Χρ. Σταϊκούρας: Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το εύρος των παροχών

Newsroom
Newsroom

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο τουρισμός και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο εφέτος, θα καθορίσουν το ύψος των παροχών που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο τουρισμός και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο εφέτος, θα καθορίσουν το ύψος των παροχών που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 είπε για τους τρεις αυτούς παράγοντες ότι:

-Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, κινείται υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και είναι από τους υψηλότερους, εάν όχι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

-Η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, είναι ικανοποιητική, καθώς οι πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, που είναι μειωμένες κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018, και:

-Είναι και ο τουρισμός η πορεία του οποίου θα συνεκτιμηθεί στις αποφάσεις.

«Αυτά τα τρία στοιχεία θα συνεκτιμηθούν για να δούμε τα περιθώρια στο δ’ τρίμηνο του 2022 και όλο το 2023. Θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και θα πρέπει να δούμε που θα διατεθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά στα μέτρα εξήγησε ότι υπάρχει μια σελίδα από πολλά και διαφορετικά μέτρα. «Υπάρχουν πολλά μέτρα στο τραπέζι, τα έχουμε κοστολογήσει όλα, τα έχουμε ιεραρχήσει και ανάλογα με τα περιθώρια που υπάρχουν θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα ενεργειακά ο κ. Σταικούρας:

*Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση καλύπτει και θα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον Σεπτέμβριο το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον Αύγουστο, σε όλη την Ευρώπη και ένα σημαντικό ποσοστό της επιδότησης θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως με τον μηχανισμό που κάναμε (σ.σ. Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) η επιδότηση δεν έρχεται από τους φόρους των πολιτών, αλλά από την φορολόγηση των κερδών των παρόχων. Έχουμε βάλει ένα όριο πάνω από το οποίο οι πάροχοι αποδίδουν πίσω τα επιπλέον κέρδη τους και πέραν αυτού υπάρχει φορολόγηση με ποσοστό 90% των υπερκερδών. Είμαστε μία από τις δύο χώρες που έχουν θεσπίσει φόρο υπερκερδών, δε τέτοιος συντελεστής, 90%, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, πρόσθεσε.

*Ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία δίνει φέτος 8,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί στην Ευρώπη. Αυτή είναι γενναία βοήθεια για να περιοριστούν σημαντικά οι αρνητικές συνέπειες, ποτέ δεν έχουμε πει ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις συνέπειες, υπογράμμισε.

*Επανέλαβε ότι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση και δυστυχώς επί του παρόντος, παρά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, αυτή δεν έχει υπάρξει, κατέληξε.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ