«Φορτίζω Παντού»: Επιδότηση για ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Newsroom
Newsroom

Οι δικαιούχοι - Τα ποσά ενίσχυσης

Η Δράση «Φορτίζω Παντού» υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Στόχος

H δημιουργία ενός βασικού δικτύου δημόσιας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Η/Ο) σε όλη τη χώρα. Έμφαση στη μέγιστη γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη, αλλά και στην εξασφάλιση υγειούς ανταγωνισμού.

Η Δράση παρέχει οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο. Οι σταθμοί θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε αστικές και περιαστικές περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, λιμένες, χώροι στάθμευσης κ.α.).

Δικαιούχοι

Οι δυνητικοί δικαιούχοι της Δράσης είναι:

  • Εμπορικές Εταιρείες και Ατομικές Επιχειρήσεις
  • Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.)
  • Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ)
  • Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.)
  • Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.)
  • Αστικοί Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους (υπό προϋποθέσεις).

Οι δικαιούχοι είναι οι φορείς που καλύπτουν το κόστος της αρχικής επένδυσης για την ανάπτυξη των σταθμών φόρτισης Η/Ο και διακρίνονται σε δύο κατηγορίες (Ι και ΙΙ):

  • Κατηγορία Ι: Κύριοι ή έχοντες νόμιμο δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του χώρου που θα εγκατασταθεί ο σταθμός, και οι οποίοι συμβάλλονται με Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. για την εκπροσώπηση (λειτουργία) του σταθμού.
  • Κατηγορία ΙΙ: Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Η/Ο (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.)., οι οποίοι συμβάλλονται για την παραχώρηση πλήρους και ακώλυτης χρήσης του χώρου εγκατάστασης του σταθμού.

Κατηγορίες χώρων & ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης

Κατηγορία Α: Σταθμοί φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους αρμοδιότητας Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και περιλαμβάνονται σε Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.). Οι δυνητικοί δικαιούχοι της Κατηγορίας Α είναι οι παραχωρησιούχοι Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. που προκύπτουν από τη διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών παραχώρησης (σύμφωνα με τα πρότυπα τεύχη της παρ. 2 του αρ. 16 του ν. 4710/2020) που έχουν προηγηθεί για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των δημοσίως προσβάσιμων υποδομών επαναφόρτισης Η/Ο.

Κατηγορία Β: Σταθμοί φόρτισης που εγκαθίστανται σε χώρους με δημόσια πρόσβαση εκτός της Κατηγορίας Α, δηλαδή επί των αξόνων Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και σε λοιπούς χώρους όπως πρατήρια καυσίμων, σταθμούς αυτοκινήτων κ.α

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ