Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η πιο σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ

Newsroom
Newsroom

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον»

Στην αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, αλλά και στο ενδεχόμενο διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια έκδοση «Κ Επιχειρείν» της εφημερίδας «Καθημερινή».

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις στο μέλλον», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η προσαρμογή των επιτοκίων χρειάζεται να γίνει πιο σταδιακή, λαμβάνοντας υπόψη την επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ, και με γνώμονα την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ».

Αναφορικά με το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, εκτίμησε ότι «εφόσον συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική το 2023, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία είναι απολύτως εφικτή, παρά τις αυξανόμενες αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος». 

Αναφερόμενος στη δύσκολη διεθνή συγκυρία και το ενδεχόμενο να προκληθεί μια νέα έκρηξη στα κόκκινα δάνεια, ο διοικητής της ΤτΕ, σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά πιθανή βραχυπρόθεσμα η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, χωρίς όμως αυτά να μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Πάντως, σε ένα βασικό σενάριο, θεωρούμε την όποια επίπτωση διαχειρίσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα επεξεργασθούν και θα εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρουν διέξοδο σε ευάλωτους δανειολήπτες».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι «συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα επίπεδα των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και συνυπολογίζοντας τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, θεωρούμε ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων (τις οποίες ήδη δρομολογούν οι τράπεζες) και σίγουρα συστήνουμε σύνεση στη διανομή μερίσματος», ενώ επισήμανε πως «εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, αναλόγως φυσικά των συνθηκών αγοράς».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ