Φόβοι για ενεργειακή κρίση μεγαλύτερη από της δεκαετίας του 1970

Φόβοι για ενεργειακή κρίση μεγαλύτερη από της δεκαετίας του 1970
Newsroom
Newsroom

Ανησυχία των αναλυτών για τις εκτιμήσεις που "δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν" και που προϊδεάζουν για τη μεγαλύτερη κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στον πλανήτη.

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις πρώην και νυν αξιωματούχων της Ενέργειας, οι οποίοι δήλωσαν στο CNN ότι ανησυχούν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια έλλειψη επενδύσεων στον εν λόγω τομέα, οδηγούν τον πλανήτη σε μία ενεργειακή κρίση, η οποία θα συναγωνίζεται – και ίσως ξεπεράσει – εκείνη της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Σε αντίθεση όμως με εκείνα τα χρόνια, η τρέχουσα κρίση δεν περιορίζεται στο πετρέλαιο.

«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα. Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού (IEA) Ενέργειας, στο Der Spiegel.

Η παγκόσμια οικονομία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να διαχειριστεί τη ραγδαία αύξηση των τιμών Ενέργειας μέχρι σήμερα. Όμως, οι τιμές είναι πιθανό να φτάσουν σε μη βιώσιμα επίπεδα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, και ενδεχομένως το ρωσικό αέριο. Οι ελλείψεις σε ό,τι αφορά τις προμήθειες θα μπορούσαν να φέρουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, όπως την υιοθέτηση του μέτρου για συντονισμένο περιορισμό της προσφοράς (rationing).

«Απογοητευτικά απροετοίμαστοι»

Ο Τζο ΜακΜόνιγκλ, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, είπε ότι συμφωνεί με τις θλιβερές προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού (IEA) Ενέργειας.

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, το οποίο νομίζω πως οι πολιτικοί τώρα μόνο αρχίζουν να συνειδητοποιούν. Είναι κατά κάποιον τρόπο, μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε ο ΜακΜόνιγκλ.

Η έκτασή της αναμένεται να έχει ευρείες συνέπειες, απειλώντας πιθανώς την οικονομική ανάκαμψη από την Covid-19 και οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές και να υπονομεύσει τις προσπάθειες προστασίας του πλανήτη από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης.

«Είναι μια κρίση για την οποία ο πλανήτης είναι απογοητευτικά απροετοίμαστος», δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ, και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στο οποίο ανέφεραν ότι ο κόσμος βρισκόταν στο κατώφλι «αυτού που μπορεί να γίνει η χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970».

«Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια. Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε ακραία βήματα όπως οι έλεγχοι των τιμών. «Αν καταφύγουμε σε ελέγχους τιμών και πλαφόν τιμών, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ελλείψεις», είπε ο ΜακΝάλι.

 

 

Δείτε επίσης:

«Ντόμινο» ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Αντίδραση στην ενεργειακή κρίση: 1970 και σήμερα

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ