Έως τις 29 Ιουλίου η διόρθωση των στοιχείων στο έντυπο Ε9

Newsroom
Newsroom

Η ΑΑΔΕ θα επανυπολογίσει τον φετινό ΕΝΦΙΑ βάσει των νέων δεδομένων

Προθεσμία 10 ημερών έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει λάθη στην ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία στο έντυπο Ε9. Χιλιάδες φορολογούμενοι μετά την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν ότι είχαν συμπληρώσει τα προηγούμενα χρόνια λανθασμένα στοιχεία στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης (Ε9).

Ωστόσο, η διαφορά στον φόρο ήταν μικρή που δεν τους προκάλεσε κάποια εντύπωση, σε αντίθεση με τη φετινή εκκαθάριση όπου ελήφθησαν υπόψη οι νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές ζώνης, σχεδόν στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και οδήγησαν σε πολύ υψηλούς φόρους. Πλέον, μπορούν μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022 να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9 ώστε να επανυπολογιστεί ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ. Μαζί με αυτούς θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις και όσοι δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ και επίσης δεν είχαν δηλώσει ορθά τα στοιχεία των ακινήτων τους. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η ΑΑΔΕ θα διενεργήσει νέα εκκαθάριση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9.

Σε όσους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή με το πρώτο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διορθώσουν το Ε9 θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 και 2.

3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου, είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων, στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ