ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση τζίρου στα κρεοπωλεία

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική αύξηση τζίρου στα κρεοπωλεία
Στέλλα Αυγουστάκη
Στέλλα Αυγουστάκη

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα λιανικού εμπορίου κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Απρίλιο, τον μήνα του Πάσχα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Αρχή, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον Απρίλιο ανήλθε σε €3,04 δις, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα (Απρίλιος) του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε €2,77 δις και αύξηση 8,9% σε σχέση με τον ακριβώς προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2022) που είχε διαμορφωθεί σε €2,80 δις.

Αναμενόμενη η αύξηση της κατανάλωσης

Ο μήνας Απρίλιος είναι ο μήνας του Πάσχα και, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή είναι λογικό είναι να έχει καταγραφεί αύξηση κατανάλωσης, ενώ σηματοδοτεί και στην πρώτη μεγάλη "έξοδο" από τα μεγάλα αστικά κέντρα μετά από δυο χρόνια περιορισμών λόγω covid-19.

Επίσης τον Απρίλιο υπάρχει αύξηση διαθέσιμων εισοδημάτων, λόγω του δώρου που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Πέρα από αυτό το στοιχείο, υπογραμμίζεται και η ανοδική πορεία των τιμών.

Ρεκόρ δεκαετίας

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ έχει καταγράψει αύξηση του δείκτη τιμών τον Απρίλιο με 10,2% (έναντι του Μαρτίου) για να φθάσει στο ρεκόρ δεκαετίας τον Μάιο με αύξηση 11,3%. Άρα η αύξηση τζίρου που εμφανίζεται στο λιανικό εμπόριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοδική πορεία των τιμών.

Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται και η αύξηση στον τζίρο των κρεοπωλείων, όπως αυτή καταγράφεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, τον Απρίλιο ο κύκλος εργασιών των εξειδικευμένων καταστημάτων κρέατος παρουσίασαν αύξηση 38,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021 και 53,4% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο 2022.

Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τους κωδικούς των εμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, ενώ η 2η κατηγορία αφορά τα super market.

πίνακας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ