Έρχονται δάνεια 2,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Newsroom
Newsroom

Τα δάνεια αυτά αφορούν σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έρχονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Ευχάριστα νέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την προσπάθεια στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η προσπάθεια είναι οι 50.000 που πήραν δάνειο πέρσι, να γίνουν 100.000. Για να πάρει κανείς ένα δάνειο υποβάλλει έναν φάκελο, ο φάκελος αυτός έχει λεφτά. Εάν κάποιος θέλει να πάρει δάνειο 25.000 ευρώ, το κόστος φακέλου μπορεί να είναι 600 ευρώ. Το πρώτο βήμα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικά να δώσει τα στοιχεία του, να δει εάν αρχικά μπορεί να πάρει το δάνειο, μπορεί να επιλέξει τράπεζα, άρα γλιτώνει το κόστος φακέλου. Για τα μεγάλα δάνεια το κόστος φακέλου μπορεί να φτάνει και τις 10.000 ευρώ. Άρα εδώ, το ποσό των 500-600 ευρώ το γλιτώνει», είπε αρχικά.

Οι προϋποθέσεις που ΔΕΝ παίρνουν δάνειο:

  • Να μην έχει ασφαλιστική ενημερότητα
  • Να μην έχει φορολογική ενημερότητα
  • Να είναι στον «Τειρεσία»

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου διευκρίνισε πως, «μένω λίγο στον «Τειρεσία». Ο «Τειρεσίας» είναι μία συζήτηση που κρατάει πολλά χρόνια. Μπαίνεις όταν έχεις μία επιταγή σφραγισμένη. Η ένστασή μας είναι ότι στην περίοδο της κρίσης κάποιος είχε μία ακάλυπτη επιταγή, που την πλήρωσε μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο, παραμένει στον «Τειρεσία» και άρα εξαιρείται. Είναι κάτι που το συζητήσαμε στην συνάντησή μας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και είπαμε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει γιατί είναι παράλογο, αφού κάποιος έχει πληρώσει την επιταγή».

«Έτσι κατεβάζουμε τον πήχη για να πάρει κάποιος δάνειο, εφόσον υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, το τελευταίο στοιχείο είναι η ικανότητά του να πληρώσει το δάνειό του, ανάλογα με τα κέρδη που έχει η επιχείρησή του να πάει στην αντίστοιχη κατηγορία», συμπλήρωσε.

Νέα ευνοϊκά δάνεια για επιχειρήσεις

Αφορά: 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έρχεται αρχές Μαΐου

Το 40% του κεφαλαίου θα είναι άτοκο (π.χ: Δάνειο ύψους: 100.000€,  40.000€ άτοκα)

Θα γίνεται αίτηση σε ειδική πλατφόρμα

Δάνεια «πράσινα» (ύψους 80.000-8 εκατ.€)

Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης (ύψους 25.000-1 εκατ. €)

Δάνεια για κεφάλαιο κίνησης (ύψους 10.000-1,5 εκατ. €)

Η τράπεζα είναι σίγουρο ότι θα δώσει το δάνειο;

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, «όχι. Η τράπεζα επιλέγει, εάν δεν το πάρει τότε έρχεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα και δημιουργεί πακέτα για κάθε ένα από τα θέματα που δημιουργούνται. Έτσι η Αναπτυξιακή τράπεζα παρεμβαίνει, και μπορεί να δώσει αυτά τα δάνεια. Συνδυάζεται με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η Αναπτυξιακή τράπεζα είναι μία κρατική τράπεζα με ευρωπαϊκά κονδύλια, και έχει δώσει μέχρι στιγμής 8,5 δις. ευρώ δάνεια. Έχει  τη δυνατότητα να δώσει δάνεια σε κατηγορίες που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια. Και οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπαίνουν στο πρόγραμμα αυτό».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ