθετες προμήθειες.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ τον Οκτώβριο-Νοέμβριο ήταν κατά 25% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ η αποθήκευση στην ΕΕ είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες είπαν ότι η μακροπρόθεσμη λύση για τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι η ταχύτερη μετάβαση σε τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια, όπως έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

 

Με πληροφορίες του Reuters

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ